Η Άρτα είναι συνδεδεμένη με το ξακουστό γεφύρι της, που οφείλει την φήμη του στον θρύλο για τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα. Υπήρξε για χρόνια το φυσικό σύνορο της ελεύθερης Ελλάδας με την οθωμανική αυτοκρατορία.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μαρτυρική, αφού δεν γλύτωσε από τη μανία του κατακτητή. Ο “ματωμένος γάμος” της Αλεξάνδρας από το Κομμένο, είναι μια από τις ιστορίες που ακολουθούν το πολύπαθο παρελθόν της, όταν «επίλεκτοι» της γερμανικής μεραρχίας Εντελβάις εκτέλεσαν νύφη, γαμπρό και όλους τους καλεσμένους.
Όπως και το Τετράκωμο, που πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1943. Είχαν μετατρέψει την κουφάλα του γεροπλάτανου σε κρατητήριο.
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου μετά τα Γιάννενα. Έχει σημαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου (1229) και δείγματά της αποτελούν οι βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Θεοδώρας, των Βλαχερνών, του Αγίου Βασιλείου και της Παρηγορίτισσας.
Η πόλη είναι χτισμένη στην ίδια θέση που κατά την αρχαιότητα υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της περιοχής, η Αμβρακία. Κατά μία άλλη άποψη η Άρτα είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Αργιθέας ή κατ’ άλλους του αρχαίου Αμφιλοχικού Άργους.
Μετά την εκτροπή της Δ΄ Σταυροφορίας και την Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1204), ιδρύθηκε το Δεσποτάτο της Ηπείρου, το 1205, με πρωτεύουσα την πόλη της Άρτας. Ιδρυτής και πρώτος Δεσπότης του Δεσποτάτου της Ηπείρου ήταν ο Μιχαήλ Α΄ Κομνηνός Δούκας.
Το Δεσποτάτο της Ηπείρου, μαζί με την Αυτοκρατορία της Νίκαιας και την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, θεωρούνταν η νόμιμη συνέχεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
Το Δεσποτάτο της Ηπείρου γεωγραφικά εκτείνονταν, νότια από την Πάτρα έως και τη μισή περίπου σημερινή Αλβανία μέχρι το Δυρράχιο και δυτικά από την Πρέβεζα έως τη Θεσσαλία και τις Πρέσπες. Επί εποχής του Μιχαήλ Κομνηνού χτίστηκε και το Κάστρο της Άρτας.
Η Άρτα περιήλθε στην εξουσία του Αλή Πασά Τεπελενλή το έτος 1788 και τερματίσθηκε με τον αποκεφαλισμό του το 1822. Η Επανάσταση του 1821 έχει να επιδείξει πολλές ιστορικές μάχες στην περιοχή της και στα γύρω χωριά.
Οι επαναστάτες δεν κατάφεραν να προσαρτήσουν την Άρτα στα εδάφη του νέου κράτους. Συνέχισε να βρίσκεται υπό Οθωμανική κυριαρχία, όπως και άλλα μέρη της Ελλάδας. Τελικά στις 28 Μαρτίου 1881, η Θεσσαλία και η Άρτα περιέρχονται στην Ελλάδα μετά τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης. Προέβλεπε την προσάρτηση της Θεσσαλίας και λωρίδας της Ηπείρου μέχρι και της Άρτα στο Ελληνικό Κράτος. Οι Οθωμανοί τελικά αποχώρησαν από την Άρτα.
Παρακολουθείστε το βίντεο drone του συνεργάτη μας n.p. production:
Αρχική φωτογραφία: Στο παλιό γεφύρι της Άρτας διατηρείται το Τουρκικό φυλάκιο-τελωνείο, που έχει μετατραπεί σήμερα σε Εθνογραφικό Λαογραφικό Μουσείο.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Άρης Βελουχιώτης – Ναπολέων Ζέρβας. Είχαν κοινό εχθρό, αλλά διαφορετικές πολιτικές βλέψεις. Ο εμφύλιος του βουνού (βίντεο)
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ζέρβας – Βελουχιώτης. Άσπονδοι εχθροί αλλά και συγγενείς; Γιατί ο αρχηγός του ΕΔΕΣ αποκαλούσε τον Άρη ανιψιό του. Η μαρτυρία του αδελφού του (βίντεο)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr