Το ακατοίκητο νησί απέναντι από τα Ν. Στύρα Ευβοίας που περιβάλλεται από τυρκουάζ νερά, έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό από την δήλωση του μέχρι πρότινος υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα, ότι θα ήθελε να δημιουργήσει εκεί θερινό θέρετρο στα πρότυπα του Νταβός.
Δηλαδή διεθνές συνεδριακό κέντρο με κατοικίες, όπου θα συναντώνται οι αρχηγοί κρατών για να συζητήσουν διεθνή ζητήματα. Ο υπουργός μετά τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου του 2016 έφυγε από την κυβέρνηση και το νησί επέστρεψε πάλι στη “αιώνια ησυχία” του.
Οι ντόπιοι το αποκαλούν Στουρονήσι, καθώς είναι το μεγαλύτερο από το μικρό σύμπλεγμα νησιών που βρίσκονται στον κόλπο των Νέων Στύρων. Στη δυτική πλευρά του υπάρχει σε κοντινή απόσταση μια βραχονησίδα, η οποία ονομάζεται “Άγιος Ανδρέας”. Σ’ αυτό το σημείο σχηματίζονται αβαθή τιρκουάζ νερά μεταξύ των δύο νησιών.Ο γεωλογικός σχηματισμός αποτελεί μέρος της γης που καταβυθίστηκε και ένωνε κάποτε την Εύβοια με τα νησιά και ενδεχομένως με την Αττική. Η Αιγιλεία, όπως επίσημα αποκαλείται, είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος.
Το λημέρι των οπλαρχηγών του 1821
Στην επανάσταση του ’21 το νησάκι χρησιμοποιήθηκε και ως στρατόπεδο του Νικόλαου Κριεζώτη, ο οποίος στις 15 Ιανουαρίου του 1822 μαζί με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και τον Βάσο Μαυροβουνιώτη, κατέλαβαν τα Στύρα και στη συνέχεια πολιόρκησαν την Κάρυστο.
Με τον ερχομό του Οδυσσέα, μαζεύτηκαν όλοι οι σκορπισμένοι επαναστάτες και αποφάσισαν να χτυπήσουν το κάστρο, όπου είχαν οχυρωθεί οι Τούρκοι. Ο Ανδρούτσος τότε έκανε μια κίνηση καθοριστική και έκοψε το νερό στους πολιορκημένους και σφυροκόπησε τις θέσεις τους. Απροσδόκητα, όμως, στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Οδυσσέας έλυσε την πολιορκία, διέταξε το στρατό του να πάει στα Βρυσάκια και ο ίδιος έφυγε για την Αθήνα. Η ανεξήγητη αυτή ενέργεια απαντήθηκε αργότερα από την έρευνα που έκανε ο Χαρίλαος Τρικούπης. Στο αποκαλυπτικό έγγραφο που βρήκε, προκύπτει ότι ο Άρειος Πάγος είχε διατάξει τον Ανδρούτσο να φύγει από την Εύβοια. Φαίνεται ότι κάποιοι πολιτικοί της εποχής του Αγώνα δεν ήθελαν μια ακόμα νίκη του Ανδρούτσου και προτίμησαν την τουρκική κυριαρχία στην περιοχή.
(σημ. Άρειος Πάγος ονομαζόταν η τοπική διοίκηση της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Αποτελούνταν από 12 μέλη και είχε εκτελεστικό έργο. Ιδρύθηκε από το Θεόδωρο Νέγρη, που ήταν πρόεδρός του)
Το νησί ταυτίζεται με την αρχαία Αιγιλεία
Ο Ηρόδοτος την ονομάζει «νήσον Στυρέων» και αναφέρει ότι εκεί αποβίβασαν για λίγο τους αιχμαλώτους τους ο Δάτις και ο Αρταφέρνης, μετά την καταστροφή της Ερέτριας το 490 π.Χ, προτού οδηγήσουν τους Πέρσες στο Μαραθώνα.
Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την περιοχή γίνεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα, στον«νηών κατάλογο», όπου καταγράφεται η συμμετοχή της πόλης των Στύρων, μαζί με τις άλλες ευβοϊκές, στην εκστρατεία κατά της Τροίας, υπό τις διαταγές του Ελαφήνορα.
Ο Ηρόδοτος κατατάσσει τους Στυρείς, στο προελληνικό φύλο των Δρυόπων. Οι Δρύοπες ενώ αρχικά κατοικούσαν γύρω από την Οίτη και τον Παρνασσό, μετά την κάθοδο των Δωριέων διώχτηκαν προς την Πελοπόννησο και την Εύβοια όπου κατοίκησαν στις περιοχές του Δύστου, των Στύρων και της Καρύστου.
Αντίθετα από την άποψη αυτή, ο αρχαίος γεωγράφος Στράβων αποδίδει την ίδρυση των Στύρων σε αποίκους από την Αθηναϊκή Τετράπολη του Μαραθώνα.
Κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων, οι Στυρείς με δύο τριήρεις, συμμετείχαν μαζί με τους Χαλκιδείς και τους Ερετριείς στην ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. και ένα χρόνο αργότερα, με πεζοπόρο τμήμα, στη Μάχη των Πλαταιών, όπως αναφέρεται στον αναθηματικό τρίποδα που αφιέρωσαν οι Αθηναίοι, μετά την νίκη τους, στον θεό Απόλλωνα στους Δελφούς.
Η πόλη συμμετείχε μαζί με τις υπόλοιπες Ευβοϊκές στην Αθηναϊκή Συμμαχία από το 477 π.Χ. Κατά τη διάρκεια της Σικελικής εκστρατείας, στη δεύτερη φάση του Πελοποννησιακού πολέμου, οι Στυρείς πήραν μέρος στο πλευρό των Αθηναίων. Από τις αρχές του 4ου αιώνα οι επιγραφές μαρτυρούν ότι η περιοχή τέθηκε υπό την κυριαρχία των Ερετριέων.
Στον Λαμιακό πόλεμο το 322 π.Χ, ανάμεσα στους Μακεδόνες και τους Αθηναίους, οι Στυρείς υποστήριξαν τους πρώτους και για το λόγο αυτό, η πόλη τους καταστράφηκε από τον Αθηναίο στρατηγό Λεωσθένη.
Οι Στυρείς ήταν φημισμένοι αλιείς οστράκων πορφύρας, απαραίτητων για τη βαφή των υφασμάτων. Η δραστηριότητα αυτή ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρα και την ασκούσαν επίσης οι Ερετριείς και οι Χαλκιδείς. Την περίοδο της ρωμαιοκρατίας, η περιοχή των Στύρων και της Καρύστου στήριζε την οικονομία της στην εξόρυξη της περίφημης «στυρίας ή καρυστίας λίθου», ενός είδους πράσινου μαρμάρου που είχε ιδιαίτερη ζήτηση εκείνη την περίοδο. Θραύσματα πινακίδων και επιγραφές του 4ου π.Χ. αιώνα μαρτυρούν ότι στην περιοχή λατρευόταν ιδιαιτέρως η Αφροδίτη και ο Ασκληπιός.
Το ναυάγιο με τους αμφορείς
Τις υποβρύχιες έρευνες για το ναυάγιο κατέγραψε ο κινηματογραφικός φακός στο ντοκιμαντέρ «Νήσος Αιγιλεία, Ναυάγιο VI» του Βασίλη Μεντόγιαννη.
Το ντοκιμαντέρ κέρδισε το βραβείο στο 6ο “Παγκόσμιο Φεστιβάλ Υποβρυχίων Ταινιών Μικρού Μήκους.
Δείτε βίντεο με drone του συνεργάτη μας Haanity που κατέγραψε το μαγευτικό νησί που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα:
Με πληροφορίες από southevia και Eastern Mediterranean Maritime Archaeology Foundation
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο θρύλος με το φάντασμα της νεκρής νύφης που δεν μπόρεσε να παντρευτεί τον αγαπημένο της. Ζούσε στην Στενή Ευβοίας μαζί με τους ανυπότακτους «Κλαρίτες»
Ειδήσεις σήμερα:
- Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Δείτε το ωράριο
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ