“Μια Ελληνίδα στο χαρέμι”. Το αεροπλάνο του Ωνάση και το θρυλικό “τράβα μαλλί”. Που γυρίστηκε η σκηνή της ερήμου (βίντεο)

“Μια Ελληνίδα στο χαρέμι”. Το αεροπλάνο του Ωνάση και το θρυλικό “τράβα μαλλί”. Που γυρίστηκε η σκηνή της ερήμου (βίντεο)

Η ταινία “Μια Ελληνίδα στο χαρέμι”, μία από τις πιο απολαυστικές κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου, “έσπασε ταμεία” όταν προβλήθηκε το 1971. Οι χαρισματικοί πρωταγωνιστές, οι ξεκαρδιστικές ατάκες και οι ιστορίες από τα γυρίσματα, την ακολουθούν μέχρι τις μέρες μας.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν του  Γιάννη Δαλιανίδη, και πρωταγωνιστές οι: Ρένα Βλαχοπούλου, Χρόνης Εξαρχάκος, Βαγγέλης Σειληνός και Μαρία Ιωαννίδου. Η παραγωγή ήταν της Φίνος Φιλμ. Θεωρήθηκε μια από τις μεγάλες παραγωγές για τα δεδομένα της εποχής, καθώς  είχε ήδη αρχίσει η παρακμή του ελληνικού κινηματογράφου και η πτώση των εισιτηρίων.

Μετά από μια παρεξήγηση για ένα κερδοφόρο λαχείο, η Ρένα βρίσκεται στη Ρόδο μαζί με τα αδέλφια της, παριστάνοντας το μέντιουμ. Όταν τους παίρνουν είδηση, το σκάνε με ένα μικρό αεροπλάνο, που πέφτει σε μια έρημο και καταλήγουν στο χαρέμι ενός σεΐχη. Αρχείο Finos Film

Το σενάριο

Η Ρένα (Ρένα Βλαχοπούλου), τηλεφωνήτρια σε μια μεγάλη επιχείρηση, προσπαθεί με δυσκολία να συντηρήσει τον εαυτό της και τα δύο άνεργα και επιπόλαια αδέλφια της. ‘Εναν εφευρέτη, τον Χρόνη (Χρόνης Εξαρχάκος), και έναν μουσικό, τον Βαγγέλη (Βαγγέλης Σειληνός).

Μετά από μια παρεξήγηση για ένα κερδοφόρο λαχείο, η Ρένα βρίσκεται στη Ρόδο μαζί με τα αδέλφια της, παριστάνοντας το μέντιουμ. Όταν αποκαλύπτεται η “κομπίνα” που έχουν στήσει, τα αδέλφια το σκάνε με ένα μικρό αεροπλάνο, το οποίο, όμως, αναγκάζονται να προσγειώσουν σε μια έρημο.

Εκεί συλλαμβάνονται και καταλήγουν στο χαρέμι του εμίρη Μοχάμεντ Αμπντάλα (Δημήτρης Καλλιβωκάς). Η Ρένα θα αποκαλύψει, κατά τύχη, μια συνωμοσία εις βάρος του, εκείνος θα εντυπωσιαστεί και θα την πάρει ως μοναδική του γυναίκα.

Τελικά, επιστρέφουν όλοι πίσω στην πατρίδα με δόξες και τιμές, όπως απαιτεί το χάπι έντ.

Πηγή φωτογραφίας: Μια Ελληνίδα στο χαρέμι  facebook

Που γυρίστηκε η σκηνή της ερήμου

Οι σκηνές από την ταινία γυρίστηκαν στα στούντιο της Finos Films αλλά είχε πολλά εξωτερικά πλάνα. Η χαρακτηριστική σκηνή, όπου οι πρωταγωνιστές περιπλανώνται στην έρημο, προκάλεσαν γέλιο αλλά και ερωτηματικά σχετικά με την τοποθεσία των γυρισμάτων.

Μία από τις περιγραφές συνέδεσε κάποιες σκηνές ταινίας με τις Αμμοθίνες της Λήμνου. Μάλιστα η περιοχή αποκαλείται “Σαχάρα της Λήμνου”. Βρίσκεται στην περιοχή Γομάτι, στις πλαγιές του χωριού Κατάλακκο.

Είναι μια μεγάλη έκταση 70 στρεμμάτων, μακριά από τη θάλασσα γεμάτη άμμο, με αμμόλοφους που αλλάζουν διαρκώς σχήμα, ανάλογα με το πώς τους σχηματίζει ο βοριάς. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, οι Αμμοθίνες Λήμνου είναι ενδοχωρικές θίνες και όχι παράκτιες και «υπαίτιος» για την δημιουργία τους είναι ο άνεμος που μετακίνησε την άμμο. Το φαινόμενο θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο σε νησιωτικές περιοχές.

Οι Αμμοθίνες Λήμνου θυμίζουν σε μικρογραφία την έρημο Σαχάρα. Η έκταση είναι περίπου 70 στρέμματα. Πηγή Φωτογραφίας: Google maps – Richard Kamposos

Από την Αίγυπτο στη Λούτσα

Σύμφωνα με μια αναφορά του Γιάννη Δαλιανίδη, γυρίσματα έγιναν στην Λούτσα και στην Ελευσίνα. Στην ιστοσελίδα της Finos Films υπάρχει το σχετικό απόσπασμα:

“Το 1971 γυρίζω το “Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι” με την Ρένα Βλαχοπούλου. Ήμουν έτοιμος να φύγω για Αίγυπτο για να βρω την έρημο και τις οάσεις που χρειαζόμουν. Μου είχαν μιλήσει για μια τοποθεσία με άμμο και στην Κύπρο, που έμοιαζε με έρημο.

Ένα μεσημέρι που ο δρόμος μου με έφερε στην Λούτσα, βλέπω μπουλντόζες και όγκους άμμου στην προσπάθεια του Δήμου να διαμορφώσει την παραλία. Πήγα εκεί και έκανα όλες τις σκηνές της ερήμου. Για όαση χρησιμοποίησα ένα κτήμα της Ελευσίνας γεμάτο φοινικόδεντρα.”

Η όαση της ερήμου, σύμφωνα με τον Γιάννη Δαλιανίδη, βρισκόταν σε ένα κτήμα με φοινικόδεντρα στην Ελευσίνα. Πηγή φωτογραφίας: youtube

Το αεροπλάνο του Αλέξανδρου Ωνάση

Απολαυστική είναι και η σκηνή του αεροπλάνου, όταν οι πρωταγωνιστές το σκάνε μετά την αποκάλυψη της απάτης. Η ατάκα “τράβα μαλλί ανεβαίνουμε” έμεινε στην ιστορία.

Η Μαρία Ιωαννίδου έχει πει σχετικά:

«Το πλάνο ήταν αληθινό. Ήταν του Αλέξανδρου Ωνάση. Ο πιλότος ήταν ξαπλωμένος στο πάτωμα και ο οπερατέρ τραβούσε τον Χρόνη που υποτίθεται ότι το πιλοτάριζε.

Όμως ο Εξαρχάκος είχε φοβηθεί πάρα πολύ, σχεδόν είχε βάλει τα κλάματα, γιατί ήταν επικίνδυνη σκηνή. Αναγκαστήκαμε να προσγειωθούμε δύο φορές για να συνέλθει!»

Η βρώμικη γούρνα

Η Μαρία Ιωαννίδου είχε πει ακόμη ότι στην ταινία είχε γίνει “ο καρπαζοεισπράκτορας που έτρωγε τις φάπες από τη Ρένα Βλαχοπούλου”.

Συγκεκριμένα, στη σκηνή στην όαση, όπου τρέχουν για να ξεδιψάσουν, έπρεπε να πιει νερό από μια βρόμικη γούρνα γεμάτη κάθε λογής ζωύφια. Η ίδια δίσταζε και η Βλαχοπούλου την άρπαξε από τα μαλλιά και την βούτηξε μέσα για “να τελειώνει η σκηνή”.

Το φιλμ “Μια Ελληνίδα στο χαρέμι” κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 4 Ιανουαρίου 1971. “Έκοψε”  455.385 εισιτήρια και κατατάχθηκε στην 5η θέση ανάμεσα σε 87 ταινίες της ίδιας σεζόν. Παραμένει ακόμη ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού, αφού συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης όποτε προβάλλεται στην τηλεόραση, με τις αξέχαστες ατάκες να προκαλούν ακόμη γέλιο.

Στην αρχική φωτογραφία εικονίζεται ένα “αδελφό” αεροπλάνο, που βρισκόταν παροπλισμένο στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Λήψη Ιανουάριος 2022

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.