Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 έκανε μεγάλη προσπάθεια να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του αγώνα και μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο αναγκάστηκε να συνάψει δύο δάνεια με την Αγγλία, που η διαχείρισή τους δίχασε και τελικά υπονόμευσε την εθνική προσπάθεια.
Το 1824 ο επαναστατημένος λαός ζήτησε εξωτερική βοήθεια από την Αγγλία. Οι τραπεζίτες τότε θεώρησαν ότι ίσως άξιζε να “επενδύσουν” σ’ αυτήν την προσπάθεια.
800.000 λίρες ήταν το πρώτο ονομαστικό δάνειο. Ωστόσο, το ποσό που έφτασε τελικά στα ελληνικά ταμεία ήταν λιγότερο από το μισό.
Αναμφίβολα, το δάνειο είχε θετικές αλλά και αρνητικές συνέπειες. Η Αγγλία έχοντας δανείσει μια χώρα που ουσιαστικά δεν υπήρχε ακόμα, αναγνώριζε ουσιαστικά το ελληνικό κράτος και βοηθούσε στην απελευθέρωσή του. Είχε κάθε λόγο να υπάρχει γιατί έτσι θα εξασφάλιζε την αποπληρωμή του χρέους και την είσπραξη τόκων.
Με το δάνειο όμως, ξεκίνησε μία περίοδος διαφθοράς και ροπής στην κερδοσκοπία, η οποία διατηρήθηκε με πολλές μορφές μέχρι σήμερα.
Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου», τα πάθη και τα μίση που προκάλεσαν τα χρήματα του δανείου, τα οποία οδήγησαν σε εμφύλιο το 1823 μέσα στην Επανάσταση
Διαβάστε επίσης: Ο πρώτος αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός από τους πλούσιους για τη χρηματοδότηση της επανάστασης. Η «λίστα» του Κολοκοτρώνη που αναγκάστηκε να γίνει φοροεισπράκτορας.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr