«Πρέπει να δούμε την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 40-50%. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι δουλεύουν για τον εργοδότη, όχι το ανάποδο. Η οικονομία πρέπει να πονέσει για να σταματήσει η αλαζονεία των εργαζόμενων».
Οι δηλώσεις του Αυστραλού δισεκατομμυριούχου Tim Gurner, ξεσήκωσαν αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς χρήστες να τον κατηγορούν για κυνισμό και αλαζονεία.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κορυφαίος κτηματομεσίτης μιλάει με τέτοια επιχειρήματα.
Ιδρυτής της Gurner Group, μίας εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα των πολυτελών ακινήτων, ο 41χρονος θεωρείται ένας από τους “νεότερους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους”.
Στις συνεντεύξεις, ο Tim Gurner φροντίζει να τονίζει πόσο σκληρά δούλεψε ο ίδιος, πόσο προσηλωμένος ήταν στον στόχο του, καθώς και τους λόγους για τους οποίους η πλειονότητα των ανθρώπων είναι καταδικασμένη να μην πετύχει. Σε δηλώσεις του το 2017, είχε πει ότι «όταν ξοδεύεις 40$ την ημέρα σε λιωμένο αβοκάντο για ένα τοστ, αντί να δουλεύεις, φυσικά και δεν θα μπορέσεις να αγοράσεις σπίτι». Αναφερόταν στους νέους ανθρώπους που συνηθίζουν να κάνουν παράπονα για την κατάσταση της οικονομίας και την “εκτόξευση” των τιμών των ακινήτων. Ο ίδιος ξεκίνησε την πρώτη του επιχείρηση στα 19. Ήταν ένα μικρό γυμναστήριο. Λίγα χρόνια αργότερα έκανε τη μετάβαση στην αγορά των ακινήτων.
«Όταν ξεκίνησα την πρώτη μου επιχείρηση στα 19 (ένα γυμναστήριο), πήγαινα στο γυμναστήριο στις 6 το πρωί και έφευγα στις 10:30 το βράδυ. Το έκανα 7 μέρες την εβδομάδα έως ότου μπόρεσα να αγοράσω το πρώτο μου σπίτι. Δεν υπήρχε άλλη συζήτηση, να πάω για πρωινό ή για δείπνο. Μόνο δούλευα».
Πάντως την εποχή που έκανε αυτές τις δηλώσεις, το BBC είχε διερωτηθεί σε ρεπορτάζ “πόσες μερίδες τοστ με αβοκάντο θα χρειαζόταν κανείς για να πληρώσει προκαταβολή για ένα σπίτι;”. Η απάντηση, με τις τιμές του 2017 για το Λονδίνο, ήταν 24.499 τοστ.
«Οι εργαζόμενοι έχουν γίνει αλαζόνες»
Τον Σεπτέμβριο του 2023, σε δηλώσεις του σε αυστραλιανή σύνοδο επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ακινήτων, είπε τα εξής:
«Πρέπει να δούμε την ανεργία να αυξάνεται. Η ανεργία πρέπει να αυξηθεί κατά 40-50% κατά την άποψή μου. Πρέπει να δούμε την οικονομία να “πονάει”. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι δουλεύουν για τον εργοδότη και όχι το αντίστροφο. Υπάρχει μια συστηματική αλλαγή, κατά την οποία οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι ο εργοδότης είναι εξαιρετικά τυχερός που τους έχει, ενώ ισχύει το αντίθετο… Πρέπει να εξαλείψουμε αυτή την πεποίθηση και αυτό θα γίνει αν “πονέσουμε” την οικονομία».
Όπως ισχυρίστηκε, η αλλαγή αυτή συνέβη μετά την πανδημία. Οι εργαζόμενοι συνήθισαν να δουλεύουν από την άνεση του σπιτιού τους, να μην υπόκεινται σε έλεγχο και να καταβάλλουν μικρότερη προσπάθεια. Αυτό είναι κάτι που έχουν αντιληφθεί και οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε.
«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αυξήσουν την ανεργία για να την φέρουν σε κάποιο είδος κανονικότητας… Αρχίζουμε να βλέπουμε λιγότερη αλαζονεία στην αγορά εργασίας και αυτό πρέπει να συνεχιστεί».
Οι αντιδράσεις
Τα βίντεο με τις δηλώσεις του δημοσιεύτηκαν στο Twitter και ξεσήκωσαν κύματα οργισμένων αντιδράσεων, από χρήστες, επιχειρηματίες και πολιτικούς.
Σχεδόν όλοι σχολίασαν δημόσια ότι βρίσκεται “εκτός τόπου και χρόνου” και επεσήμαναν ότι “η απώλεια εργασιών δεν είναι απλώς ένα νούμερο, είναι άνθρωποι στο δρόμο”.
Λίγες μέρες αργότερα, ο δισεκατομμυριούχος δημοσίευσε στο Linkedin ένα μακροσκελές απολογητικό μήνυμα.
«Έκανα κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με την ανεργία και την παραγωγικότητα στην Αυστραλία, για τις οποίες λυπάμαι βαθύτατα και οι οποίες ήταν λανθασμένες.»
Ανέφερε ότι με τα σχόλιά του έδειξε “βαθιά αναισθησία” προς τους επαγγελματίες και τις οικογένειές τους σε όλη την Αυστραλία, οι οποίοι πλήττονται από το αυξανόμενο κόστος ζωής και την ανεργία. Έκλεισε λέγοντας ότι καταλαβαίνει πως η απώλεια της εργασίας ενός ανθρώπου έχει βαθύ αντίκτυπο στον ίδιο και ότι λυπάται ειλικρινά που από τα λόγια του απουσίασε η “ενσυναίσθηση”.
Ωστόσο αρκετοί πιστεύουν ότι γνώριζε πλήρως τι έλεγε και περιέγραψε ένα σχέδιο που ενδεχομένως βρίσκει κι άλλους δισεκατομμυριούχους σύμφωνους. Τέτοιες απόψεις όμως, όταν εκφράζονται δημόσια, δεν χαλούν μόνο την εικόνα του επιχειρηματία αλλά και πολλές συμφωνίες. Αρκετές επιχειρήσεις δεν θέλουν να συνδέσουν τη δημόσια εικόνα τους με κυνικούς συνεργάτες ακόμη κι αν υποτεθεί, ότι κατ΄ ιδίαν δεν έχουν πρόβλημα με τη δήλωση. Συμβόλαια ακυρώνονται και σχέδια αλλάζουν σε μια νύχτα. Εκατομμύρια χάνονται. Εξ ου και η δημόσια απολογία του Tim Gurner.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Δημήτρης Χαΐτογλου. Ο πρόεδρος της βιομηχανίας συνέδεσε το όνομα του με τον Μακεδονικό Χαλβά
- Οξεία λευχαιμία η αιτία θανάτου του Μανούσου Μανουσάκη σύμφωνα με την σύζυγο του
- Θάνατος βρεφών Αμαλιάδα. Συνελήφθη για συκοφαντική δυσφήμιση η Ειρήνη Μουρτζούκου στο πλαίσιο αυτοφώρου
- Εντυπωσιακές εικόνες από υδροστρόβιλο στη Ρόδο. Ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν ζημιές στην Ηλεία
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ