Πτήση πάνω από το εντυπωσιακό ρωμαϊκό ωδείο της Νικόπολης. Το έχτισε ο Οκταβιανός Αύγουστος σε ανάμνηση της νίκης του επί του Μάρκου Αντώνιου (βίντεο drone)

Το ρωμαϊκό ωδείο της Νικόπολης είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μνημεία της περιοχής. Δεν έγινε ποτέ γνωστό το όνομα του αρχιτέκτονα που το κατασκεύασε, αλλά βρίσκεται μέσα στα τείχη που έχτισε ο Οκταβιανός Αύγουστος σε ανάμνηση της νίκης του επί του Μάρκου Αντώνιου, τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στη νοτιοδυτική πλευρά του παλαιοχριστιανικού τείχους και συνορεύει με τη ρωμαϊκή αγορά. Η είσοδος του μνημείου είναι η δυτική πύλη γνωστή και ως “Αραπόπορτα”.

Είναι χωρητικότητας 1.000 ατόμων και συνήθως μέσα στον χώρο πραγματοποιούνταν ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις και θρησκευτικοί αγώνες προς τιμήν του θεού Απόλλωνα. Για μεγάλα διαστήματα το χρησιμοποιούσαν ως βουλευτήριο.

Το Ρωμαϊκό ωδείο Νικόπολης ύστερα από την ολική ανασκαφή

Τα βασικά του μέρη είναι η σκηνή, η ημικυκλική ορχήστρα και το κοίλο το οποίο διέθετε 19 σειρές εδωλίων και χωριζόταν σε δυο τμήματα με έναν μικρό οριζόντιο διάδρομο στο κέντρο, πιθανότατα για την ανύψωση της αυλαίας. Στη δέκατη σειρά των καθισμάτων υπήρχαν ειδικά ανοίγματα για την καλύτερη ακουστική. Όλες οι σειρές εκτός από αυτές των επισήμων είχαν επενδυθεί με πλάκες ασβεστόλιθου. Η πρόσβαση των θεατών γινόταν  από μικρότερες κλίμακες στα πλάγια και στο κέντρο.

Η ορχήστρα είχε ημικυκλική μορφή και ήταν διακοσμημένη με πολύχρωμα μαρμαροθετήματα, τμήματα των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα. Από τα ευρήματα και τα νομίσματα που αποκαλύφθηκαν στο σημείο αυτό, συμπεραίνουμε ότι το ωδείο πρέπει να χρησιμοποιήθηκε μέχρι και το δεύτερο μισό του 3ου αι. μ.Χ.

 

Δείτε ακόμα: Η «μάνα του Νερού». Που βρίσκεται το θαυμαστό μνημείο της φύσης που συνεχώς αναβλύζει νερό από τα έγκατα της γης και τροφοδοτεί ασταμάτητα τα ποτάμια της Ηπείρου

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr