13 Ιουλίου 1985, μια διπλή ταυτόχρονη συναυλία σε Αμερική και Αγγλία συγκεντρώνει 52 εκπροσώπους της ροκ μουσικής επί σκηνής και 150 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση του λιμού της Αιθιοπίας. Περισσότερες από 100 χώρες παρακολούθησαν ζωντανά τη συναυλία όπου οι καλλιτέχνες έκαναν τη μουσική, πράξη αλληλεγγύης.
Τον Οκτώβριο του 1984 ένα ντοκιμαντέρ του BBC ενημέρωσε το κοινό της Βρετανίας για την πραγματικότητα που επικρατούσε στη μαστιζόμενη από το λιμό Αιθιοπία. Πάνω από ένα εκατομμύριο ήταν τα θύματα της νόσου. Ο φοβερός λιμός της Αιθιοπίας προκλήθηκε κυρίως από ανθρωπογενείς παράγοντες, οι οποίοι επιδεινώθηκαν με τις κλιματολογικές συνθήκες.
Μια από τις προσπάθειες που έγιναν για να συγκεντρωθούν χρήματα με σκοπό την αντιμετώπιση του λιμού ήταν το τραγούδι που έγραψε ο Μπομπ Γκέλντοφ και ο Mιτζ Ουρ. Οι U2, οι Ντουράν Ντουράν και ο Τζορτζ Μάικλ ήταν μερικοί μόνο από τους δεκάδες καλλιτέχνες που τραγούδησαν έναν στίχο από το “Do they know it’s Christmas”.
Tα έσοδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες των καλλιτεχνών, οι οποίοι οργάνωσαν μια μαραθώνια συναυλία με τον τίτλο «Live Aid» για τον ίδιο σκοπό. Πάλι με πρωτοβουλία του Μπομπ Γκέλντοφ, αρχηγού των Μπουμτάουν, διοργανώνεται μια διπλή ταυτόχρονη συναυλία σε Αμερική και Αγγλία. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε και στα δύο στάδια παραληρούσε. Περισσότεροι από 75.000 θεατές μαζεύτηκαν στο στάδιο Γούεμπλει της Βρετανίας. Ανάμεσα τους η Πριγκίπισσα Νταιάνα και ο Πρίγκιπας Κάρολος. Στο γήπεδο JFK της Φιλαδέλφειας συγκεντρώνονται άλλοι 90.000 άνθρωποι, αποτυπώνοντας το στίγμα της Αμερικής.
Μικ Τζάγκερ, Ντέιβιντ Μπόουι, Μπομπ Ντίλαν, Έρικ Κλάπτον και Τίνα Τέρνερ είναι μερικοί από τους 52 καλλιτέχνες που τραγούδησαν σε μία από τις δύο σκηνές που είχαν στηθεί. Περισσότερες από 100 χώρες παρακολούθησαν ζωντανά το φαντασμαγορικό θέαμα που δημιούργησαν οι αστέρες της ροκ.
Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που δεν παρακολούθησε τηλεοπτικά το ζωντανό μουσικό υπερθέαμα. Μαζί της η Νότια Αφρική και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες αδιαφόρησαν στο κάλεσμα του υπόλοιπου κόσμου.
Στη μουσική διαμαρτυρία ενώθηκαν ακόμη η Mαντόνα, οι Μπλακ Σάμπαθ, ο Όζι Όζμπορν, ο Πολ Μακκάρτνεϊ και ο Τζορτζ Μάικλ.
Το λάιβ των Led Zeppelin
Το κοινό που παρακολουθεί τον μαραθώνιο εκδηλώσεων με τίτλο “Ζωντανή βοήθεια” ξεπερνάει το 1,5 δισεκατομμύριο θεατές, ενώ το ποσό που συγκεντρώθηκε αρχικά υπολογίστηκε σε 50 και πλέον εκατομμύρια λίρες. Σύμφωνα με τον Γκέλντοφ, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας έκανε τις κατά κεφαλή υψηλότερες δωρεές, παρά την οικονομική κρίση που έπληττε τη χώρα. Η μεγαλύτερη ατομική δωρεά έγινε από τη βασιλική οικογένεια του Ντουμπάι που προσέφερε 1 εκατομμύριο στερλίνες.
Ο Γκέλντοφ ταξίδεψε στην Αφρική, αφού είχαν συγκεντρωθεί τα χρήματα και φωτογραφήθηκε εκεί με τα παιδιά Είχε διοργανώσει ένα από τα κορυφαία γεγονότα στην παγκόσμια μουσική ιστορία. Στις 24 Ιουλίου 1986 η βασίλισσα της Βρετανίας τον ανακήρυξε “Ιππότη” για τον αγώνα του κατά του AIDS και της φτώχειας στο παλάτι του Μπάκινχαμ. Την ίδια χρονιά απέκτησε τον τίτλο του” Sir”, αλλά δεν προσφωνείται έτσι καθώς είναι Ιρλανδός και μόνο οι Βρετανοί έχουν αυτό το προνόμιο. Είναι όμως από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στο Μεγάλο Νησί.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο φοβερός λιμός της Αιθιοπίας, που σκότωσε 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τον προκάλεσε το καθεστώς του Μενγκίστου, για να μείνει στην εξουσία..
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr