Σχεδόν δύο μήνες μετά από τις προεδρικές εκλογές, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της χώρας, οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες σήμερα για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών μέσα από τις οποίες θα προκύψει η νέα σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης των συνολικά 577 εδρών.
Για την απόκτηση πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση απαιτούνται 289 έδρες σε σύνολο 577.
Οι δύο πρώτοι υποψήφιοι του πρώτου γύρου θα αναμετρηθούν στον δεύτερο και καθοριστικό, που θα διεξαχθεί την άλλη Κυριακή, στις 19 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ποσοστό της αποχής αναμένεται μεγάλο, πάνω από 50%. Οι κάλπες θα κλείσουν σήμερα στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας, όποτε θα δημοσιοποιηθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα.
Αμφίρροπη μάχη μεταξύ Μακρόν και Μελανσόν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ζαν Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της “Ανυπότακτης Γαλλίας” και του αριστερού συνασπισμού Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών και Πρασίνων, είναι αυτός που διεκδικεί τη νίκη από τον πρόεδρο Μακρόν.
Με άλλα λόγια, οι δύο συνασπισμοί κομμάτων που αναμένεται να κονταροχτυπηθούν στο δεύτερο γύρο είναι το “Μαζί Πολίτες” του προέδρου Μακρόν και η “Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση” του Μελανσόν.
Σε μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μελανσόν εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 26,5% έναντι 26% του Μακρόν. Ακολουθεί η Μαρίν Λεπέν, που διεκδίκησε τον περασμένο Απρίλιο την προεδρία της χώρας, με 19% και ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ με 5,5%.
Δημοσκόπηση από την εταιρία Ifop που διεξήχθη την 1η Ιουνίου, έδειχνε μπροστά το κόμμα του Μακρόν με 27% και τον συνασπισμό του Μελανσόν να ακολουθεί με 25%, ενώ η Μαρίν Λεπέν πλασαριζόταν τρίτη με 21%.
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην έχει καμία από τις δύο προαναφερθείσες παρατάξεις την πλειοψηφία των εδρών. Σε αυτήν την περίπτωση, ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων θα έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, δηλαδή η δεξιά των Σιράκ και Σαρκοζί.
Ο ρόλος της Εθνοσυνέλευσης και η “συγκατοίκηση”
Από το 2002 και μετά, οι βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται κάθε πέντε χρόνια, στον απόηχο των προεδρικών εκλογών.
Επιτρέπουν, ή όχι, στον νέο αρχηγό του κράτους να κερδίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Αυτή η πλειοψηφία είναι απαραίτητη για να εφαρμόσει την πολιτική του και να αποφύγει μια περίοδο “συγκατοίκησης”, όπου πρόεδρος και πρωθυπουργός προέρχονται από διαφορετικά κόμματα.
Η πλειοψηφία που προκύπτει από τις βουλευτικές εκλογές κρίνει ουσιαστικά και τον πρωθυπουργό.
Η βασική αποστολή των μελών της Εθνοσυνέλευσης είναι να ψηφίζουν ή να καταψηφίζουν τους νόμους που προτείνει η κυβέρνηση. Έχουν, επίσης, το δικαίωμα να προτείνουν νομοσχέδια και να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της εκτελεστικής εξουσίας.
Πηγή εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Live η ιδρυτική διακήρυξη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr