“Φιλαδέλφεια”, η ταινία που έπαιξαν ως κομπάρσοι 53 φορείς του HIV. Όταν έγινε η απονομή του Όσκαρ στον Τομ Χανκς οι περισσότεροι είχαν πεθάνει. Σε ποιο ηθοποιό αρνήθηκαν τη συμμετοχή επειδή ήταν φορέας;

“Φιλαδέλφεια”, η ταινία που έπαιξαν ως κομπάρσοι 53 φορείς του HIV. Όταν έγινε η απονομή του Όσκαρ στον Τομ Χανκς οι περισσότεροι είχαν πεθάνει. Σε ποιο ηθοποιό αρνήθηκαν τη συμμετοχή επειδή ήταν φορέας;
“O Παράδεισος είναι γεμάτος με αγγέλους, που τους αγκάλιασε ο Δημιουργός και τους γιάτρεψε τον πυρετό, τους απάλυνε τον πόνο, τους καθάρισε τα σώματα από τα σημάδια και είναι, πια, αναπαυμένοι και ήσυχοι. Είναι οι άγγελοι που κρύβονται πίσω από κάθε κόκκινη κορδέλα που φοράμε απόψε για να τιμήσουμε την μνήμη τους. Είναι τα χιλιάδες θύματα του Aids”.

Με αυτά τα λόγια, παρέλαβε το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου ο Τομ Χάνκς για την συμμετοχή του στην ταινία “Φιλαδέλφεια”.

Όπως εξομολογήθηκε κάποια χρόνια αργότερα, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων υπήρχαν στιγμές που κοιτούσε το είδωλο του στον καθρέφτη και δεν αναγνώριζε τον εαυτό του.

Για τον ρόλο του δικηγόρου υπεράσπισης, ο Ντέμι σκέφτηκε έναν κωμικό ηθοποιό, ώστε να φέρει ισορροπία ανάμεσα στους χαρακτήρες της ταινίας.

Ιδανικοί ήταν ο Μπίλ Μάρεϊ και ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, όμως ο Ντένζελ Ουάσινγκτον εξέφρασε ενδιαφέρον και ο σκηνοθέτης το ξανασκέφτηκε και κατέληξε ότι ο ρόλος του ταίριαζε απόλυτα. Πήρε μάλιστα και 10 κιλά, με την προτροπή του σκηνοθέτη.  YouTube

Η πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη Τζόναθαν Ντέμι, για να υποδυθεί τον ομοφυλόφιλο δικηγόρο Άντριου Μπέκετ ήταν ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο οποίος αρνήθηκε το ρόλο για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Εις το Όνομα του Πατρός».

Οι δυο ταινίες έφτασαν στα Όσκαρ, με τους δυο πρωταγωνιστές να είναι υποψήφιοι για τον Α’ ανδρικό ρόλο. Ήταν όμως η χρονιά του Τομ Χανκς.

Συνυποψήφιοι ήταν ο Λίαμ Νίσον για την “Λίστα του Σίντλερ”, o Λόρεν Φίσμπορν για την ταινία “What’s Love Got to Do With It” και ο Άντονι Χόπκινς για το “Remains of a Day”.

Η ταινία βασίστηκε στην πραγματική ιστορία ενός δικηγόρου, του Τζόφρι Μπάουερς, που έχασε την δουλειά του επειδή ήταν φορέας.

Αγωνίστηκε για να δικαιωθεί και κατάφερε να αποσπάσει αποζημίωση 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι οξύμωρο ότι ενώ η ταινία υμνούσε τον αγώνα κατά του Aids, οι παραγωγοί αρνήθηκαν να προσλάβουν στο καστ τον ηθοποιό Ρον Βάουτερ, που ήταν φορέας της ασθένειας. Ο σκηνοθέτης έδωσε μάχη για να καταφέρει να τον κρατήσει στην ταινία και τελικά το κατάφερε.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η διάσημη σκηνή του οργασμού στην ταινία «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι». Ήταν ιδέα της Μεγκ Ράιαν. Ποια ήταν η ώριμη κυρία που είπε στο γκαρσόνι: «I΄ll have what she is having»

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος είχε αρχικά προταθεί στον Ντάνιελ Ντέι Λιούις. Τελικά τον πήρε ο Τομ Χανκς, που βραβεύθηκε με Όσκαρ. YouTube

Στα γυρίσματα συμμετείχαν συνολικά 53 κομπάρσοι, που ήταν φορείς του ιού. Ένα χρόνο μετά οι 43 είχαν πεθάνει.

Η χρονική περίοδος θνησιμότητας των ασθενών, αμφισβητήθηκε, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση οι μισοί κατέληξαν από τις επιπλοκές της νόσου, δυο χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας.

Στη σκηνή με το μασκέ πάρτι το ο Άντριου και ο Μιγκέλ (Αντόνιο Μπαντέρας) ήταν ντυμένοι αξιωματικοί. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα μήνυμα του σκηνοθέτη για να τιμήσει τους γκέι άνδρες και γυναίκες που υπηρετούσαν στις ένοπλες δυνάμεις.

Παράλληλα θέλησε να “απαντήσει” στον πρόεδρο Κλίντον, ο οποίος με το διάταγμα “Don’t ask – Don’t tell” επέτρεπε μεν στους ομοφυλόφιλους να υπηρετούν, αλλά αποκρύπτοντας την σεξουαλική τους ταυτότητα.

Για τον ρόλο του δικηγόρου υπεράσπισης, ο Ντέμι σκέφτηκε έναν κωμικό ηθοποιό, ώστε να φέρει ισορροπία ανάμεσα στους χαρακτήρες της ταινίας.

Ιδανικοί ήταν ο Μπίλ Μάρεϊ και ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, όμως ο Ντένζελ Ουάσινγκτον εξέφρασε ενδιαφέρον και ο σκηνοθέτης το ξανασκέφτηκε και κατέληξε ότι ο ρόλος του ταίριαζε απόλυτα. Πήρε μάλιστα και 10 κιλά, με την προτροπή του σκηνοθέτη.

Λίγο πριν δώσει τον ρόλο στον Ουάσινγκτον, είχε προτείνει τον ρόλο και στην Τζόντι Φόστερ – όμως δεν ευδοκίμησε τελικά η συνεργασία.YouTube

Το συγκινητικό τέλος της ταινίας, κρύβει μια έκπληξη. Όταν φεύγει από τη ζωή ο μαχητικός δικηγόρος, γίνεται συνάθροιση στο πατρικό του σπίτι, για να τιμήσουν την μνήμη του.

Εκεί, προβάλλονται στιγμές από τα παιδικά του χρόνια. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για βιντεοκασέτα από τα παιδικά χρόνια του Τομ Χανκς.

Η ταινία προτάθηκε για 5 Όσκαρ. Εκτός από τον Τομ Χανκς βραβεύτηκε και ο Μπρους Σπρίνγκστιν για το κομμάτι “Streets of Philadelphia” που έγραψε για την ταινία. Αίσθηση προκάλεσε και η μουσική του Νιλ Γιανγκ στην τελευταία σκηνή.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η «λέσχη» που βοήθησε χιλιάδες ασθενείς με AIDS διανέμοντας μη εγκεκριμένα φάρμακα. Ο δημιουργός της αντί για 30 ημέρες έζησε 7 χρόνια. Το αληθινό σενάριο που έδωσε στον Μάθιου Μακ Κόναχι το Όσκαρ

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.