H Αυτοκρατορική Κρύπτη αποτελεί τον βασικό τόπο ταφής του Οίκου των Αψβούργων από το 1618. Πρόκειται για ταφικό θάλαμο κάτω από την Εκκλησία των Καπουτσίνων στη Βιέννη.
Εκεί, διαφυλάσσονται τα οστά 145 βασιλιάδων της οικογένειας και τεφροδόχοι με τις καρδιές ή τις αποτεφρωμένες σορούς τεσσάρων, μαζί με 12 αυτοκράτορες και 18 αυτοκράτειρες της αποκαλούμενης Αγίας Ρωμαϊκής και της Αυστριακής Αυτοκρατορίας.
Οι νεκροί βασιλιάδες είναι τοποθετημένοι σε ξύλινα φέρετρα, επενδυμένα με μαύρο βελούδο και χρυσό ύφασμα για τους άνδρες και με κόκκινο βελούδο και ασημί ύφασμα για τις γυναίκες. Τα φέρετρα βρίσκονταν μέσα σε σαρκοφάγους.
Ο αρχικός απλός χριστιανικός συμβολισμός τους αντικαταστάθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα από μεγαλοπρεπή σχέδια και κοσμικά εμβλήματα εξουσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σαρκοφάγος της Μαρίας Θηρεσίας.
Η Άννα του Τυρόλου, η σύζυγος του αυτοκράτορα Ματθία, είχε την ιδέα για την κατασκευή της Αυτοκρατορικής Κρύπτης για εκείνη και τον άντρα της.
Το 1617, έκανε τη διαθήκη της στην οποία έγραφε ότι με τον θάνατό της θα άφηνε ένα κεφάλαιο για την ανέγερση της. Πέθανε την επόμενη χρονιά, οπότε ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το χτίσιμό της. Το 1619, πέθανε και ο αυτοκράτορας.
Μέχρι σήμερα, η Αυτοκριτική Κρύπτη βρίσκεται υπό τη φροντίδα καπουτσίνων μοναχών.
Καθώς οι περίτεχνες σαρκοφάγοι κινδυνεύουν από την υγρασία, τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και κυρίως το πλήθος των επισκεπτών, απαιτούνται τακτικά εργασίες αποκατάστασης. Η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκαν ήταν στα μέσα του 19ου αιώνα.
Η οικογένεια των Αψβούργων- Λωρραίνης εξακολουθεί να αποφασίζει ποιος μπορεί να ταφεί στην Αυτοκρατορική Κρύπτη. Η τελευταία ταφή έγινε στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν κηδεύτηκε η Γιολάντα του Λιν, σύζυγος του Καρόλου Λουδοβίκου, αρχιδούκα της Αυστρίας.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος, δεν προβλέπονται περαιτέρω ταφές.
Ο Οίκος των Αψβούργων ήταν μια από τις πιο εξέχουσες και σημαντικές δυναστείες στην ευρωπαϊκή ιστορία. Για πάνω από 500, χρόνια οι ηγέτες της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γερμανικής Αυτοκρατορίας ήταν όλοι Αψβούργοι.
Χρησιμοποιούσαν την θρησκεία ως μέσο, για να διατηρήσουν τη δύναμή τους.
Δείτε την Αυτοκρατορική Κρύπτη της Βιέννης μέσα από τα πλάνα του συνεργάτη μας CHRIS.P-LifeAfterGravity:
Ποιοι ήταν οι Αψβούργοι
Ο θρόνος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ανήκε συνεχώς στους Αψβούργους από το 1440 μέχρι τη διάλυσή της το 1806 με ένα μικρό διάλειμμα από το 1740 μέχρι τον θάνατο του Φραγκίσκου Α΄ το 1765.
Ο οίκος έδωσε επίσης βασιλιάδες της Βοημίας, της Ουγγαρίας, της Κροατίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλικίας και Λοδομερίας με τις αντίστοιχες αποικίες τους, ηγεμόνες πολλών πριγκιπάτων στις Κάτω Χώρες και στην Ιταλία και τον 19ο αιώνα αυτοκράτορες της Αυστρίας και της Αυστροουγγαρίας καθώς και έναν αυτοκράτορα του Μεξικό.
Η οικογένεια χωρίστηκε πολλές φορές σε παράλληλους κλάδους, με σημαντικότερη στα μέσα του 16ου αιώνα στον ισπανικό και τον αυστριακό της κλάδο μετά την παραίτηση του Καρόλου Ε’.
Αν και κυβερνούσαν διαφορετικές χώρες, οι διαφορετικοί κλάδοι παρόλα αυτά διατηρούσαν στενές σχέσεις και συχνά αλληλοπαντρεύονταν. Οι αιμομιξίες μελών του οίκου που κυβερνούσαν σε Ισπανία και Αυστρία οδήγησε σε τρομερές επιπτώσεις στην υγεία των γαλαζοαίματων.
Πολλά παιδιά γεννιούνταν με νοητικά προβλήματα και δυσμορφίες στην εξωτερική τους εμφάνιση.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr