του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Αν υπήρξε φαντάρος που δικαιούται τον τίτλο του της παλιάς καραβάνας αυτός αναμφισβήτητα είναι ο Βρετανός Άρθουρ Νικ Κάρτερ που υπηρέτησε ως φαντάρος για 50 χρόνια!
Άρθουρ Κάρτερ
Ο Κάρτερ κατατάχθηκε στο βρετανικό στρατό ως εθελοντής το 1901 και πήρε μέρος στον Πόλεμο των Μπόερς στη Νότια Αφρική. Στη συνέχεια παρέμεινε στο στράτευμα ως επαγγελματίας οπλίτης. Αν και πολλές φορές προτάθηκε να προαχθεί σε υπαξιωματικό, αρνιόταν λέγοντας ότι προτιμούσε να μείνει απλός στρατιώτης.
Στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Κάρτερ πολέμησε στην πρώτη γραμμή στη Γαλλία και διακρίθηκε σε πολλές μάχες. Γι’ αυτό του απονεμήθηκαν μετάλλια αλλά ο ίδιος απέρριψε και πάλι κάθε πρόταση για προαγωγή του λόγω ανδραγαθίας στο πεδίο της μάχης.
Το μόνο που δέχτηκε ήταν τα διακριτικά «καλής διαγωγής» που μοιάζουν με αυτά του υπαξιωματικού («σαρδέλες») και δίνονται στο βρετανικό στρατό στους στρατιώτες ως αναγνώριση κάποιας θετικής ενέργειάς τους. Συνολικά στον Κάρτερ απονεμήθηκαν δέκα τέτοια διακριτικά.
Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Λόγω των αυξημένων αναγκών για στρατιώτες στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Βρετανία επιβλήθηκε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από το 1916 και μετά. Έτσι πολλοί κληρωτοί βρέθηκαν να πολεμούν στα χαρακώματα με τον Κάρτερ.
Η εμπειρία του τον βοήθησε να επιβιώσει ενώ εκατομμύρια νέοι σκοτώθηκαν στις ανελέητες και άσκοπες μάχες του Α΄ Παγκοσμίου.
Όταν τελείωσε ο πόλεμος το 1918, ο Άρθουρ Κάρτερ συνέχισε να υπηρετεί ως οπλίτης στο βρετανικό στράτευμα. Είχε τόσο πολύ συνηθίσει στη ζωή του φαντάρου που σπάνια έπαιρνε άδεια. Το στρατόπεδο είχε γίνει το σπίτι του και θεωρούσε οικογένεια τους συναδέλφους του.
Ο παλιός είναι αλλιώς
Το 1939 ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο εξηντάρης πια φαντάρος ζήτησε να σταλεί στην πρώτη γραμμή. Όμως λόγω ηλικίας κρατήθηκε στα μετόπισθεν.
Εκεί βοηθούσε στην εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων ώστε να είναι όσο το δυνατό καλύτερα εκπαιδευμένοι, πριν αναχωρήσουν για τα διάφορα μέτωπα. Παρά το γεγονός ότι είχε υπηρετήσει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες στο βρετανικό στρατό, τυπικά ήταν ομοιόβαθμος με τους νέους στρατιώτες. Ήταν ωστόσο ένας ζωντανός θρύλος για τους Βρετανούς φαντάρους. Πολλοί εικοσάχρονοι συνάδελφοί του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο θα μπορούσαν να ήταν εγγόνια του!
Αυτός και αν ήταν «παλιός»!
Το 1945 τελείωσε ένας ακόμη πόλεμος με τον Άρθουρ Κάρτερ να υπηρετεί στο βρετανικό στράτευμα. Το 1951 όταν πια έκλεισε 50 χρόνια θητείας ως οπλίτης πήρε τελικά απολυτήριο από το στρατό.
Ήταν ο παλαιότερος οπλίτης στη Βρετανία και πιθανόν στον κόσμο.
Όμως ο 70χρόνος πολίτης Κάρτερ δεν μπορούσε να κρατηθεί μακριά από το στρατό. Νοίκιασε ένα δωμάτιο σε μία πανσιόν απέναντι από το τελευταίο του στρατόπεδο και καθημερινά το επισκεπτόταν και συνομιλούσε με τους νέους στρατιώτες. Πέθανε το 1954 μόλις τρία χρόνια αφότου πήρε το απολυτήριό του.
Ειδήσεις σήμερα:
- Προκαλεί ξανά ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Μίτσκοσκι: «Υπάρχει “μακεδονικό ζήτημα” και είναι άλυτο»
- Συνελήφθη 39χρονος Τούρκος για την δολοφονία του ιδιοκτήτη καταστήματος τυχερών παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο
- Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις. «Σταματήστε τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλιώς θα επιβάλω υψηλούς δασμούς»
- «Κατάφερε να τον απωθήσει, πήγε στη πόρτα και ούρλιαζε». Συνεχίζεται η δίκη Φιλιππίδη
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ