Για τους σεισμούς ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, σημειώνοντας ότι «αυτό που περιμένουμε είναι να μειωθεί η συχνότητα των σεισμών, αυτό παρατηρείται και είναι ένα πολύ καλό σημάδι».
«Από εκεί και πέρα όμως παρακολουθούμε ένα φαινόμενο λίγο διαφορετικό από αυτό που έχουμε. Δηλαδή αν ήταν ένας συνήθης σεισμός, αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να μιλάμε πολύ αισιόδοξα. Απλά οι σμηνοσειρές έχουν αυτές τις διακυμάνσεις», συνέχισε ο κ. Καραστάθης.
Ακόμα, τόνισε ότι «υπάρχει κάτι θετικό», καθώς «ακόμα και όταν πήγαμε να ανέβουμε σχετικά τις προηγούμενες ημέρες, η σεισμικότητα κρατήθηκε χαμηλότερα από τα πρώτα στάδια που σημαίνει ότι υπάρχει μία κλιμακωτή πτώση μέχρι στιγμής».
«Αν κρατηθούμε σε μονοψήφιους αριθμούς, με μέγεθος άνω του 4 και στο επίπεδο που βλέπουμε τη σεισμικότητα -θα πρέπει να παγιωθεί για 4-5 μέρες, να το δούμε καλά αυτό- τότε θα μπορέσουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι», εξήγησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.
«Από εκεί και πέρα, το φαινόμενο είναι πολύ μεγάλης κλίμακας, θα πρέπει να μελετηθούν οι γεωδυτικές παραμορφώσεις, η σχέση με τα ηφαίστεια, πώς έχει μεταβληθεί η παραμόρφωση του χώρου», επισήμανε ακόμα και συμπλήρωσε:
«Αλλά το θέμα που μας απασχολεί πρωτίστως αυτή τη στιγμή είναι ο σεισμικός κίνδυνος, ο οποίος αν φύγει από το πρώτο πλάνο, τότε θα μιλάμε πιο ήρεμα και με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία».
«Αυτή τη στιγμή στόχος είναι να δούμε αυτή την καλή εικόνα να εμπεδώνεται», υπογράμμισε ο Βασίλης Καραστάθης και είπε ακόμα: «Αυτό που επίσης παρακολουθούμε συστηματικά είναι να μην έχουμε μία μετατόπιση επικέντρων προς άλλες ζώνες παράπλευρες. Δεν θέλουμε δηλαδή να μετακινείται, καθώς αυτή η ζώνη έχει κάποια ρήγματα μέσα, τα οποία φιλοξενούν τη σεισμικότητα».
«Από εκεί και πέρα αν είναι ένα κεντρικό ρήγμα με διάφορους κλάδους ή αν είναι παράλληλα ρήγματα μικρότερων μεγεθών είναι ένα θέμα που αυτή τη στιγμή δεν γίνεται να λυθεί, χρειάζεται πολύ σαφής προσδιορισμός των επικέντρων, των μοντέλων ταχύτητας», ανέφερε και σημείωσε:
«Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι η μεγάλη εικόνα, μία ύφεση της σεισμικότητας, περιμένουμε να τη δούμε να εμπεδώνεται, να σταματήσει το κύριο αυτό φαινόμενο».
Όσον αφορά τις οικοδομικές εργασίες και το αν επιτρέπονται, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου παρέπεμψε στους πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να απαντήσουν, καθώς οι σεισμολόγοι ασχολούνται με το τι συμβαίνει στο επίκεντρο του σεισμού και όχι στις γύρω περιοχές.
Ωστόσο τόνισε ότι «αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι στη Σαντορίνη είχαμε μικρότερες εντάσεις από άλλες περιοχές, δηλάδή δεν είχαμε μεγάλες εντάσεις και είδαμε ότι δεν είναι τόσο αισθητές σε άλλες περιοχές».
Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων, ο Βασίλης Καραστάθης είπε: «Δεν μπορώ να προκαταβάλω την απόφαση της επιτροπής, αυτό όμως που μπορών να πω είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να πούμε ότι μπορεί να υπήρχε πιλοτική εφαρμογή όλων των μέτρων.
Στη Σαντορίνη η ΓΓΠΠ εξασφάλισε τα πάντα στο νησί σε επίπεδο αυτάρκειας, έτσι ώστε οτιδήποτε και να γινόταν ήταν ήδη προετοιμασμένο το νσηί χωρίς να χρειαστεί την οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια.
Αυτό καλό είναι να συνεχιστεί. Δηλαδή αυτή η προσπάθεια που έγινε από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης είναι κάτι θετικό στην όλη περίπτωση, θα πρέπει όμως να γίνονται ανάλογες προσπάθειες, να είμαστε προετοιμασμένοι πάντα».
Ειδήσεις σήμερα:
- Τραμπ. Δεν έχει απομείνει κανένα διαπραγματευτικό χαρτί στην Ουκρανία. Δεν είναι πολύ σημαντική η παρουσία του Ζελένσκι
- Λίντα Εβαντζελίστα: Έδειξα τα σημάδια της μαστεκτομής στις φίλες μου. Ένιωσα όμορφη
- Αγριογούρουνο χτυπημένο με βέλος εντοπίστηκε κοντά στο τελεφερίκ της Πάρνηθας
- Η Μαντόνα κατά Τραμπ. «Έχουμε έναν πρόεδρο που αποκαλεί τον εαυτό του “βασιλιά”. Δεν είναι αστείο»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ