“Αι “Ειδοί του Μαρτίου”. Η μοιραία ημερομηνία που ο Ιούλιος Καίσαρας αγνόησε και τον δολοφόνησαν.

“Αι “Ειδοί του Μαρτίου”. Η μοιραία ημερομηνία που ο Ιούλιος Καίσαρας αγνόησε και τον δολοφόνησαν.

Πηγή: “Τα Νέα”

της Μαίρης Αδαμοπούλου

Στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας δολοφονήθηκε από τον έμπιστό του Μάρκο Ιούνιο Βρούτο και τον αριστοκράτη πολιτικό Γάιο Κάσσιο Λογγίνο. Η ημερομηνία από μόνη της μάλλον δεν θα έλεγε τίποτα, αν δεν υπήρχε μια ιστορία από πίσω της.

Στο ρωμαϊκό ημερολόγιο, η 15η Μαρτίου ονομάζεται “Αι Ειδοί του Μαρτίου”. Η λέξη “ειδοί” προέρχεται από το λατινικό όρο idus και παρέπεμπε στο τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα. Όταν, όμως, ο ρωμαϊκός μήνας ήταν σεληνιακός, οι ειδοί αντιστοιχούσαν στην ημέρα που διαιρεί το μήνα σε δύο ίσα μέρη.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ένας μάντης προειδοποίησε το Ρωμαίο Αυτοκράτορα να φοβάται τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο Καίσαρας, όμως, δεν έδωσε σημασία στον κακό οιωνό.

Η 15η Μαρτίου έφτασε. Ο Ιούλιος Καίσαρας διασταυρώθηκε με το μάντη ενώ πήγαινε προς τη Ρωμαϊκή Σύγκλητο. Τότε του απάντησε περιπαικτικά και ειρωνικά: “Έφτασαν οι ειδοί”. “Ναι, αλλά δεν πέρασαν”, του ανταπάντησε ο μάντης.

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στη Σύγκλητο. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο Έλληνας σοφιστής, Αρτεμίδωρος ο Κνίδιος. Εμφανίστηκε ενώπιον του Καίσαρα και προσπάθησε να τον ενημερώσει για την πλεκτάνη που υφαινόταν εναντίον του.

Μάταια όμως. Ο Καίσαρας έφτασε στη Γερουσία, κάτω από τις επιδοκιμασίες του πλήθους χωρίς να μάθει τίποτε για το τί τον περίμενε. Λίγο μετά, ο Βρούτος και ο Κάσσιος τον δολοφόνησαν μαζί με μια μεγάλη ομάδα συνωμοτών.

Έτσι προέκυψε η περίφημη φράση “Και σύ τέκνον Βρούτε;” που φέρεται να είπε ο Καίσαρας στον μέχρι πρότινος πιστό του ακόλουθο.

Η κατακραυγή ήταν τόσο μεγάλη ώστε οι δύο αυτουργοί έφυγαν από τη Ρώμη. Αρχικά βρίσκουν καταφύγιο στην Αθήνα κι ύστερα καταλήγουν στη Μακεδονία.

Για λογαριασμό του Βρούτου, ο νομισματοκόπος Λούκιος Πρετόριος Κεστιανός έκοψε ένα νόμισμα. Στη μία όψη του χαράχθηκε η επιγραφή “Ειδοί Μαρτίου”, ανάμεσα σε δύο ξίφη που παρέμπεμπαν στα όπλα του Βρούτου και του Κάσσιου. Στην άλλη όψη, απεικονίστηκε το κεφάλι του Βρούτου, γύρω από την οποία γράφτηκε “BRUT(US) IMP(ERATOR) L(UCIUS) PLAET(ORIUS) CEST(IANUS)”.

Πηγή πληροφοριών: Μαίρη Αδαμοπούλου/ Εφημερίδα “Τα Νέα”

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Pixabay

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.