Στην αρχαιότητα ο Παυσανίας την ονόμαζε “Δίνη”. Σήμερα οι κάτοικοι της Αργολίδας την ονομάζουν Ανάβαλο. Πρόκειται μια υποθαλάσσια πηγή κοντά στο χωριό Κιβέρι που αναβλύζει εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες νερού, το οποίο διοχετεύεται στον αργολικό κάμπο για άρδευση.
Το τοπίο από ψηλά είναι εντυπωσιακό, καθώς τα νερά που περισσεύουν, χύνονται με δύναμη στη θάλασσα. Έτσι, εκατομμύρια κυβικά νερού χάνονται. Τα νερά προέρχονται από τα βουνά στη λίμνη Στυμφαλία και την Τρίπολη Αρκαδίας. Στην αρχαιότητα οι κάτοικοι της περιοχής έριχναν στις πηγές διακοσμημένα με χαλινάρια άλογα για να ηρεμήσουν τον Ποσειδώνα.
Τα νερά της πηγής έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χλωριόντα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πόσιμο χωρίς την κατάλληλη επεξεργασία. Σύμφωνα με τον γεωλόγο Παναγιώτη Ντόντο, “το 1970 κατασκευάστηκε ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως έργα σύλληψης καθαρού νερού από υποθαλάσσιες καρστικές πηγές μέσα στην ίδια τη θάλασσα, ένα ημικυκλικό φράγμα με θυρίδες που ανοιγοκλείνουν ώστε να διατηρούν τη στάθμη του νερού εντός του φράγματος υψηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας”.
Δείτε το βίντεο του haanity με τις πηγές του Αναβάλου από ψηλά:
Το 1990 συζητήθηκε από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη το ενδεχόμενο οι πηγές του Ανάβαλου να χρησιμοποιηθούν ώστε να λυθεί το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετώπιζε η Αθήνα. Ο Μόρνος είχε αδειάσει, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν τα χωριά που είχαν σκεπαστεί. Όμως, τελικά προσωρινή και δαπανηρή λύση έδωσε ο Εύηνος ποταμός.
Τα νερά της πηγής “ξεδίψασαν” τον κάμπο της Αργολίδας. Σήμερα ο Ανάβαλος παρέχει νερό για άρδευση μέσω αγωγών συνολικού μήκους 80 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Γ.Ο.Ε.Β. Αργοναυπλίας η πηγή εξυπηρετεί περισσότερα από 50.000 στρέμματα.
Όμως, για χρόνια η Αργολίδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, το οποίο κορυφώθηκε το 2007 και το 2008. Τον πρώτο χρόνο το νερό στο Ναύπλιο κοβόταν καθημερινά για ώρες, ενώ το 2008 χρησιμοποιήθηκαν ποσότητες μη πόσιμου νερού από την πηγή Κιβερίου. Το ίδιο συνέβη και στο Άργος.
Μετά από πολλές μελέτες ο Ανάβαλος θεωρείται η μόνη αξιόπιστη λύση για την επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης. Οι ειδικοί πρότειναν η υδροδότηση να γίνεται μετά από αφαλάτωση, δηλαδή την κατάλληλη επεξεργασία ώστε να αφαιρεθούν τα άλατα που καθιστούν το νερό μη πόσιμο. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι το νερό της πηγής είναι τόσο, ώστε να καλύψει την υδροδότηση όλης της περιοχής.
Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school |
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το μυστικό της Ακρόπολης. Τι μαρτυρούν τα διαφορετικά υλικά από κίονες στην οχύρωση του βόρειου τείχους. Τι σχέση έχουν με τον πρώτο Παρθενώνα και την λεηλασία των Περσών
Ειδήσεις σήμερα:
- Η Ταχλίκουα, η φάλαινα όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό
- Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις. Πως θα κινηθεί το φαινόμενο. Χάρτες
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr