Η κορφή του Άγιου Όρους τις περισσότερες ημέρες του χρόνου είναι ντυμένη στα λευκά. Σε υψόμετρο 2.033 μέτρων, η “Αγία Κορυφή” εποπτεύει ολόκληρη τη χερσόνησο του Άθω.
Οι περισσότεροι επιλέγουν να επισκεφθούν το Άγιο Όρος για θρησκευτικούς λόγους. Άλλοι αναζητούν την πνευματική γαλήνη.
Λίγοι είναι αυτοί που θα συνέδεαν το διάσημο μοναστικό βουνό με την περιπέτεια. Κι όμως, όλο και περισσότεροι επίδοξοι εξερευνητές, τα τελευταία χρόνια, το επιλέγουν για τις δύσκολες -αλλά μαγευτικές- πεζοπορικές του διαδρομές.
Η ανάβαση στην “Αγία Κορυφή” δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τόσο η διαδρομή, όσο και ο προορισμός όμως, ανταμείβουν τους τολμηρούς.
Η διαδρομή
Το Άγιο Όρος φημίζεται για την πλούσια βλάστηση και το παρθένο φυσικό τοπίο. Και η διαδρομή προς την “Αγία Κορυφή” επιβεβαιώνει τη φήμη.
Το μεγάλο μονοπάτι της ανάβασης περνά μέσα από πυκνά δάση, απότομα λαγκάδια, ρέματα και ρυάκια. Οι καστανιές, οι βελανιδιές, οι οξιές, τα σκλήθρα, οι αριές και τα πλατάνια αφθονούν. Οι γνώστες μπορούν ακόμα να μαζέψουν βότανα από την γη.
Για την σωματική και πνευματική ξεκούρασή τους, τα ασκηταριά και οι γραφικές μονές που είναι κτισμένα στα ξέφωτα και στους βράχους, είναι ιδανικές. Στην πλειονότητά τους, οι μοναχοί είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και υποδέχονται με χαρά τους ξένους.
Αντίστοιχα, οι περιηγητές φροντίζουν να σέβονται την ιερότητα του τόπου.
Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Τα τελευταία 500 μέτρα είναι και τα πιο δύσκολα, καθώς η ανηφορική κλίση του βουνού αυξάνεται απότομα. Τα πυκνά σύννεφα που παίρνουν την μορφή ομίχλης, συχνά δυσχεραίνουν περαιτέρω την ανάβαση. Η ανταμοιβή όμως βρίσκεται πολύ κοντά.
Πέρα από τους έμπειρους πεζοπόρους, πολλοί μοναχοί επιλέγουν να ανεβούν τα 2.033 μέτρα για προσωπικό προσκύνημα.
Κατά μία θεωρία, η ονομασία Άθως που δόθηκε στο Άγιο Όρος προέρχεται από το αρχαιοελληνικό αίθων (πύρινος, λαμπερός). Ο λόγος είναι ότι οι ψηλές κορφές των λόφων μοιάζουν να αγγίζουν τον ήλιο.
Όσο πιο κοντά στον ουρανό, τόσο δυνατότερη η σύνδεση με τον Θεό…
Στην “Αγία Κορυφή”, που βρίσκεται στο άκρο της χερσονήσου, δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Το πέτρινο εκκλησάκι κτίστηκε επί οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ’ το 1894 και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1895. Η γραφική του όψη δένει αρμονικά με το περιβάλλον. Το χιόνι που τις περισσότερες μέρες του χρόνου “στρώνει” την σκεπή του, σχεδόν μπλέκεται με τα πυκνά λευκά σύννεφα που το “αγκαλιάζουν”.
Οι Αγιορείτες γιορτάζουν τον ναό κάθε καλοκαίρι, στις 19 Αυγούστου. Οι πεζοπόροι που τον ανακαλύπτουν στο τέλος της κοπιαστικής διαδρομής τους, τον γιορτάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους…
Δείτε τα εντυπωσιακά πλάνα από την “Άγια Κορυφή”, όπως τα κατέγραψε ο συνεργάτης μας Κωνσταντίνος Αναγνώστου:
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η εντυπωσιακή Μονή στη Φωκίδα με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες! Από το μοναστήρι ξεκίνησαν οι Παπαροκάδες με προτροπή του Χριστόδουλου. Εικόνες από drone
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ