«ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΙΝΔΥΝΟΣ – ΘΟΡΥΒΟΣ» ήταν ο τίτλος διαφημιστικής καμπάνιας ευαισθητοποίησης του Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων για την καταπολέμηση του θορύβου, που δημοσιεύθηκε το 1987.
Αιτία ήταν ότι ειδικά η Αθήνα είχε γίνει απίστευτα θορυβώδης. Οι μηχανές των αυτοκινήτων μούγκριζαν, οι νέοι πείραζαν τις εξατμίσεις για να κάνουν πιο μεγάλο θόρυβο, οι κόρνες ηχούσαν με το παραμικρό και η μουσική ήταν διαπασών.
Γενικά ήταν μια πολύ φασαριόζικη δεκαετία και με πολλά κονδύλια από την ευρωπαϊκή ένωση για σχετικές καμπάνιες.
Σήμερα οι καμπάνιες προσανατολίζονται σε κοινωνικά θέματα όπως το bullying, η βία, ο ρατσισμός καθώς και θέματα υγείας, όπως το ΑΙDS.
Όμως ένα θέμα που απασχολούσε την κοινωνία την δεκαετία του ’80 και θεωρούνταν απειλή για την υγεία, ήταν ο θόρυβος.
Η καμπάνια ξεκινάει επισημαίνοντας ότι «ο θόρυβος, αν και εχθρός… θορυβοδέστατος, καταφέρνει να δρα ύπουλα και καταστροφικά για τον αντίπαλό του, δηλαδή τον άνθρωπο, ο οποίος περιέργως έλκεται προς τον εχθρό, τον προκαλεί και του επιτρέπει να δρα ανενόχλητο».
Με σύνθημα το μήνυμα «παρακαλώ λίγη ησυχία», η εκστρατεία παροτρύνει τους πολίτες να σταθούν «σύμμαχοι» στην καταπολέμηση του θορύβου.
Το Υπουργείο αναφέρει στην αφίσα της εκστρατείας, ότι ο θόρυβος ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία.
Άγχος, κόπωση, αϋπνία, επιθετικότητα, υπερένταση, δυσθυμία, μελαγχολία, εκνευρισμοί, νευρώσεις αποτελούν μερικές από τις αφανείς μορφές του κινδύνου που συνοδεύουν τον θόρυβο και οι οποίες υποσκάπτουν ύπουλα την ψυχική υγεία του ανθρώπου.
Στις λεγόμενες σωματικές ασθένειες του άγχους, όπως οι πονοκέφαλοι, οι καρδιοπάθειες, έλκη, υπέρταση, ο θόρυβος έχει μια σαφή συνεισφορά, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα άγχους.
Τέλος, ο θόρυβος προκαλεί αύξηση των ατυχημάτων και μείωση της απόδοσης και της ικανότητας για αυτοσυγκέντρωση.
«Είναι φυσικά ευνόητο ότι δεν μπορούμε να εξουδετερώσουμε αμέσως και απολύτως αυτό τον ύπουλο εχθρό».
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητά την συμμαχία των πολιτών στην αντιμετώπιση του θορύβου, «ώστε η έκκληση παρακαλώ λίγη ησυχία να γίνει επιταγή απευθυνόμενη πρώτα στον εαυτό μας και μετά σε όλους τους θορυβοποιούς».
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Που βρίσκονται τα ξύλινα μπαλκόνια της Αθήνας με τις βουκαμβίλιες, όπου οι παρέες απολάμβαναν τις όμορφες βραδιές; Η γειτονιά με τις αυλές επέζησε, αλλά τα σπίτια άλλαξαν χέρια και τα παράθυρα έκλεισαν…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr