Βράδυ 7ης Σεπτεμβρίου 1987. Χιλιάδες πολίτες συνέρρευσαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, για να παρακολουθήσουν συναυλία με συμμετέχοντες τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Σταύρo Ξαρχάκο και τη Νανά Μούσχουρη.
Κάποια στιγμή, ο Χατζιδάκις σηκώθηκε από το πιάνο και πήρε το μικρόφωνο, για να κάνει κάτι που εντυπωσίασε. Στηλίτευσε δημόσια την εφημερίδα “Αυριανή” του Κουρή και ζήτησε το κλείσιμό της.
Τη χαρακτήρισε ως “την πιο βρομερή, φασιστική φυλλάδα που γνώρισε ο τόπος” και επέκρινε τον κιτρινισμό που προωθούσε με τα δημοσιεύματά της, λέγοντας ότι “μολύνει τον ελλαδικό χώρο με αναίδεια, χυδαιότητα, τραμπουκισμό και κολακεία συμπολιτών μας χαμηλής νοημοσύνης“.
Επιπλέον, παρομοίασε την εφημερίδα με την Αγία Αθανασία του Αιγάλεω, την κατηγόρησε για υπονόμευση της δημοκρατίας βασιζόμενη στην ψευδολογία και ολοκλήρωσε την παρέμβασή του λέγοντας:
“Η “Αυριανή” πρέπει να κλείσει! Και αυτό είναι το νόημα της αποψινής μου συμμετοχής στο Καλλιμάρμαρο“
Το μήνυμα του Χατζιδάκι είχε μεγάλη απήχηση. Δεν το άκουσαν μόνο οι παρευρισκόμενοι στο Παναθηναϊκό Στάδιο, αλλά και οι ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού “Αθήνα 9.84“, που τότε έκανε τα πρώτα του “βήματα”.
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την επίμαχη τοποθέτηση του μουσικοσυνθέτη στο παρακάτω ηχητικό βίντεο:
Μόνος εναντίον όλων
Η επίθεση του Χατζιδάκι εναντίον της “Αυριανής” έκανε πανελλαδική εντύπωση και απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης. Η έκκληση για κλείσιμο του εντύπου, από ορισμένους ερμηνεύτηκε ως απλό ξέσπασμα οργής για την ποιότητα της ελληνικής δημοσιογραφίας και από άλλους καταγγέλθηκε ως “αντιδημοκρατική“, γιατί “αποτελούσε επίθεση εις βάρος της ελευθεροτυπίας“.
Ο Χατζιδάκις επέλεξε να ξεκινήσει “πόλεμο” εναντίον της “Αυριανής” των δεκάδων χιλιάδων φύλλων δίχως να έχει συμπαραστάτες. Ακόμη και αγαπημένοι του φίλοι, όπως η Μελίνα Μερκούρη και ο Μανόλης Γλέζος, δεν υποστήριξαν ανοιχτά τη δήλωσή του.
Άνθρωποι που τον έζησαν και τον γνώριζαν καλά, ανέφεραν ότι αισθάνθηκε βαθιά πληγωμένος για την έλλειψη συμπαράστασης στην αντιπαράθεσή του με τον εκδότη Κουρή. “Ήταν μια παλικαρίσια στάση αυτή που κράτησε ο Μάνος. Ήταν μόνος του, δεν τον στήριξε κανείς“, είχε αναφέρει ο μουσικοσυνθέτης, Νότης Μαυρουδής στη “ΜτΧ“.
Δεν ήταν, όμως, μια επιλογή που προέκυψε από το μηδέν. Ο Χατζιδάκις είχε αρθρογραφήσει για το φαινόμενο του “Αυριανισμού” λίγα χρόνια νωρίτερα, ζητώντας από τον Ανδρέα Παπανδρέου να κρατήσει αποστάσεις από την εφημερίδα. Τελικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλλιέργησε στενές σχέσεις με την ιδιοκτησία της “Αυριανής” και εκείνη με τη σειρά της στήριξε φανερά το κόμμα του.
Επιπρόσθετα, η εφημερίδα του Γιώργου Κουρή είχε κατά καιρούς δημοσιεύσει άρθρα συκοφαντικά για τον Χατζιδάκι. Μεταξύ άλλων, τον κατηγορούσε πως δεν πλήρωσε φόρους ύψους 3 εκατομμυρίων δραχμών την περίοδο της Χούντας, ισχυρισμός που ουδέποτε αποδείχθηκε.
“Η επίθεση στον Μάνο Χατζιδάκι δεν ήταν απλώς παιχνίδι με την ομοφοβία […] αλλά απελευθέρωνε τη βασική ορμή του αυριανισμού: την αντιπάθεια στις αστικές ελίτ και στους αστούς διανοούμενους“, αναφέρει σε άρθρο του ο καθηγητής και συγγραφέας, Νικόλας Σεβαστάκης.
“Χαμερπής ομοφυλόφιλος. Κνώδαλο. Σκουληκιασμένο τομάρι“. Η αντίδραση της εφημερίδας
Μετά το τέλος της συναυλίας στο Καλλιμάρμαρο, η “Αυριανή” πέρασε στην αντεπίθεση. Το πρωτοσέλιδο της 9ης Σεπτεμβρίου 1987 έγραφε: “Όλοι εναντίον του Μ. Χατζιδάκη. Οργή και αγανάκτηση για τις φασιστικές δηλώσεις του κατά της “Αυριανής”“.
Οι χαρακτηρισμοί της εφημερίδας εναντίον του μουσικοσυνθέτη ήταν πρωτοφανούς χυδαιότητας: “χαμερπής ομοφυλόφιλος“, “ανώμαλος εκμαυλιστής των νέων“, “αρχικύναιδος“, “σκουληκιασμένο τομάρι“, “βρόμικο υποκείμενο με ηθικό AIDS“, “κινούμενος βόθρος“. Το “κερασάκι στην τούρτα” ήταν το ακόλουθο σχόλιο:
“Παρακαλείται ο κ. Μάνος Χατζιδάκις να περάσει από την “Αυριανή”, για να πάρει ένα καλάθι …σύκα, που του αρέσουν πολύ“
Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, Γιώργος Κουρής κατέθεσε αγωγή εναντίον του μουσικοσυνθέτη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας αποζημίωση 40 εκατομμυρίων δραχμών για ηθική βλάβη. Η εταιρεία του Κουρή έκανε λόγο για “φανερό δόλο“, “πρωτοφανείς δηλώσεις” ενώπιον πολυάριθμων θεατών και “εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπών“.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Ρουμπάτης τοποθετήθηκε επί του περιστατικού ως εξής:
“Στα δημοκρατικά πολιτεύματα οι αναγνώστες είναι εκείνοι που αποφασίζουν για την τύχη των εφημερίδων. Ο κ. Χατζιδάκις προσφέρει κακές υπηρεσίες στη δημοκρατία και προσβάλλει τους αναγνώστες της εφημερίδας“.
Η σύγκρουση του Χατζιδάκι με την “Αυριανή” ήταν μία ακόμη απόδειξη της παρρησίας, με την οποία ο μουσικοσυνθέτης εξέφραζε τις απόψεις του στο δημόσιο λόγο, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες που υφίστατο και τους εχθρούς που αποκτούσε.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ/STR
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr