Στις αρχές του 20ου αιώνα, η πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην ξενιτιά. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς αποτελούσαν τον βασικό τους προορισμό.
Οι Έλληνες μετανάστες στις νέες χώρες βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καχυποψία και τον ρατσισμό. Κατηγορήθηκαν ως Sleakers, δηλαδή τεμπέληδες, βρωμιάρηδες και επικίνδυνοι.
Οι Αμερικανοί πίστευαν ότι οι Έλληνες δεν ανήκουν στη λευκή φυλή. Ο τύπος υποστήριζε ότι η “βίαιη” συμπεριφορά των Ελλήνων οφείλεται στη “φυλετική κατωτερότητα”, αν και αναγνώριζαν την ανωτερότητα του ελληνικού πολιτισμού. Η σύγχυση, η άγνοια και ο φανατισμός οδηγούσαν σε ρατσιστικές συμπεριφορές, ακόμη και σε ακραία περιστατικά βίας.
Το 1909 στη Νότια Ομάχα της Νεμπράσκα σημειώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ρατσιστικά επεισόδια σε βάρος των Ελλήνων μεταναστών, που τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Το πογκρόμ
Το 1909, στην Νότιας Ομάχα υπήρχε ελληνική κοινότητα περίπου τριών χιλιάδων κατοίκων. Τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου, ένας Έλληνας μετανάστης κατηγορήθηκε ότι είχε “συνάψει σχέση” με μία ανήλικη αμερικανίδα, η οποία του δίδασκε αγγλικά.
Στις 19 Φεβρουαρίου συνελήφθη από τον αστυνόμο Εντ Λόουρι. Κατά τη διάρκεια της μεταγωγής του στις φυλακές, κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε τον αστυνόμο με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει.
Την επόμενη μέρα ο τοπικός Τύπος εξαπέλυσε επίθεση κατά των Ελλήνων μεταναστών. H Omaha Daily News έγραφε “οι συνοικίες τους είναι ανθυγιεινές, έχουν προσβάλει τις γυναίκες μας. Οι Έλληνες είναι απειλή για τον Αμερικανό εργαζόμενο άνδρα“. Ενώ η Omaha World Herald έβλεπε ως υπεύθυνο για την δολοφονία του αστυνόμου όλη την ελληνική κοινότητα που “παραβίαζε συνεχώς τους νόμους“.
Διαβάστε ακόμα: «Eίναι οι Έλληνες λευκοί;» To ακραίο ρατσιστικό ερώτημα για τους μετανάστες στην Αμερική. Το «πόρισμα» των ανθρωπολόγων και το κυνήγι της Κου Κλουξ Κλαν. Νέα εκπομπή από τη Μηχανή του Χρόνου (βίντεο)
Τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου οργανώθηκε συγκέντρωση χιλίων ανθρώπων στην συνοικία Greek Town (ελληνική πόλη). Βασικό αίτημα ήταν να φύγουν οι Έλληνες από την περιοχή.
Η συγκέντρωση γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα βίαιο πογκρόμ. Λεηλάτησαν σπίτια και επιχειρήσεις, χτύπησαν άντρες, γυναίκες, παιδιά και έβαλαν φωτιά σε μια σειρά από κτήρια της πόλης. Σε λίγες μέρες οι περισσότεροι Έλληνες κάτοικοι εγκατέλειψαν την βανδαλισμένη περιοχή τους και μετακινήθηκαν σε συνοικίες της Αϊόβα.
Η απογραφή του 1910 έδειξε ότι από τους τρεις χιλιάδες που κατοικούσαν στην Νότια Ομάχα, απέμειναν μόνο 59.
Τον Ιούνιο του 1909, ο άντρας που σκότωσε τον Αμερικανό αστυνόμο Εντ Λόουρι καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό. Τον Μάιο του επόμενου έτους στο εφετείο, εξαιτίας ανεπάρκειας στοιχείων το Ανώτατο Δικαστήριο της Νεμπράσκα ακύρωσε την θανατική ποινή και τον καταδίκασε σε 14 χρόνια φυλάκισης.
Μετά τα πρώτα πέντε χρόνια στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στην Ελλάδα.
Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Wikipedia Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Γιατί τα πρώτα μαγαζιά που άνοιξαν οι Έλληνες μετανάστες στην Αμερική ήταν στιλβωτήρια. Σε μερικά χρόνια είχαν καταφέρει να τους ανήκουν τα περισσότερα καταστήματα στο Σικάγο, τη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη
Ειδήσεις σήμερα:
- Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Δείτε το ωράριο
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ