“Ο θρόνος του Έλγιν”. Ένα ακόμη αριστούργημα που άρπαξε ο βρετανός αρχαιοκάπηλος από την Αθήνα. Απεικονίζει τον Θησέα και τους τυραννοκτόνους και πουλήθηκε στο μουσείο Getty

“Ο θρόνος του Έλγιν”. Ένα ακόμη αριστούργημα που άρπαξε ο βρετανός αρχαιοκάπηλος από την Αθήνα. Απεικονίζει τον Θησέα και τους τυραννοκτόνους και πουλήθηκε στο μουσείο Getty
Ανάμεσα στις αρχαιότητες που άρπαξε ο Έλγιν από την Ελλάδα ήταν και ένας μαρμάρινος θρόνος, ο οποίος σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο J. Paul Getty.

Χρονολογείται μεταξύ 300 και 200 π.Χ., έχει καμπυλωτή πλάτη και πιθανολογείται ότι βρισκόταν στο θέατρο του Διονύσου. Ο θρόνος είναι διακοσμημένος δεξιά και αριστερά με ιστορικές και μυθολογικές παραστάσεις.

Στη δεξιά παράσταση απεικονίζονται γυμνοί οι τυραννοκτόνοι Αρμόδιος κναίοι τους τίμησαν γιατί τους απάλλαξαν από την τυραννία. Στην παράσταση που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του θρόνου αναπαρίσταται σκηνή από τηαι Αριστογείτων. Οι δύο νέοι σκόπευαν να δολοφονήσουν τον τύραννο Ιππία και τελικά σκότωσαν τον τύραννο Ίππαρχο. Η δολοφονία έγινε το 514 π.Χ. και οι Αθην εισβολή των αμαζόνων στην Αθήνα. Απεικονίζεται ο Θησέας γυμνός, ενώ μάχεται με τη βασίλισσα των Αμαζόνων, η οποία καλύπτει με το χέρι της το κεφάλι της. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες σκηνές από την απελευθέρωση της Αθήνας είχαν χαραχτεί και στον Παρθενώνα.

Φωτογραφίες του θρόνου από το μουσείο J. Paul Getty

Στο πίσω μέρος της πολυθρόνας είναι σκαλισμένα δύο στεφάνια ελιάς, σύμβολα νίκης και τιμής, καθώς στη συγκεκριμένη θέση καθόταν τιμώμενο πρόσωπο, ο άρχοντας της πόλης. Επίσης, αναγράφεται η λέξη ΒΟΕΘΟΣ, που μπορεί να καταδεικνύει είτε τον γλύπτη που έφτιαξε την καρέκλα είτε τον άνθρωπο που ανέλαβε το κόστος κατασκευής της.

Σύμφωνα με όσα γράφει το Μουσείο Getty για την προέλευση του θρόνου, βρέθηκε στην Αθήνα το 1792 και μεταφέρθηκε στη βίλα του Έλγιν στη Σκωτία. Από τότε μέχρι τον 20ο αιώνα ανήκε στην οικογένεια του Έλγιν. Μετά τον βρετανό λόρδο την κληρονόμησε ο γιος του, Τζέιμς Μπρους και αργότερα ο εγγονός του και οι απόγονοί του. Το 1974 πουλήθηκε από τον έμπορο έργων τέχνης, Ρόμπιν Σιμές στο μουσείο Getty, όπου βρίσκεται τα τελευταία 44 χρόνια…

Διαβάστε επίσης: Οι τυραννοκτόνοι Αρμόδιος και Αριστογείτων ήταν ερωτικό ζευγάρι που σκότωσε τον τύραννο Ιππία για λόγους ερωτικής αντιζηλίας. Γιατί ο λαός τους τίμησε ως ήρωες και ποια άλλα σενάρια κυκλοφορούν για τα κίνητρά τους 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.