Πρωτόγνωρες εικόνες στη Σανγκάη λόγω lockdown. Εργαζόμενοι κοιμούνται στα γραφεία. Καλπάζει η ακρίβεια τα τρόφιμα
Σε δημοσίευμά του το Γαλλικό πρακτορείο, μεταδίδει πως πολλοί εργαζόμενοι μετακόμισαν στα γραφεία τους προκειμένου να μπορούν να εργάζονται, οι τιμές των τροφίμων έχουν φτάσει στα ύψη ενώ οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων είτε τα εκπαιδεύουν να κάνουν την ανάγκη τους εντός του σπιτιού είτε σπάνε την καραντίνα – με τον κίνδυνο να συλληφθούν – για να τα βγάλουν έξω τα ξημερώματα.
Εργαζόμενοι στη Σανγκάη μετακόμισαν στα γραφεία τους
Τα πρωινά είναι ο εργασιακός χώρος του Ρομέο, τα βράδια μετατρέπεται σε σπίτι του. Όπως πολλοί άλλοι εργαζόμενοι στον χρηματοοικονομικό τομέα στη Σανγκάη, έχει μετακομίσει στο γραφείο του για να συνεχίσει να εργάζεται κατά τη διάρκεια του αυστηρού lockdown που έχει μπει η μεγαλούπολη λόγω κορωνοϊού.
Προβλέποντας το επερχόμενο lockdown, ο Ρομέο μετακόμισε στην περιοχή Πουντόνγκ στα ανατολικά της Σανγκάης στα τέλη Μαρτίου, λίγο πριν τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα. Ο επιχειρηματικός κόμβος έχει γίνει έκτοτε το επίκεντρο της μεγαλύτερης επιδημίας κορωνοϊού στην Κίνα από τότε που εμφανίστηκε ο ιός πριν από δύο χρόνια, καταγράφοντας περίπου 25.000 νέα κρούσματα την ημέρα.
Οι περισσότεροι από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της Σανγκάης υπόκεινται σε αυστηρό lockdown, φοβούμενοι μήπως βγουν θετικοί στον κορωνοϊό και αναγκαστούν να μεταφερθούν σε ένα γιγάντιο κέντρο καραντίνας. Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις σε τρόφιμα γίνονται όλο και μεγαλύτερες.
Shanghai Covid Quarantine facility. They are treating people like cattle. I’m living in lockdown. Little to no access to food or medical care. This is just wrong! End this lockdown! #Shanghai #lockdown # pic.twitter.com/GEhOGvpB4C
— Aaron (@mydryWAP) April 10, 2022
Εταιρείες αναγκάζουν τους εργαζόμενούς τους να κοιμούνται στα πατώματα
Κάποιοι, όπως ο Ρομέο, ζουν μια νέα πραγματικότητα, καθώς οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους σε έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς κόμβους του κόσμου. «Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο, καθένας πηγαίνει στο δικό του γραφείο» είπε ο Ρομέο στο Γαλλικό Πρακτορείο, αρνούμενος να χρησιμοποιήσει το πραγματικό, κινέζικο όνομά του. «Όλοι είναι ήσυχοι και σέβονται ο ένας την ιδιωτικότητα του άλλου».
Για άλλους όμως εργαζόμενους στη Σανγκάη, η ιδιωτικότητά είναι άγνωστος όρος. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το προσωπικό να κοιμάται σε κουκέτες σε εργοστάσια που παλεύουν να συνεχίσουν την παραγωγή των προϊόντων τους. Σε άλλη περίπτωση, όπως μετέδωσε το Reuters, η General Motors ζήτησε από τους εργαζόμενούς της να παραμείνουν στα εργοστάσια και να κοιμούνται στο πάτωμα.
Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων – 63 δολάρια για ένα πιάτο noodles και ένα αναψυκτικό
Το νέο αυτό σκληρό lockdown έπιασε πολλούς κατοίκους της Σανγκάης στον ύπνο. Ο Φρανκ Τσάι, ο οποίος είναι κλεισμένος στο διαμέρισμά του στο Πούξι, το δυτικό μισό της Σανγκάης, εφοδιάστηκε με τρόφιμα για 4 ημέρες, όπως είχαν αρχικά διατάξει οι αρχές. Επτά μέρες μετά, οι προμήθειές του «μικραίνουν και μικραίνουν».
«Έχω φτάσει στο σημείο να σκέφτομαι τα γεύματά μου και το φαγητό περισσότερο από ποτέ στη ζωή μου» είπε ο Τσάι, η επιχείρηση του οποίου διοργανώνει, υπό νορμάλ συνθήκες, δημόσιες διαλέξεις.
Μερικοί κάτοικοι έχουν καταφύγει ακόμη και σε ανταλλαγές τροφίμων ενώ άλλοι δίνουν τρελά ποσά για ένα πιάτο φαγητό. Μια κάτοικος της Σανγκάης με το επώνυμο Μα είπε ότι πλήρωσε 400 γιουάν (63 δολάρια) μόνο για ένα πακέτο noodles και ένα αναψυκτικό. «Απλώς προσπαθώ να έχω απόθεμα» είπε. «Δεν είμαι σίγουρη για πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτό».
Εργαζόμενοι με ειδικές ιατρικές στολές – πήραν το προσωνύμιο «Big Whites» – πραγματοποιούν τεστ μέσα σε κατοικίες, όπου κάθε λίγες ημέρες οι κάτοικοι κάνουν ουρές για να εξεταστούν με τον φόβο ενός θετικού αποτελέσματος.
Εκπαιδεύουν τα ζώα να κάνουν την ανάγκη τους εντός του σπιτιού
Οι ιδιοκτήτες σκύλων δεν μπορούν να βγάλουν βόλτα τα κατοικίδιά τους και αναγκάζονται να τα εκπαιδεύσουν να χρησιμοποιούν τα ειδικά δοχεία ή τα βγάζουν κρυφά έξω τη νύχτα.
«Εκπαίδευσα τον σκύλο μου να κάνει την ανάγκη του μέσα, αλλά έφτασε μια στιγμή που για να διατηρήσω τον εαυτό μου υγιή και τον σκύλο μου υγιή, τον κατέβασα στις 3 τα ξημερώματα» είπε ένας ιδιοκτήτης.
«Παράλογο, μη βιώσιμο»
Την ίδια ώρα, οι αρχές αγωνίζονται να παράσχουν αρκετά κρεβάτια σε αυτοσχέδια νοσοκομεία για όσους διαγνωστούν θετικοί. Η κυβέρνηση είπε ότι 130.000 νέα κρεβάτια είναι έτοιμα ή υπό κατασκευή ως μέρος του καθεστώτος μαζικής καραντίνας. Όμως η πολιτική αυτή δοκιμάζει την ανοχή πολλών.
Η Λεόνα Τσενγκ, μια 20χρονη φοιτήτρια, βγήκε μετά από 13 ημέρες καραντίνας, την Παρασκευή. «Είναι παράλογο και μη βιώσιμο» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο για τη στρατηγική της Σανγκάης. Πάρα πολλοί άνθρωποι μολύνονται και ο ρυθμός μόλυνσης είναι πολύ γρήγορος».
Ειδήσεις σήμερα:
- Το άγνωστο σημείο – χιλιόμετρο μηδέν της Ελλάδας που όλοι πιστεύουν ότι βρίσκεται κάπου αλλού (Βίντεο)
- Γιατί ροφοί, σφυρίδες και στήρες πεθαίνουν και ξεβράζονται μαζικά σε Κρήτη και Κυκλάδες (βίντεο)
- Δείτε από ψηλά το τεράστιο σκάμμα στην πλατεία Κολωνακίου. Έχει βάθος 35 μέτρα και από εκεί περνά η νέα γραμμή του μετρό (βίντεο)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr