Περίπου δέκα χρόνια είναι φυλακισμένη η χριστιανή Άσια Μπίμπι στο Πακιστάν, επειδή βλασφήμησε και προσέβαλε τον προφήτη Μωάμεθ.
“Δεν έχω σκοτώσει ή κλέψει κάποιον. Αλλά για το σύστημα της χώρας μου έκανα κάτι πολύ χειρότερο. Βλασφήμησα” ανέφερε η Άσια Μπίμπι.
Η γυναίκα και μητέρα πέντε παιδιών ανήκει στη χριστιανική μειονότητα της χώρας, που αντιστοιχεί στο 1,6% του πληθυσμού. Καταδικάστηκε το 2009 για βλασφημία.
Περίπου 18 μήνες μετά τη φυλάκισή της, δέχτηκε ένα γράμμα, στο οποίο έλεγε ότι καταδικάζεται σε θάνατο με απαγχονισμό και ένα πρόστιμο των 1.100 δολαρίων. Παρά τον ξεσηκωμό των πολιτών παγκοσμίως για την αποφυλάκισή της, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και η θανατική καταδίκη της μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Αν η Άσια Μπίμπι εκτελεστεί θα είναι η πρώτη θα γίνει η πρώτη γυναίκα στο Πακιστάν που θα σκοτωθεί νόμιμα για «βλασφημία».
Μετά τη σύλληψή της, πλήθη συγκεντρώθηκαν σε διάφορες περιοχές του Πακιστάν για να γιορτάσουν την καταδίκη της.
Όλα άρχισαν όταν στις 14 Ιουνίου 2009, η γυναίκα πήγε σε ένα χωράφι να μαζέψει μούρα. Κάποια στιγμή, μετά από πολλές ώρες εργασίας κάτω από τον ήλιο, η Άσια Μπίμπι πήγε σε ένα πηγάδι να πιει νερό. Μόλις την είδε μια άλλη εργάτρια, της είπε “Μην πίνεις απ’ αυτό το νερό!”.
Άρχισε να φωνάζει ότι η Χριστιανή μόλυνε το νερό τους και πως δεν μπορούσαν να πιουν τώρα εξαιτίας της. Της ζητούσαν να μετανοήσει και να ασπαστεί το Ισλάμ.
Η Άσια Μπίμπι λογομάχησε μαζί τους και κάποια στιγμή πάνω στην ταραχή της είπε “Πιστεύω στη θρησκεία μου και στον Ιησού Χριστό, ο οποίος πέθανε στο σταυρό για τις αμαρτίες της ανθρωπότητας. Ti έκανε ο προφήτης Μωάμεθ για τη σωτηρία των ανθρώπων;”
Οι εργάτριες εξοργίστηκαν. Άρχισαν να την φτύνουν και να την κυνηγούν για να την χτυπήσουν. Η Μπίμπι έτρεξε προς το σπίτι της για να σωθεί. Την ξυλοκόπησαν.
Λίγες μέρες αργότερα, πήγε να εργαστεί σε άλλο χωράφι, αλλά ένας εξαγριωμένος όχλος την βρήκε, την περικύκλωσε και την έδειρε. «Θάνατος! Θάνατος στη Χριστιανή!» φώναζαν.
“Μου ανέφεραν ότι πρόσβαλες τον προφήτη μας. Ξέρεις τι παθαίνουν όσοι επιτίθενται στον προφήτη Μωάμεθ. Μόνον αν ασπαστείς το Ισλάμ ή με το θάνατο μπορείς να εξιλεωθείς” της είπε ο ιμάμης του χωριού, ενώ εκείνη παρακαλούσε να την αφήσουν ήσυχη.
Η Άσια Μπίμπι οδηγήθηκε αιμόφυρτη στο αστυνομικό τμήμα, όπου ανακρίθηκε και τελικά φυλακίστηκε. To κελί της δεν ξεπερνά τα 2,04 × 3 μέτρα.
Το Ίδρυμα Masihi, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας της Άσια Μπίμπι επιδεινώνεται λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης στη φυλακή. Έχει επίσης απειληθεί από άλλους κρατούμενους και έχει δεχτεί σωματική κακοποίηση από τους φύλακες.
Η οικογένεια της αναγκάστηκε να κρυφτεί μετά από απειλές κατά της ζωής της, ενώ πολλοί λένε ότι ακόμη και να απελευθερωθεί η Άσια Μπίμπι, οι Ισλαμιστές θα την κυνηγήσουν για να την σκοτώσουν.
Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε προσωρινά την αναβολή της εκτέλεσης της 47χρονης, που επικύρωσαν όλα τα κατώτερα δικαστήρια της χώρας.
Η παγκόσμια κοινότητα έχει ξεσηκωθεί προς υπεράσπιση της Μπίμπι. Συγκεντρώθηκαν 400.000 υπογραφές, έγιναν δεκάδες διαμαρτυρίες, ενώ ο Πάπας Βενέδικτος XVI ζήτησε δημόσια να απορριφθούν οι κατηγορίες εναντίον της. Όμως τίποτα δεν έχει αλλάξει.
“Είμαι θύμα μιας ωμής, συλλογικής αδικίας. Με κλείδωσαν σ’ ένα κελί, μου έβαλαν αλυσίδες, με εξόρισαν απ’ τον κόσμο και τώρα περιμένω να πεθάνω. Δεν ξέρω πόσος χρόνος ζωής μου απομένει”, αναφέρει στην αυτοβιογραφία της η Άσια Μπίμπι.
“Κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα του κελιού μου η καρδιά σφυροκοπάει. Η ζωή μου είναι στα χέρια του Θεού και δεν ξέρω τι θα μου συμβεί. Είναι σκληρό.”
“Αλλά είμαι αθώα. Είμαι ένοχη μόνο για να θεωρηθώ ένοχη. Αρχίζω να αναρωτιέμαι αν το να είσαι χριστιανός στο Πακιστάν σήμερα δεν είναι απλώς ένα ελάττωμα, αλλά στην πραγματικότητα ένα έγκλημα”.
Τον Ιανουάριο του 2011, ο πολιτικός Σαλμάν Τασέρ δολοφονήθηκε από τον μπόντιγκάρντ του. Μερικούς μήνες αργότερα, δολοφονήθηκε και ο Υπουργός Υποθέσεων Μειονοτήτων Σαχμπάζ Μπχατί. Ο λόγος ήταν ότι και οι δυο αντιτέθηκαν στη σκληρή νομοθεσία του Πακιστάν για τη βλασφημία και υπερασπίστηκαν ανοιχτά την Άσια Μπίμπι.
“Υπάρχουν τεράστιες ενδείξεις ότι οι νόμοι του Πακιστάν περί βλασφημίας παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους”, δήλωσε η διευθύντρια παγκόσμιων θεμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας Όντρι Γκόγκτρουν. “Όταν κατηγορηθεί ένας άνθρωπος,καταλήγει σε ένα σύστημα που του προσφέρει ελάχιστη προστασία, τον θεωρεί ένοχο και δεν τον προστατεύει από όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν βία”.
Μεταξύ 1987 και 2014, περισσότεροι από 1300 άνθρωποι κατηγορήθηκαν για βλασφημία. Από το 1990, περισσότεροι από 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από ισχυρισμούς για βλασφημία, σύμφωνα με μια πακιστανική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βλασφημία μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και ένα ορθογραφικό λάθος από τα παιδιά στο όνομα του Μωχάμετ.
Δείτε το βίντεο με την υπόθεση της Άσια Μπίμπι:
Πηγή αρχικής εικόνας: Youtube
Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Σκότωσε την αδελφή του για λόγους τιμής γιατί έκανε «προκλητικές» αναρτήσεις στο facebook. Η κοπέλα ήταν δημοφιλής μεταξύ των νέων στο Πακιστάν και σατίριζε με τολμηρό τρόπο τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ποιο είναι το ψάρι του «τέλους του κόσμου» που ξεβράστηκε για δεύτερη φορά στις ακτές της Καλιφόρνιας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ