‘Eνα μικρό χωριό της Ουγγαρίας φέρει το όνομα του Νίκου Μπελογιάννη, ενός εμβληματικού προσώπου της ελληνικής αριστεράς που εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες την περίοδο του εμφυλίου.
Βρίσκεται στην Φεγιέρ, ιδρύθηκε από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες του Εμφυλίου και μετρά περίπου 1.200 κατοίκους.
Ο «Μπελογιάννης» στην Ουγγαρία
Στην καρδιά της Ευρώπης, νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης, Έλληνες αντάρτες και κάποιοι απόγονοί τους, που επέζησαν από τις μάχες στο Βίτσι και το Γράμμο, διέφυγαν στην τότε Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας.
Εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή κοντά στην επαρχία Φεγιέρ. Αρχικά, στεγάστηκαν σε εργοστάσια καπνού, όπου έμεναν σε μικρά δωμάτια από 6 έως 12 τετραγωνικά μέτρα, χωρίς έπιπλα.
Διαβάστε ακόμα: Το άγνωστο σκίτσο του Πάμπλο Πικάσο για τους έλληνες εξόριστους της χούντας. 16 χρόνια πριν είχε κάνει το περίφημο σκίτσο του Μπελογιάννη
Ωστόσο έπρεπε να βρεθεί μία μόνιμη λύση.
Το χωριό που έχτισαν οι αντάρτες
Έτσι, 400 οικογένειες προσφύγων άρχισαν να κατασκευάζουν τα σπίτια, που έμελλε να τους φιλοξενήσουν τα επόμενα χρόνια.
Η επίσημη ημερομηνία έναρξης των εργασιών ορίστηκε στις 6 Μαΐου του 1950.
Γι’ αυτό και το χωριό αποτελεί ένα από τα νεότερα της Ουγγαρίας.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανεγέρθηκαν 418 σπίτια, σχολείο, παιδικός σταθμός, βιβλιοθήκη, λαϊκό μέγαρο, ιατρείο και δημαρχείο.
Το χωριό ήταν έτοιμο. Το μόνο που του έλειπε ήταν ένα όνομα.
Αρχικά, η ουγγρική κυβέρνηση ήθελε να ονομάσει το χωριό Γκερεγκφάλβα (Görögfalva), δηλαδή Ελληνοχώρι. Ωστόσο, οι κάτοικοι αρνήθηκαν πεισματικά. Το όνομα έπρεπε να αντανακλά το παρελθόν και τα ιδανικά των ανθρώπων του.
Στις 3 Απριλίου του 1952 μετονομάστηκε σε «Beloiannisz», δηλαδή «Μπελογιάννης», στη μνήμη του ομώνυμου αγωνιστή της αντίστασης, ο οποίος είχε εκτελεστεί στην Ελλάδα λίγες μέρες νωρίτερα.
Ο «Μπελογιάννης» σήμερα
Το 1952, το «Μπελογιάννης» μετρούσε 1.850 κατοίκους.
Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και κυρίως μετά το 1982, αρκετοί κάτοικοι επέστρεψαν στην Ελλάδα. Όμως, ιδίως οι νεότεροι, προτίμησαν να παραμείνουν στην Ουγγαρία.
Το 1996 κτίστηκε ελληνορθόδοξη εκκλησία και έξι χρονιά μετά, στην επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση του χωριού, το επισκέφτηκε και λειτούργησε την εκκλησία ο τέως Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.
Σήμερα η πλειονότητα των κατοίκων εργάζεται στις κοντινές πόλεις Σαζχαλομμπάτα και Ντουναουιβάρος ενώ πολλοί διατηρούν ακόμα την ελληνική ταυτότητα και τα ήθη και έθιμα που κληρονόμησαν από τους παλαιότερους.
Στο σχολείο του χωριού διδάσκεται η ελληνική γλώσσα από Έλληνα δάσκαλο, που δουλεύει αποσπασμένος απ’ το Υπουργείο παιδείας της Ελλάδας και μια ομογενή δασκάλα. Τα παιδιά που παρακολουθούν τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας είναι περίπου 70, σύμφωνα με απογραφή του 2001.
Οι εθνικές εορτές και των δύο κρατών, Ελλάδος και Ουγγαρίας, εορτάζονται από κοινού απ’ όλους τους μαθητές.
Στις 20 Αυγούστου κάθε χρόνου, απ’ την αρχή της ύπαρξης του χωριού ως σήμερα, γιορτάζεται η ίδρυσή του.
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Τα καλλιστεία που ο Μητσοτάκης γνώρισε τη Μαρίκα. Τέσσερις μέρες μετά την εκτέλεση του Μπελογιάννη, η κοσμική Αθήνα ψήφιζε για τη σταρ Ελλάς
Μαρία Φωκά. Η γνωστή ηθοποιός που καταδικάστηκε σε ισόβια για κατασκοπεία, μαζί με τον Μπελογιάννη. Ήταν η σύζυγος του Λυκούργου Καλλέργη…
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr