“Μου πες θα φύγω”. Η ερωτική απογοήτευση, πίσω από το διάσημο τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου

“Μου πες θα φύγω”. Η ερωτική απογοήτευση, πίσω από το διάσημο τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου

Ο “πρίγκιπας της ελληνικής ροκ” ήταν ένας ασυμβίβαστος μουσικός, “απροσάρμοστος” μέχρι το τέλος και γεμάτος πάθος για τη ροκ μουσική με ελληνικό στίχο. Κάτι σχεδόν περιθωριακό στην εποχή του.

Ο έρωτας ήταν ένα σημαντικό κεφάλαιο της ζωής του και πηγή έμπνευσης.

Μια από τις γυναίκες που σημάδεψαν τον Παύλο Σιδηρόπουλο ήταν η ποιήτρια Γιόλα (από το Γιολάντα) Αναγνωστοπούλου. Γνωρίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970, άγνωστο μέχρι σήμερα που, και η σχέση τους καταγράφηκε στα τραγούδια του καλλιτέχνη. Όταν ο Σιδηρόπουλος χώρισε με την Κάθυ, για την οποία είχε κυκλοφορήσει το ομώνυμο τραγούδι “Στην Κ”, η συμμαθήτριά της στο Κολέγιο Αθηνών, Γιόλα, αποφάσισε να του αποκαλύψει τον έρωτά της.

Λέγεται ότι πήγε να τον δει σε μία εμφάνισή του στο Κύτταρο και φεύγοντας, άφησε ένα σημείωμα στον πορτιέρη του μαγαζιού και εκείνος το παρέδωσε στον μουσικό. Προς έκπληξη της 22χρονης, τότε, Γιόλας, ο Σιδηρόπουλος την πήρε τηλέφωνο και λίγο καιρό αργότερα ήταν ζευγάρι. Η σχέση τους ήταν από την αρχή δύσκολη. Από τη μία η νεαρή ποιήτρια ήταν ευαίσθητη και ορισμένες φορές αυτοκαταστροφική. Από την άλλη ο Σιδηρόπουλος ξεκαθάρισε από την αρχή ότι, ως “αμοράλ”, δεν μπορεί να εγγυηθεί την αιώνια πίστη και αφοσίωση στη Γιόλα.

Όταν η Γιόλα του ανακοίνωσε ότι θα φύγει για σπουδές στο Παρίσι, ο Σιδηρόπουλος έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του. Συνειδητοποίησε πόσο πολύ την αγαπούσε και προσπάθησε να την μεταπείσει να μείνει στην Ελλάδα. Μάταια.

Ο “πρίγκιπας της ελληνικής ροκ” έγραψε, το ίδιο βράδυ, το διάσημο τραγούδι “Μου πες θα φύγω”. Σε ένα συρτάρι έκρυψε τους στίχους και μετά από χρόνια ακολούθησε η μουσική και η ηχογράφηση.

Μου πες θα φύγω - Παύλος Σιδηρόπουλος

Οι στίχοι περιγράφουν λεπτομερώς τη ψυχική του κατάσταση, το βράδυ του αποχαιρετισμού.

Μου ‘πες θα φύγω χτες το βράδυ ξαφνικά

Απλώς κουράστηκα, δε φταίω για ολ’ αυτά.

Θεέ μου δε θέλει, το βλέπω καθαρά

Κι όλα, γίνανε Θεέ μου τόσο, μα τόσο ξαφνικά

Σηκώθηκα μονάχος το πρωί

Χωρίς καφέ, χωρίς τσιγάρο και ψυχή

Θεέ μου το ξέρω, τώρα είμαι μοναχός

Κι όμως, θα γυρίσει πάλι, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς

Το ξέρω είναι λίγο δύσκολο μα εγώ

Στο λέω μπορούσα να περιμένω, και μπορώ

Βλέπεις οι δυο μας μόνοι δε νιώσαμε ποτέ

Τώρα πες μου ποιον, πες μου ποιον θα’ χεις να τα λες;

Γιόλα, Παύλος και ηρωίνη

Η σχέση τους κράτησε από το 1977 μέχρι το 1980. Βρίσκονταν, μόνο όταν η Γιόλα ερχόταν στην Αθήνα, αλλά συνήθιζαν να ανταλλάσσουν γράμματα. Κάποια στιγμή και ενώ βρισκόταν στο Παρίσι, ο Σιδηρόπουλος της έγραψε το ακυκλοφόρητο τραγούδι “Come to me” και της το έστειλε με κάσετα.

Come to me - Παύλος Σιδηρόπουλος (Ακυκλοφόρητο)

Ο Παύλος και η Γιόλα, είχαν ένα ακόμη κοινό. Την ηρωίνη.

Απ’ όσα λέγονται, η Γιόλα ξεκίνησε να κάνει χρήση τα χρόνια που μετακόμισε στο Παρίσι. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ήταν πια εθισμένη και σύμφωνα με την οικογένεια του Παύλου, ήταν και η αιτία που “έμπλεξε” με το συγκεκριμένο ναρκωτικό. Ωστόσο, η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Σε χειρόγραφο σημείωμα του Σιδηρόπουλου, όπως δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα που φιλοξενεί αρχειακό υλικό του μουσικού, αναφέρεται πως,

«τα πρώτα “τρυπήματα” γίνανε το καλοκαίρι την περίοδο των προβών πριν η Γιόλα φύγει για Παρίσι, όπου στη Βενσέν σπούδαζε φιλολογία. Πρώην Κνίτισα συνειδητοποιούσε (αργά το κατάλαβα ή ο έρωτας;) ένα αδιέξοδο και είχε διαλέξει τον τρόπο της εντυπωσιακής αυτοκαταστροφής.

Εγώ είμαι ερωτευμένος. Έχω την ψυχολογία του “τι έχω να χάσω” παρ’ όλο που ξέρω κι έχω ήδη μετρήσει αρκετούς νεκρούς (γνωστούς και φίλους}».

To 1980 η Γιόλα και ο Παύλος χώρισαν οριστικά.

Δέκα χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 1990, το αριστερό χέρι του μουσικού άρχισε να παραλύει. Οι γιατροί υπέθεταν πρόβλημα στα αγγεία. Η επίσημη διάγνωση ήταν “πάρεση βραχιόνιου αριστερού πλέγματος”. Το πρόβλημα με την υγεία του και ο θάνατος της μητέρας του λίγους μήνες πριν, τον οδήγησαν στην ψυχολογική κατάρρευση.

Όπως αποδείχτηκε, την ηρωίνη δεν την έκοψε ποτέ. Το μεσημέρι της 6ης Δεκεμβρίου του 1990 βρέθηκε στο σπίτι μιας φίλης του στο Νέο Κόσμο σε κωματώδη κατάσταση λόγω υπερβολικής δόσης και λίγο μετά ξεψύχησε στο ασθενοφόρο, στο δρόμο προς το νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Ο Αλέκος Αράπης, μπασίστας των Απροσάρμοστων, έχει εκφράσει την υπόθεση πως ο Σιδηρόπουλος πήρε εσκεμμένα υπερβολική δόση με σκοπό να αυτοκτονήσει λόγω των προβλημάτων με το χέρι του, με βάση μια συζήτηση που είχαν λίγους μήνες πριν από το θάνατο του.

Πηγή: pavlos-sidiropoulos.gr

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr