Μία έκθεση αφιερωμένη στην επανάσταση του 1821, με τίτλο “1821. Το Λερωμένο Λευκό”, φιλοξενείται στους χώρους των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων της Εκάλης.
Πρόκειται για δύο ολοκληρωμένες σειρές έργων του ζωγράφου Γιώργου Κόρδη, εμπνευσμένες από τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και τη λογοτεχνία.
Παρουσιάζονται μεγάλων διαστάσεων πίνακες εμπνευσμένοι από το έργο του Διονυσίου Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» αλλά και εικόνες σπουδαίων αγωνιστών του 1821.
Ο ζωγράφος δηλώνει μέσα από τα έργα του πως,
“οι Έλληνες του 1821 μπήκαν στον πόλεμο, κέρδισαν με τις θυσίες τους και τη βοήθεια ξένων συμμάχων την ελευθερία τους, αλλά μέσα στον αγώνα αυτό «λερώθηκαν», άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο. Αναγκάστηκαν να ματώσουν, να σκοτώσουν…
Κανείς που εισέρχεται σε πόλεμο δεν μένει ανέγγιχτος, όσο κι αν έχει το δίκιο με το μέρος του. Σε κάθε πόλεμο, σε κάθε είδους πόλεμο, όλοι τσαλακώνονται, οι ψυχές λερώνονται και όλοι βγαίνουν από αυτόν αμαυρωμένοι.
Γι’ αυτό στη μεγάλη σειρά των έργων με τους ήρωες, εικονίζονται εξαγιασμένοι μεν για τον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στο σκοτάδι των εξουσιαστών τυράννων, αλλά ζωγραφίζονται με τσαλακωμένα φωτοστέφανα μέσα «σε αγγελικό και μαύρο φως». Επάνω στην κεντρική αυτή ιδέα, κάποιοι επώνυμοι ήρωες και άγνωστοι αγωνιστές εικονίζονται με φτερά ως Άγγελοι φωτός που ευαγγελίζονται το μήνυμα της ελευθερίας. Άλλοι, ως Άγιοι.”
Η έκθεση πλαισιώνεται από τις εκπαιδευτικές εικαστικές δράσεις μαθητών του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης. Θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2021 και θα είναι επισκέψιμη μόνο κατόπιν ραντεβού.
Το σημαντικότερο είναι πως οι μαθητές δεν είναι απλά επισκέπτες της έκθεσης, αλλά συμμετέχουν με εικαστικές δράσεις.
Ο καλλιτέχνης συνομίλησε μαζί τους και τα παιδιά ετοίμασαν βίντεο παρουσιάζοντας την προετοιμασία της έκθεσης και αποσπάσματα από τη δημιουργία του έργου.
Οι πίνακες έγιναν η αφορμή για να συζητήσουν για την επανάσταση, τις θυσίες των αγωνιστών και να συνδυάσουν την ιστορική γνώση με την εικαστική δημιουργία.
Άλλωστε οι πίνακες της επαναστατικής περιόδου, είναι αυτοί που μας διέσωσαν τις μορφές των ηρώων, και με τα έργα των φιλελλήνων ζωγράφων, συγκίνησαν την κοινή γνώμη της Ευρώπης που συνέδραμε ουσιαστικά στον αγώνα.
Πίνακες, όπως αυτός του Ντελακρουά ή του Λιπαρίνι για τη θυσία του Μπότσαρη, κινητοποίησαν χιλιάδες ευρωπαίους που διοργάνωσαν εράνους ή ταξίδεψαν στην επαναστατημένη Ελλάδα για να πολεμήσουν.
Η τέχνη έχει τον ξεχωριστό ρόλο της στην εξέγερση, δίνοντας μάχες που κερδήθηκαν με το πνεύμα και όχι σώμα με σώμα. Σήμερα, η ζωγραφική μπορεί να ασκεί τη δημιουργική της γοητεία και στη διδασκαλία της ιστορίας.
Ο ζωγράφος Γιώργος Κόρδης
Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αγιογραφία με τον πατέρα Συμεών Συμεού. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως επίκουρος καθηγητής (2003-2013) και ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού μεταξύ των οποίων το Yale University και το Notre Dame University.
Στη ζωγραφική διαμόρφωσε προσωπικό ύφος βασισμένο στη Βυζαντινή ζωγραφική με πολλές επιδράσεις και δάνεια από τον μοντερνισμό, τον υπερρεαλισμό και την λαϊκή τέχνη.
Έχει ιστορήσει ναούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει στο ενεργητικό μου πολλές ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία ανά τον κόσμο. Έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία και έχει επιχειρήσει εικαστικούς διαλόγους με σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες (Παπαδιαμάντη, Ελύτη, Σεφέρη, Καρυωτάκη, Κόντογλου, Καββαδία κ.ά.).
Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2021 και θα είναι επισκέψιμη μόνο κατόπιν ραντεβού.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr