Πτήση πάνω από τη μαγευτική παραλία της Πρέβελης, όπου υπήρξε καταφύγιο των χίπις και έζησε ο προϊστορικός πρόγονος των Κρητικών. Ζούσε στα σπήλαια και ήταν γνώστης της ναυσιπλοϊας και της φωτιάς (βίντεο drone)

Πτήση πάνω από τη μαγευτική παραλία της Πρέβελης, όπου υπήρξε καταφύγιο των χίπις και έζησε ο προϊστορικός πρόγονος των Κρητικών. Ζούσε στα σπήλαια και ήταν γνώστης της ναυσιπλοϊας και της φωτιάς (βίντεο drone)
Μέσα στο πυκνό φοινικόδασος του Θεόφραστου, που αγκαλιάζεται από μια κρυστάλλινη λίμνη στις όχθες του Μεγάλου Ποταμού, 35 χλμ νότια του Ρεθύμνου, βρίσκεται η πιο διάσημη παραλία της νότιας Κρήτης. Η λίμνη της Πρέβελης υπήρξε αγαπημένος προορισμός των χίπις τη δεκαετία του ΄70, αλλά έχει ιστορία από την Παλαιολιθική Εποχή.

H λίμνη που σχηματίζεται από τον ποταμό, έχει νερό όλο τον χρόνο

Σε ανασκαφή που πραγματοποίησε ο αρχαιολόγος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Κολέγιο Providence του Ροντ Άιλαντ, Τόμας Στράσσερ το 2008-2009, πιστοποίησε την ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων των homo erectus πριν από 130.000 χρόνια. Βρέθηκαν κυρίως εργαλεία εκείνης της περιόδου, όπως χειροπελέκεις και τσεκούρια. Η μεγαλύτερη καινοτομία του Homo erectus, που σημαίνει όρθιος άνθρωποςήταν η χρήση της φωτιάς. Μπορούσε δηλ. να ψήνει την τροφή του και να προστατεύεται από τα σαρκοφάγα ζώα που τον απειλούσαν.

Διεπιστημονική ομάδα υπό τη διεύθυνση του Τόμας Στάσερ της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και της Ελένης Παναγοπούλου της Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας εντόπισαν θέσεις της Παλαιολιθικής εποχής, οι κυριότερες των οποίων βρίσκονται στο φαράγγι του Πρέβελη και χρονολογούνται από το 130.000-700.000 πριν από σήμερα. Και δεδομένου ότι η Κρήτη ήταν και τότε νησί, αποτελούν την αρχαιότερη ένδειξη πρώιμης ναυσιπλοΐας, διεθνώς!

Τα παλαιολιθικά εργαλεία βρέθηκαν στα πρανή κατακρημνισμένων σπηλαίων που τότε ήταν παραθαλάσσια. Σήμερα, λόγω τεκτονικών μεταβολών, βρίσκονται στην ενδοχώρα. Οι γεωλόγοι χρονολογούν τα ευρήματα πριν από 130.000 χρόνια. Με δεδομένο ότι η Κρήτη δεν έχει πρόσβαση από στεριά εδώ και 5 εκατομμύρια χρόνια, το μόνο που μπορεί κανείς να υποθέσει είναι ότι οι άνθρωποι που έφτιαξαν αυτά τα εργαλεία έφθασαν εκεί μέσω θαλάσσης. Επομένως υπήρχε από τότε ναυσιπλοϊα την οποία γνώριζαν οι προϊστορικοί πρόγονοι των Κρητικών.

Το ποτάμι – λίμνη 

Ένα σπάνιας ομορφιάς φαινόμενο που παρατηρείται στη Λίμνη Πρέβελη ενισχύει τo μαγευτικό τοπίο, δίνοντας την αίσθηση ενός τροπικού δάσους. Από τα κρητικά βουνά με το Κουρταλιώτικο φαράγγι ξεκινάει ο Μέγας Ποταμός που φτάνει μέχρι την Πρέβελη. Ο ποταμός δημιουργεί την ενός χιλιομέτρου περίπου, λίμνη (ποτάμι) ”πνιγμένη” μέσα στους φοίνικες του και εκβάλει στην παραλία στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος.

Το φοινικόδασος με τη λίμνη/ποτάμι, τα απόκρημνα βράχια και η παραλία της Πρέβελης, συνθέτουν ένα σπάνιας ομορφιάς τοπίο στα νότια του Ρεθύμνου.

Παρακολουθήστε το βίντεο – drone του συνεργάτη μας οπερατέρ Νίκου Σαράντου, από την μαγευτική λίμνη Πρέβελη:

Preveli Palm Beach an earthly paradise in Creta / drone video 4k / Πρέβελη ένας επίγειος παράδεισος

Διαβάστε:  Οι προϊστορικοί θαλασσοπόροι ταξίδευαν στη Μεσόγειο με σχεδίες και τα πέτρινα εργαλεία τους βρέθηκαν στην Κρήτη!
Δείτε ακόμα: Που βρίσκεται η «Άσπρη λίμνη» στην Ελλάδα; Είναι κοντά σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό και περιβάλλεται από φοίνικες…

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr