Το κάστρο βρίσκεται κοντά στην Πάργα και στα προεπαναστατικά χρόνια, υπήρξε ορμητήριο του στρατού του Αλή Πασά.
Το κατασκεύασε προκειμένου να ελέγξει τα περάσματα της πόλης και να συντονίζει της επιθέσεις εναντίον των “ανυπότακτων” Παργιανών.
O πασάς των Ιωαννίνων πολιόρκησε ανελέητα την πόλη της Πρέβεζας. Όμως δεν κατάφερε να την κατακτήσει και, τελικά, την αγόρασε από τον Βρετανό κυβερνήτη της Επτανήσου, Μάιτλαντ το 1819, έναντι 150.000 λιρών.
Το χρονικό
Στις 17 Φεβρουαρίου 1814, ο Αλή Πασάς έστειλε τον γιο του Μουχτάρ με 6.000 Αλβανούς να καταλάβει το χωριό Αγιά, που βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Πάργα. Επικεφαλής του στρατεύματος ήταν ο Ομέρ Βρυώνης.
Οι στρατιώτες κατέστρεψαν τα κτήρια και σφαγίασαν τους εναπομείναντες κατοίκους, επειδή βοηθούσαν τους Παργιανούς, που αντιστέκονταν σθεναρά στις επιθέσεις τους. Στη συνέχεια εγκατέστησε στα χωριά Τουρκαρβανίτες από το Καρβουνάρι της Παραμυθιάς.
Το επιβλητικό κάστρο
Σε ένα ύψωμα 300 μέτρων ανάμεσα στην Ανθούσα και την Αγιά, ο Αλή Πασάς διέταξε να χτιστεί ένα κάστρο, από όπου τα στρατεύματά του θα εξαπέλυαν τις επιθέσεις τους εναντίον των κατοίκων της Πάργας.
Τα σχέδια ανέλαβε ο Γενοβέζος μηχανικός, Don Santo di Monteleone, ενώ το χτίσιμο πιθανόν έγινε από τους ντόπιους.
Ήταν ένα μικρό κάστρο με ψηλά τείχη 6-8 μέτρων, είχε πολυγωνικό σχήμα και έναν μεγάλο πύργο στο κέντρο, τον οποίο διέτρεχε θολωτός διάδρομος με καμάρες και τόξα. Στην άνω επιφάνεια του πύργου διατηρούνται τα πυροβόλα του οχυρού.
Το κάστρο της Πάργας δεν ήταν το μοναδικό που έχτισε ο Αλή στην περιοχή της Πρέβεζας, όπως επίσης και σε άλλες τοποθεσίες στη Δυτική Ελλάδα που θεωρούνταν ως ύψιστης στρατηγικής σημασίας.
To 1816, το κάστρο εμφάνισε σοβαρά στατικά προβλήματα και κινδύνευσε να καταρρεύσει, οπότε έγιναν επειγόντως εργασίες ενίσχυσης και στήριξης της κατασκευής. Εικάζεται ότι τότε πήρε την τελική του μορφή.
Το κάστρο διαθέτει δεξαμενές, πυριτιδαποθήκη, προμαχώνες και ζεματίστρα. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν τα δωμάτια του Αλή Πασά, με το τζάκι και τα ερμάρια και να περιηγηθούν στις υπόγειες στοές. Διατηρείται σε καλή κατάσταση και προσφέρει πανοραμική θέα στα νησιά του Ιουνίου.
Όπως ανέφερε ο Λουδοβίκος Σαλβατόρ στο βιβλίο του “Πάργα“, “δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ωραιότερη θέα με τέτοιο παραμυθένιο φόντο. Ολόκληρη η Λευκάδα ως το ακρωτήριο Δουκάτο και μετά η Κεφαλλονιά, απ’ όπου εμφανίζεται η μισοκρυμμένη ακτή“.
Δείτε το κάστρο του Αλή Πασά στην Πάργα μέσα από τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του συνεργάτη μας, n.p production:
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: n.p production
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr