Ο Χέλμουτ Σενέκοβιτς ήταν ο πρώτος προπονητής που πέρασε από τους πάγκους των τριών κορυφαίων ελληνικών ομάδων της πρωτεύουσας. Η πορεία του στα ελληνικά δρώμενα ξεκινά με τον Παναθηναικό τη σεζόν 1980-81.
Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και προπονητής είχε ήδη συνδέσει το όνομα του με τη μεγάλη νίκη της Εθνικής Αυστρίας επί της Δυτικής Γερμανίας με 3-2 στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1978.
Μετά την Παγκόσμια διοργάνωση αποχώρησε από την Εθνική ομάδα της Αυστρίας και εργάστηκε ως προπονητής σε αρκετούς συλλόγους, μεταξύ των οποίων, η ομάδα των Πρασίνων.
Το τριφύλλι είχε περάσει στα χέρια του Γεωργίου Βαρδινογιάννη, ο οποίος είχε φιλοδοξία να κάνει τον παναθηναϊκό μόνιμο πρωταθλητή.
H πρωτόγνωρη αμοιβή στον αυστριακό προπονητή
Έτσι διεκδίκησε με κάθε θυσία τον αυστριακό προπονητή για την ομάδα του.
Προσέφερε στον Χέλμουτ Σενέκοβιτς τον μεγαλύτερο μισθό, που είχε πάρει τότε προπονητής ποδοσφαίρου σε ολόκληρο τον κόσμο ή τουλάχιστον αυτό υποστήριζαν οι αθλητικές εφημερίδες.
Παρά την σθεναρή διεκδίκηση ο προπονητής δεν επιθυμούσε με κανέναν τρόπο να εργαστεί στην Ελλάδα.
Έτσι ζήτησε μια υπέρογκη αμοιβή, με την ελπίδα ότι ο ΠΑΟ θα την απορρίψει.
Προς μεγάλη του έκπληξη ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού τη δέχτηκε. “Μόνο τρελός θα έλεγε όχι σε τέτοια προσφορά”, δήλωνε ο Σενέκοβιτς.
Ο μισθός για τον αυστριακό προπονητή άγγιζε σχεδόν το 1 εκατομμύριο δραχμές τον μήνα. Ο Σενέκοβιτς ήταν σίγουρος ότι η προσφορά του δεν θα γινόταν δεχτή. Τελικά διαψεύστηκε και παρότι δεν ήθελε να δουλέψει στην Ελλάδα υπέκυψε στο χρήμα.
Το αστρονομικό ποσό που έλαβε συνοδευόταν με ένα σπίτι, αυτοκίνητο, προσωπικό οδηγό και δέκα εισιτήρια Βιέννη-Αθήνα-Βιέννη.
Σε περίπτωση μάλιστα κατάκτησης κυπέλλου ή πρωταθλήματος θα δεχόταν και πριμ ανάλογο του μισθού του.
“Με έβγαλαν νοκ άουτ με τα λεφτά τους”, δήλωνε τον Οκτώβριο του 1980 ο Σενέκοβιτς σε συνέντευξη του στον αυστριακό δημοσιογράφο Καρλ Πόιντερ στην εφημερίδα Κρόνεν Τσάιτουνγκ. Έτσι δέχθηκε την προσφορά του Βαρδινογιάννη και ανέλαβε τον Παναθηναϊκό για τη σεζόν 1980-81 με ένα συμβόλαιο οχτώ μηνών.
Η κατακραυγή και οι αντιδράσεις
Ο μισθός του 1 εκατομμυρίου δραχμών προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ήταν η πρώτη φορά που δινόταν ένα τέτοιο ποσό σε κόουτς.
“Ξεσηκώθηκε το πανελλήνιο”, έγραφε ο Τύπος της εποχής για τον πρωτοφανή μισθό που δόθηκε στο Σενέκοβιτς. Εκείνη την περίοδο ο Νόμος 75/75 όριζε το μισθό προπονητή σε 124.800 δραχμές.
Η υπέρογκη αμοιβή του προκάλεσε την αγανάκτηση των Ελλήνων εργαζομένων και την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου των Ελλήνων προπονητών ποδοσφαίρου. Ζήτησαν μάλιστα να επέμβει εισαγγελέας και να απαγορευτεί η άδεια χορήγησης εργασίας σε ξένους προπονητές. “Δεν έχει κανένα δικαίωμα αυτός που διαθέτει μερικά λεφτά να προκαλεί το φίλαθλο αίσθημα και να προκαλεί τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού”, σημείωναν στην απόφαση τους.
Υπήρξαν αθλητές και στελέχη των ελληνικών ομάδων που στήριξαν τον αυστριακό προπονητή από τη δημόσια κατακραυγή. “Ο Σενέκοβιτς είναι ο μόνος που δεν φταίει”, σημείωνε ο Μίλτος Παπαποστόλου της ΑΕΚ. “Οι πράσινοι ζήτησαν προπονητή φίρμα για να κοπάσουν τη θύελλα. Συγχαίρω λοιπόν τον Σενέκοβιτς που απέδειξε ότι είναι φίρμα”, δήλωνε ο Νίκος Στριμπέλλης του Εθνικού.
Αντιθέτως υπήρξαν πολλοί όπως ο Κώστας Πολυχρονίου του Ατρόμητου Περιστερίου που διαμαρτυρόταν για την αμοιβή δηλώνοντας πως στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χώρο δεν υπάρχει τεχνικός με τέτοια αμοιβή.
Το 1 εκατομμύριο δραχμές του Σενέκοβιτς είχε πράγματι τεράστια διαφορά από τον μισθό διάσημων ξένων προπονητών της εποχής. Συγκεκριμένα ο Πεζαόλα του Παναθηναικού αμοιβόταν με 400.000 δραχμές, ο Γκόρσκι του Ολυμπιακού με 200.000 δραχμές και είχαν κατακτήσει πρωταθλήματα.
Η κόντρα με τον Βαρδινογιάννη και το τέλος από το Τριφύλλι
Ο σάλος που τότε προκλήθηκε ανάγκασε τον Σενέκοβιτς να μετριάσει την αρχική του δήλωση «Παίρνω 1.000.000 δρχ το μήνα, κύριοι».
Ο “Σέκι” όπως τον αποκαλούσαν δεν επιβεβαίωνε το ύψος του μισθού του.
Παρόλα αυτά η κόντρα μεταφέρθηκε και στην ελληνική βουλή. Ο τότε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρ. Φύσσας κατέθετε ερώτηση:
“Μήπως η όλη υπόθεση είναι αντίθετη με το νόμο 75/75; Σε εποχή λιτότητας είναι δυνατόν να δίνονται τέτοιοι μισθοί σε προπονητές ποδοσφαίρου;
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού εξήγησε ότι δεν υπάρχει εμπόδιο με το μισθό εφόσον για το επιπλέον του επιτρεπόμενου μισθού δε χρεώνεται η ΠΑΕ και εφόσον δεν υπάρχουν συναλλαγματικά εμπόδια.
Ο Χέλμουτ Σενέκοβιτς λίγο πριν λήξει το συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό είχε άλλη μια έντονη στιγμή με τον πρόεδρο Βαρδινογιάννη.
Ήταν 9 Μάιου 1981. Ο Παναθηναικός αντιμετώπιζε την ΑΕΚ στη Λεωφόρο. Ο Βαρδινογιάννης που δεν ήταν ευχαριστημένος με την εικόνα της ομάδας, κατέβηκε όπως συνήθιζε στα αποδυτήρια και άρχισε να κάνει παρατηρήσεις στους παίκτες. Το περιστατικό έβγαλε τον Σέκι έξω από τα ρούχα του. «Κύριε πρόεδρε! Η θέση σας είναι έξω από αυτή την πόρτα, η δική μου είναι από μέσα. Περάστε έξω, παρακαλώ!». Ήταν ο πρώτος που έβγαλε τον πρόεδρο έξω από τα αποδυτήρια. Δεν πέρασε καιρός που ο αυστριακός προπονητής χαρακτηρίστηκε αποτυχημένος από τον Βαρδινογιάννη και απολύθηκε από την ομάδα του τριφυλλιού.
Αφού ολοκλήρωσε 29 ματς με τον Παναθηναικό, ο Σενέκοβιτς πέρασε την επόμενη σεζόν στον πάγκο του Ολυμπιακού. Το 1983 ανέλαβε και την τρίτη κορυφαία ελληνική ομάδα της πρωτεύουσας, την ΑΕΚ, με την οποία κατέκτησαν το Κύπελλο της Ελλάδας την ίδια χρονιά.
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Όταν οι φίλαθλοι των αιώνιων αντιπάλων εισέβαλαν μαζί στο γήπεδο κατά των ποδοσφαιριστών γιατί θεώρησαν ότι το ματς ήταν στημένο
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr