Έντονες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η είδηση ότι εντοπίστηκε πρόβλημα στατικής επάρκειας στα στέγαστρα Καλατράβα του Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών (ΟΑΚΑ) και του Ποδηλατοδρομίου, με συνέπεια να ανασταλεί κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σε βάθος πενταετίας, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).
Τέλλογλου: “Έχασαν τις οδηγίες συντήρησης που είχε αφήσει ο Καλατράβα”
“Ο Καλατράβα είχε αφήσει στην Αθήνα αναλυτικό εγχειρίδιο συντήρησης, το οποίο στη συνέχεια έχασαν οι υπηρεσίες”, είπε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, παρουσιάζοντας στοιχεία που αφορούν στο στέγαστρο του ΟΑΚΑ.
Σημείωσε ότι το 2004, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος του είχε πει ότι “αν ξέραμε ότι ήταν τόσο πολύπλοκο το έργο Καλατράβα, ίσως και να μην το κάναμε». Το 2005 η Lloyd διαπίστωσε κακοτεχνίες στην αρχική κατασκευή, χωρίς να τίθεται στατικό θέμα. Το 2006-2007 υπεγράφη σύμβαση συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με τη Hochtief, στην οποία δεν συμπεριλαμβανόταν το ΟΑΚΑ.
Γερμανική εταιρεία έκανε τεχνικό έλεγχο το 2008-2009 και δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες, με τη μορφή εγχειριδίου, στο οποίο προβλεπόταν συντήρηση στο ΟΑΚΑ κάθε εξάμηνο, ανέφερε ακόμη ο Τάσος Τέλλογλου. Αυτές οι συντηρήσεις έγιναν μόνο το 2014, όταν εγκρίθηκε κονδύλι μερικών εκατομμυρίων για να αντιμετωπιστούν ζημιές στο Τείχος των Εθνών του ΟΑΚΑ, συμπλήρωσε.
Ακόμη, ο δημοσιογράφος είπε πως, όταν το 2021 το ΟΑΚΑ εντάχθηκε στο ταμείο συνοχής και ανθεκτικότητας, προβλέπονταν δαπάνες 53,8 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση του Ολυμπιακού Κέντρου, από τα οποία τα 22,3 εκατομμύρια αφορούσαν τη συντήρηση και επίσκεψη του στεγάστρου Καλατράβα.
Γαλακτόπουλος: “Από το 2011 ζητούσαμε συντηρήσεις στο ΟΑΚΑ”
Ο Ολυμπιονίκης και πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ, Πέτρος Γαλακτόπουλος, μίλησε στην ΕΡΤ για το ζήτημα που έχει ανακύψει, λέγοντας ότι “από το 2011 ζητούσαμε συντηρήσεις στο ΟΑΚΑ” και “έστελνε κάθε 20 ημέρες έγγραφο στο υπουργείο Αθλητισμού”.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Γαλακτόπουλος, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων το 2011, άρχισε να παρατηρεί τη συμπεριφορά του σιδήρου “γιατί οι σιδερένιες κατασκευές είναι αλλιώς”.
“Είδα σκουριές”, ανέφερε, ενώ η τεχνική υπηρεσία του είπε ότι “εδώ θέλουμε συντήρηση”. “Ήταν η εποχή των μνημονίων τότε […] Από τη Γραμματεία Αθλητισμού είπανε ότι καλέσανε την κατασκευάστρια εταιρεία και αυτή ζήτησε γύρω στα 17 – 18 εκατομμύρια για να κάνει τη συντήρηση. Τότε ήμασταν στα μνημόνια και όπως καταλαβαίνετε ήταν δύσκολα”.
Επιπλέον ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ ανέφερε ότι “αυτά εδώ όλα έχουν μια ημερομηνία λήξης οπωσδήποτε. Το τρόφιμο είναι τρόφιμο, αλλά τα σίδερα θέλουνε συντήρηση. Δηλαδή οι γέφυρες που έχουμε με τη διαστολή – συστολή συντηρούνται. Και αυτό το πράγμα έπρεπε να συντηρηθεί μετά από 20 χρόνια και δεν είχε γίνει τίποτε”.
Καρύδης: “Να γίνουν έλεγχοι και σε άλλα έργα Καλατράβα”
Εκτός από τον Πέτρο Γαλακτόπουλο, θέση για το ζήτημα της στατικότητας του στεγάστρου πήρε και ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, επισημαίνοντας ότι “πρέπει να γίνουν ενδελεχείς και στα άλλα έργα Καλατράβα, διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει τούτο εδώ το κτήριο”.
“Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Δηλαδή οι μελέτες Καλατράβα έχουν όλες μία ιδιαιτερότητα. Δεν είναι συνηθισμένα έργα, δεν είναι συνηθισμένες μεταλλικές κατασκευές. Έχουν μια ιδιαιτερότητα τόσο από πλευράς σχεδιασμού, σύλληψης και εκτέλεσης.
Δηλαδή όλοι οι κόμβοι, οι συνδέσεις, οι συγκολλήσεις, τα μπουλόνια, όλα αυτά που αποτελούν την κατασκευή εφαρμόστηκαν όχι μόνο σε αυτό το έργο, αλλά εφαρμόστηκαν και σε άλλα παρόμοια έργα που έκανε ο Καλατράβα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και αλλού”, ανέφερε ο κ. Καρύδης.
- ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν;
- υπήρχαν εισηγήσεις (άλλων οργάνων) για περιοδική συντήρηση – κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους;
- γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή;
Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ είχε δηλώσει πως “ό,τι και αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, θα βάλουμε όλα τα δυνατά μας για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν με μία προϋπόθεση: θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο”.
Στο θέμα του ΟΑΚΑ αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ανάρτησή του στα social mediamtx, έγραψε μεταξύ άλλων ότι “είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες” και υποστήριξε ότι η ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης “και επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του”.
Με πληροφορίες από: ertnews
Κεντρική φωτογραφία: Λεπτομέρεια από το στέγαστρο Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο στην Καλογρέζα, Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023. Ανακοινώθηκε ότι το ΟΑΚΑ κλείνει το κεντρικό του στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο λόγω μελέτης που βλέπει προβλήματα στατικότητας στα στέγαστρα Καλατράβα των δύο σταδίων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
Ειδήσεις σήμερα:
- «Η ΕΕ είναι πολύ κακή μαζί μας». Απειλές Τραμπ με δασμούς σε ΕΕ, Κίνα, Καναδά και Μεξικό
- Μαίρη Βιδάλη. Η σπαρακτική της ανάρτηση μετά τον θάνατο του 34χρονου γιου της
- «Άνθρωποι πηδούσαν από τον 9ο και τον 10ο όροφο». Τι αναφέρουν μάρτυρες για τη φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
- Πυκνή ομίχλη «έπνιξε» τη Θεσσαλονίκη. Η πρόγνωση καιρού (βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ