Βρίσκεται σε απόσταση 65 χιλιομέτρα από την Αθήνα και αποτελεί τον κρυφό προορισμό όσων προτιμούν την παραθαλάσσια περιοχή του Πόρτο Γερμενό.
Η υπέροχη παραλία είναι το Προσήλι που αποπνέει κάτι από την ρετρό γοητεία των ’70s και ’80s.
Έχει άφθονη σκιά από αρμυρίκια και η ακτή είναι στρωμένη από λεπτό βότσαλο και άμμο. Το σημείο προστατεύεται από τους ανέμους και προσφέρει γαλήνια παραμονή στους επισκέπτες.
Εξίσου όμορφη με την παραλία, είναι και η διαδρομή. Η πρόσβαση γίνεται από την Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών και ακολούθως τις πλαγιές του Κιθαιρώνα με τα δάση, τα οποία αν και επλήγησαν από πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, διατηρούν σε μεγάλο κομμάτι την ομορφιά τους.
Ένα αρχαίο κάστρο
Κοντά στο Προσήλι, υπάρχει το θρυλικό κάστρο των Αιγοσθένων το οποίο στέκει στη θέση του από την αρχαιότητα. Το φρούριο βρίσκεται σε έναν λόφο περίπου 450 μέτρα μακριά από τη θάλασσα και αποτελεί ένα από τα επιβλητικότερα αρχαία φρούρια στον ελληνικό χώρο.
Υπολογίζεται ότι χτίστηκε στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. και θεωρείται το καλύτερα διατηρημένα κάστρα της αρχαιότητας .
Κατά την κλασική περίοδο τα Αιγόσθενα αποτελούσαν κώμη των Μεγάρων. Αργότερα, τον 2ο αι. π.Χ., εντάχθηκαν ως ανεξάρτητη πόλη στο Κοινό των Βοιωτών.
Στα Αιγόσθενα μαρτυρείται λατρεία του μάντη και θεραπευτή Μελάμποδα, το ιερό του οποίου εκτιμάται ότι βρίσκεται κάτω από την ακρόπολη στον, εντός των μακρών τειχών, χώρο.
Το εκκλησάκι της Παναγίας
Ένδειξη για τη συνέχιση της κατοίκησης κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους αποτελεί η πεντάκλιτη βασιλική του 5ου αι. μ.Χ. Επάνω στα ερείπια της βασιλικής, κτίστηκε, τον 11ο αι., το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας ή Αγίας Άννας με αρχαίο οικοδομικό υλικό.
Στην ύστερη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, ο χώρος της ακρόπολης φιλοξένησε μοναστήρι, από το οποίο σώζονται τα ερείπια κελιών, καθώς και το καθολικό, ο μικρός ναός του Αγίου Γεωργίου.
Στην νοτιοανατολική γωνιά της ακρόπολης, βρίσκεται ο ψηλότερος πύργος του φρουρίου, ο οποίος θεωρείται από τα αρτιότερα μνημεία της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής της αρχαιότητας. Έχει αναστηλωθεί και είναι επισκέψιμος.
Η θέα από το φρούριο
Ο ισχυρός σεισμός του 1981 στις Αλκυονίδες επέφερε σημαντικές βλάβες στο φρούριο και το 2011 ξεκίνησαν σημαντικά έργα αποκατάστασης.
Το έργο αναστήλωσης του ΝΑ πύργου της ακρόπολης για την αποκατάσταση του μνημείου στη μορφή που είχε στην αρχαιότητα, έχουν ολοκληρωθεί. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο εσωτερικό του πύργου και ανόδου έως τον τελευταίο του όροφο.
Από κει έχει πλήρη εποπτεία του φρουρίου και μπορεί να απολαύσει τη θέα της ευρύτερης περιοχής.
Δείτε το Ποσήλι στο βίντεο του συνεργάτη μας Θεόφιλου Μπάμπουλη από το Point of View GR:
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη 16χρονος για εκδικητική πορνογραφία. Παραποιούσε τις φωτογραφίες των κοριτσιών και τις διακινούσε
- Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η πρώτη αντίδρασή του
- Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Δημήτρης Χαΐτογλου. Ο πρόεδρος της βιομηχανίας συνέδεσε το όνομα του με τον Μακεδονικό Χαλβά
- Οξεία λευχαιμία η αιτία θανάτου του Μανούσου Μανουσάκη σύμφωνα με την σύζυγο του
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ