Το προφυλακτικό είναι παλιά εφεύρεση και η χρήση του στην Ελλάδα συνοδευόταν πάντα από τις κατάλληλες διαφημίσεις με σαφή υπονοούμενα για τα στοιχεία υπεροχής του προϊόντος και τις σοβαρές επιπτώσεις που εγκυμονούσαν οι φθηνές λύσεις.
Στην Ελλάδα, τα πρώτα προφυλακτικά είχαν την ονομασία ΜΠΕΜΠΕΚΑ κι ήταν ντόπιο ελληνικό προϊόν, καλύτερο από τα ξένα ελαττωματικά!
«Σαν δεν κρατούν τα κότσια σου, μην κάνεις τον γκιουλέκα,
προτίμα ένα και γερό, παρά σπασμένα δέκα,
και μην πιστεύεις θηλυκό, μακριά από τη γυναίκα,
εκτός πια αν στην τσέπη σου, υπάρχει μια ΜΠΕΜΠΕΚΑ».
Τέτοια ευφάνταστα ποιηματάκια επιστράτευαν οι κατασκευαστές της θρυλικής «Μπεμπέκας» για να διαφημίσουν καλύτερα τα προφυλακτικά της εταιρίας, στο ελληνικό κοινό. Την ίδια στιγμή, στη συσκευασία της «Μπεμπέκας», ο αγοραστής μπορούσε να διακρίνει το πρόσωπο ενός άντρα, που κλείνει πονηρά το μάτι του και έχει το δάκτυλο στο στόμα του, προτρέποντας σε ησυχία. Η λεζάντα της διαφήμισης έμπαινε κατευθείαν στο θέμα:
“Τρεις ημέρες αγωνίας…διότι είχε την επιπολαιότητα να χρησιμοποιήση ένα κοινό προφυλακτικό που έσπασε! Λυπήθηκε να δώσει δύο δραχμάς περισσότερο να πάρη μια Μπεμπέκα που δεν σπάζει ποτέ.“
Τα πρώτα ελληνικής προέλευσης προφυλακτικά πωλούνταν σε κουτάκια, ή ακόμη και σε πολύχρωμα φακελάκια και έκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του ‘30.
Τα επόμενα χρόνια, θα γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια να απενοχοποιηθούν. Είναι η ίδια εποχή, που η ελληνική αγορά θα κατακλυσθεί από προφυλακτικά, με ονόματα όπως «Σκουφίτσα», που συνειρμικά σχετιζόταν με την Κοκκινοσκουφίτσα του παραμυθιού και «Αλεπουδίτσα», ζώο το οποίο αν φημίζεται για κάτι, είναι η πονηριά του.
“Αμερικανικόν προϊόν”
Μάλιστα, η ελληνική ξενομανία, τα χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι αυτή που θα αναγκάσει τους κατασκευαστές των προφυλακτικών να βαφτίζουν με ξενικά ονόματα τα προϊόντα τους, όπως «Σίλβερ Τέξας» και «Οκέυ» και να αναγράφουν στις συσκευασίες τους ψευδή στοιχεία προέλευσης.
Παροιμιώδες έχει μείνει το κουτί από τη μάρκα «Σίλβερ Τέξας», όπου πάνω του αναγραφόταν «Αμερικανικόν προϊόν, κατασκευασθέν εις τα διεθνούς φήμης εργοστάσια Made in USA», καθώς και αυτό της επωνυμίας «Οκέυ», το οποίο για να αποδείξει την αμερικανική του προέλευση, έγραφε στα αγγλικά «profylactics» και χρησιμοποιούσε τη φάτσα του Τομ, από το γνωστό ξένο καρτούν «Τομ και Τζέρι».
Για την ιστορία, προφυλακτικά χρησιμοποιούσαν πριν 3.000 χρόνια στην Αίγυπτο. Λέγεται ότι ακόμη και ο Καζανόβας χρησιμοποιούσε λινά προφυλακτικά, για να μην κολλάει διάφορες ασθένειες της εποχής. Φυσικά ήταν άβολα.
Η λύση δόθηκε τη δεκαετία του ’30, όταν ανακαλύφθηκαν τα προφυλακτικά από λατέξ. Πρόσφατα βγήκε μια έρευνα, ότι οι νέοι αγνοούν σε μεγάλο ποσοστό τη χρήση τους, με αποτέλεσμα την αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Πολλές πληροφορίες, αλλά λίγη γνώση.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Σύντομη ιστορία του προφυλακτικού. Γιατί ο Φρόιντ ήταν εναντίον της χρήσης του. Τι σχέση έχει με τα λάστιχα των αυτοκινήτων και την αριστοκρατία…
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ