Ο Αμερικανός παραγωγός κι επιχειρηματίας, Γουόλτ Ντίσνεϊ έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ταύτισε όσο κανένας άλλος το όνομά του με τον κόσμο των κινούμενων σχεδίων.
Πολλά έχουν γραφτεί επίσης για πτυχές της ζωής του Αμερικανού “παραμυθά”, όπως για την απώλεια της μητέρας του, που τον σημάδεψε και επηρέασε τη διαμόρφωση των ταινιών του και για τη σχέση του με τον αντισημιτισμό και το ναζισμό.
Όπως συμβαίνει με όλες τις διασημότητες, έτσι και στην περίπτωση του Ντίσνεϊ πολλές φήμες έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει για τη ζωή του. Η πιο δημοφιλής, που τον συνοδεύει πάνω από μισό αιώνα μετά το θάνατό του, έχει να κάνει με τη σορό του.
Σύμφωνα με τη φήμη αυτή, ο Ντίσνεϊ δεν έχει θαφτεί, αλλά με δική του επιθυμία έχει καταψυχθεί με τη μέθοδο της κρυογονικής και φυλάσσεται σε έναν θάλαμο γεμάτο υγρό άζωτο. Υπάρχει και μια παραλλαγή της φήμης, ότι έχει καταψυχθεί μόνο το κεφάλι του Ντίσνεϊ.
Οι υποστηρικτές της φήμης ισχυρίζονται, επίσης, ότι το παγωμένο σώμα του Αμερικανού παραγωγού ταινιών είναι θαμμένο κάτω από το τρενάκι των Πειρατών της Καραϊβικής στην ξακουστή Disneyland. Εκεί “περιμένει” την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, χάρη στην οποία θα επανέλθει στη ζωή, καταλήγει η φήμη.
Ο “κατεψυγμένος” Ντίσνεϊ. Αλήθεια ή ψέματα;
Άραγε θα μπορούσε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ να γνωρίζει πράγματα αναφορικά με την κατάψυξη των νεκρών; Θεωρητικά ναι, δεδομένου ότι πολυάριθμα άρθρα για τις προοπτικές της κρυογονικής εμφανίστηκαν τόσο στον επιστημονικό όσο και στον γενικό τύπο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Επίσης, το 1964 κυκλοφόρησε το δημοφιλές βιβλίο “H προοπτική της αθανασίας” του Αμερικανού Ρόμπερτ Έτινγκερ, γνωστού και ως ο “πατέρας της κρυογονικής”. Ο “θείος Γουόλτ” θα μπορούσε κάλλιστα να το έχει υπόψη του και να το ασπάζεται, καθώς πίστευε στην πρόοδο της επιστήμης και συγχρόνως ήταν λάτρης της επιστημονικής φαντασίας.
Παρ’ όλ’ αυτά, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Ντίσνεϊ επιθυμούσε να καταψυχθεί μετά το θάνατό του, στις 15 Δεκεμβρίου 1966, από οξεία κυκλοφορική κατάρρευση.
Στην πραγματικότητα, είχε εκφράσει την επιθυμία του να μην ταφεί. Το 1972, η κόρη του Γούολτ Ντίσνεϊ, Νταϊάν δήλωσε ότι ο πατέρας της αποτεφρώθηκε δύο ημέρες αφότου έφυγε από τη ζωή και η τεφροδόχος του τοποθετήθηκε σε οικογενειακό μαυσωλείο, στο νεκροταφείο Forest Lawn της πόλης Glendale στην Καλιφόρνια.
Ειδικά όσον αφορά την κρυογονική, η Νταϊάν Ντίσνεϊ ήταν κατηγορηματική: “Δεν υπάρχει απολύτως καμία αλήθεια στη φήμη ότι ο πατέρας μου ήθελε να καταψυχθεί. Αμφιβάλλω ότι είχε ακούσει ποτέ για την κρυογονική“.
Τη φήμη έχει διαψεύσει και η Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, εγγονή του μεγάλου αδερφού του Γουόλτ Ντίσνεϊ, Ρόι, μιλώντας στο CBS Sunday Morning τον Απρίλιο του 2016:
Πώς προέκυψε ο αστικός μύθος
Η ακριβής προέλευση της ιστορίας του “κατεψυγμένου” Ντίσνεϊ είναι άγνωστη, αν και έχει ειπωθεί ότι ξεκίνησε από σχεδιαστές της Disney που είχαν “μια παράξενη αίσθηση του χιούμορ”. Αυτό που είναι γνωστό είναι πως η παλαιότερη έντυπη έκδοση του μύθου εμφανίστηκε στο γαλλικό περιοδικό Ici Paris το 1969.
Κατά τη δεκαετία του ’70, διάφορα έντυπα έκαναν λόγο για “απόψυξη” και “ανάσταση” του Αμερικανού παραγωγού ταινιών. Οι προβλέψεις αυτές δεν έπαψαν να εκφράζονται ούτε στα χρόνια του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που διευκολύνουν τη διασπορά φημολογιών και ψευδών ειδήσεων
Οι ισχυρισμοί περί ενδιαφέροντος του Ντίσνεϊ για την κρυογονική αναφέρονται σε δύο βιογραφίες του: μία του συγγραφέα, Λέοναρντ Μόσλεϊ, που δημοσιεύτηκε το 1986, και μία του Μαρκ Έλιοτ, που κυκλοφόρησε το 1993.
Αμφότεροι έχουν δυσφημιστεί σε μεγάλο βαθμό, επειδή τα βιβλία τους για τον Ντίσνεϊ περιέχουν πολυάριθμα πραγματολογικά λάθη και μη τεκμηριωμένους ισχυρισμούς, γεγονός που τα καθιστά αναξιόπιστες πηγές πληροφοριών και ιστορικού υλικού. Τα αποσπάσματα που περιλαμβάνουν σχετικά με τον Ντίσνεϊ και την κρυογονική δεν προέρχονται από συγκεκριμένες πηγές, οι οποίες να αναφέρονται σε κάποια υποσημείωση.
Την ίδια στιγμή, οι θιασώτες του μύθου υποστηρίζουν επίμονα ότι η ανακοίνωση του θανάτου του Ντίσνεϊ αποκρύφθηκε εσκεμμένα από τον Τύπο για αρκετές ώρες.
Ο λόγος: επειδή οι υπεύθυνοι ήθελαν να κρατήσουν μακριά από τα “φώτα” της δημοσιότητας τη μεταφορά του πτώματός του από το νοσοκομείο Saint Joseph της Καλιφόρνια στον υποτιθέμενο μυστικό κρυογονικό θάλαμο.
Ενδεχομένως ο μύθος γύρω από τη μελλοντική “νεκρανάσταση” του Γουόλτ Ντίσνεϊ να μην έλκει μόνο τους λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας. Είναι πολύ πιθανό να αντανακλά την ελπίδα του κόσμου ότι, μια μέρα, η μαγεία του μεγάλου αυτού δημιουργού θα επιστρέψει ανάμεσά μας.
Αυτό, όμως, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ευσεβής πόθος.
Με πληροφορίες από: Snopes, BBC και PBS
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Youtube
Ειδήσεις σήμερα:
- Κατά 42% αυξημένες οι φωτιές το 2024. Τι κατέγραψε η ετήσια έκθεση των ΜΕΤΕΟ και WWF Ελλάς
- Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση. Η ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια
- Μαθητής Γυμνασίου στη Λάρισα πήγε στο σχολείο με πιστόλι. Συνελήφθη μαζί με τον πατέρα του στον οποίο ανήκει
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr