Μια υπέροχη ιστορία αγάπης. Πήγαινε κάθε μέρα στο σταθμό για να ακούσει τη φωνή του άντρα της, που προειδοποιούσε: “mind the gap”

Μια υπέροχη ιστορία αγάπης. Πήγαινε κάθε μέρα στο σταθμό για να ακούσει τη φωνή του άντρα της, που προειδοποιούσε: “mind the gap”
“Προσοχή στο διάκενο”. Η τυπική φράση που ακούγεται σε όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς του κόσμου, για την Μάργκαρετ Μακόλουμ ήταν κάτι παραπάνω από μια απλή προειδοποίηση. Η ηλικιωμένη γυναίκα ταξίδευε κάθε μέρα μέχρι έναν συγκεκριμένο σταθμό για να ακούσει τις τρεις αυτές λέξεις.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2012 συνειδητοποίησε ότι η ηχογράφηση είχε αλλάξει. Αναστατωμένη, έψαξε τους υπεύθυνους για να μάθει τον λόγο.

Την ενημέρωσαν ότι το σύστημα είχε εκσυγχρονιστεί και όλες οι ανακοινώσεις ήταν πια ψηφιακές.

Τότε η γυναίκα έβαλε τα κλάματα. Η φωνή που είχαν αλλάξει ήταν του αγαπημένου της Όσβαλντ.

“Please mind the gap”

Η Μάργκαρετ Μακόλουμ γνώρισε τον Όσβαλντ Λόρενς το 1992. Εκείνη γιατρός, αυτός ηθοποιός. Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν σε μία κρουαζιέρα στο Μαρόκο. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και, λίγο καιρό αργότερα, αφού είχαν επιστρέψει στην Αγγλία, παντρεύτηκαν. Εγκαταστάθηκαν στο βόρειο Λονδίνο. Η Μάργκαρετ συνέχισε να εργάζεται σε κλινικές, ενώ οι δουλειές του Όσβαλντ ήταν πιο ευκαιριακές και ασταθείς.

Η Μάργκαρετ Μακόλουμ και ο Όσβαλντ Λόρενς. YouTube

Ως ηθοποιός δεν έγινε ποτέ διάσημος. Παρόλα αυτά, η φωνή του ακούστηκε από δεκάδες εκατομμύρια, Λονδρέζους και τουρίστες.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο νεαρός ηθοποιός είχε δανείσει τη φωνή του στις προειδοποιητικές ηχογραφήσεις που ακούγονταν στην βόρεια γραμμή του μετρό του Λονδίνου. Για περισσότερα από 30 χρόνια, ο Όσβαλντ ακουγόταν από τα μεγάφωνα των σταθμών να υπενθυμίζει στους επιβάτες να προσέχουν το κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας, και να τους ενημερώνει για την επόμενη στάση.

Ζωντανή ανάμνηση

Η Μάργκαρετ και ο Όσβαλντ εκπλήρωσαν τους όρκους που έδωσαν στο γάμο τους: τους χώρισε ο θάνατος. Το 2007 ο Όσβαλντ Λόρενς πέθανε αιφνίδια.

Ενώ θρηνούσε, η Μάργκαρετ συνειδητοποίησε ότι υπήρχε ένας τρόπος να συνεχίσει να ακούει την φωνή του συζύγου της. Οι προειδοποιήσεις που ακούγονταν από τα ηχεία των σταθμών δεν είχαν αλλάξει. Έτσι, η ηλικιωμένη γυναίκα ξεκίνησε να κάνει μια μικρή διαδρομή με το μετρό κάθε μέρα, προκειμένου να ακούει το καθιερωμένο “mind the gap” όποτε οι πόρτες άνοιγαν.

Ο Όσβαλντ Λόρενς νέος. YouTube

Με τα χρόνια, ορισμένοι σταθμοί άρχισαν να αλλάζουν την φωνή της προειδοποίησης. Μέχρι το 2012, μόνο ο Embankment είχε μείνει με την φωνή του Όσβαλντ. Έτσι, η Μάργκαρετ έπαιρνε καθημερινά το τρένο μέχρι την συγκεκριμένη περιοχή και καθόταν με τις ώρες να ακούει το επαναλαμβανόμενο μήνυμα. Ώσπου μια μέρα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2012, το ηχείο μετέδωσε μία διαφορετική φωνή.

Η Μάργκαρετ, φανερά αναστατωμένη, έψαξε να βρει τους υπεύθυνους. Εκείνοι την ενημέρωσαν ότι το σύστημα των ανακοινώσεων είχε ψηφιοποιηθεί και οι παλιές φωνές είχαν αντικατασταθεί με νέες.

Η γυναίκα τους εξήγησε ότι τόσα χρόνια επισκεπτόταν τον σταθμό γιατί ήταν ο μόνος τρόπος να ακούει τον αγαπημένο της. Η ηχογράφηση απάλυνε τη θλίψη του χαμού του.

Οι υπεύθυνοι την συλλυπήθηκαν, της εξήγησαν όμως ότι με το νέο ψηφιακό σύστημα οι παλιές ηχογραφήσεις δεν ήταν δυνατό να παίξουν. Της υποσχέθηκαν ότι θα έβρισκαν το CD με τη φωνή του και θα της το έδιναν. Η Μάργκαρετ τους ευχαρίστησε και έφυγε.

Το προσωπικό του σταθμού συγκινήθηκε βαθιά από την ιστορία της. Τότε, ένας από τους τεχνικούς προθυμοποιήθηκε να πάρει το CD και να το ψηφιοποιήσει. Συμφώνησαν όλοι.

Ο γενικός διευθυντής του Μετρό του Λονδίνου, Νάιτζελ Χόλνες, εξήγησε αργότερα στο BBC:

“Μας άγγιξε πολύ η ιστορία της, οπότε το προσωπικό έψαξε και βρήκε την παλιά ηχογράφηση και όχι μόνο μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ένα αντίγραφο σε CD για να της το χαρίσουν, αλλά δουλεύουν σκληρά προκειμένου να αποκαταστήσουν την συγκεκριμένη ανακοίνωση στον σταθμό”.

Έτσι, λίγους μήνες αργότερα, ενώ η ανυποψίαστη Μάργκαρετ περνούσε από τον σταθμό του Embankment, όταν ο συρμός σταμάτησε, άκουσε μια γνώριμη φωνή. Ήταν ο Όσβαλντ που προειδοποιούσε τους επιβάτες από τα μεγάφωνα να “προσέξουν το κενό”.

Μέχρι σήμερα, ο συγκεκριμένος σταθμός είναι ο μοναδικός της βόρειας γραμμής του μετρό που έχει διαφορετική ηχογράφηση. Ακούγεται η φωνή του Όσβαλντ Λόρενς.

Ακούστε το προειδοποιητικό μήνυμα με τη φωνή του Όσβαλντ: 

MIND THE GAP OLD ANNOUNCEMENT by OSWALD LAURENCE (London Underground)

αρχική εικόνα: YouTube

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Quiz για τους σταθμούς του μετρό. Από που πήρε το όνομά του ο σταθμός της Νερατζιώτισσας, ποιος σταθμός είναι ανάμεσα στα Κάτω και στα Άνω Πατήσια 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr