Το αρχαίο φρούριο Μπελογκράντσικ, γνωστό και ως “Καλέτο”, βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Βουλγαρίας. Πρωτοχτίστηκε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής.
Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Βουλγαρίας και σημαντικό πολιτιστικό μνημείο εθνικής σημασίας.
Οι βράχοι της ομώνυμης βουλγαρικής πόλης “Μπελογκράντσικ” είχαν τέτοιο σχήμα που ευνοούσαν την κατασκευή του φρουρίου, καθώς παρείχαν φυσική προστασία. Για αυτόν τον λόγο, η οχύρωση των τειχών του, ουσιαστικά, κατασκευάστηκε κυρίως από τα βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά, ενώ από τις άλλες δύο πλευρές του περικλειόταν από βράχια ύψους έως και 70 μέτρα.
Όταν πρωτοχτίστηκε το φρούριο, οι τοίχοι του έφταναν περίπου τα 12 μέτρα σε ύψος και είχαν πάχος λίγο περισσότερο από 2 μέτρα. Περιέβαλαν τρεις ξεχωριστούς προαύλιους χώρους, που συνδέονταν μεταξύ τους μέσα από τις πύλες.
Η συνολική του έκταση καταλαμβάνει περίπου 10 στρέμματα.
Τα βουλγαρικά Μετέωρα
Οι βραχώδεις σχηματισμοί της περιοχής σε κάποιους θυμίζουν “Καππαδοκία” και σε κάποιους άλλους “Μετέωρα”.
Σε άλλους πάλι θυμίζει τον αρχαίο ελληνικό μύθο για τον Αίμο και τη Ροδόπη, τα δύο αδέρφια που παντρεύτηκαν και προκάλεσαν έτσι την οργή του Δία, που τους μεταμόρφωσε σε βουνά. Πάντως, αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα μοναδικό γεωλογικό ανάγλυφο.
Αρχικά, το Φρούριο του Μπελογκραντσίκ χρησιμοποιήθηκε κυρίως για επιτήρηση και έλεγχο της ευρύτερης περιοχής και λιγότερο με σκοπό την άμυνα.
Ο Βούλγαρος τσάρος του Βιδινίου Ιβάν Σρατσιμίρ αργότερα επεξέτεινε το φρούριο του 14ου αιώνα, με την οικοδόμηση οχυρωμένων σκοπιών, μπροστά από τους υπάρχοντες ορεινούς όγκους βράχων.
Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του, το φρούριο έγινε ένα από τα σημαντικότερα προπύργια της περιοχής, ακολουθώντας, ως δεύτερο μόνο, το κάστρο του τσάρου του Βιδινίου το Μπάμπα Βίντα.
Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατάκτησης της Βουλγαρίας, το φρούριο καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1396. Αναγκάστηκαν να επεκτείνουν περαιτέρω το φρούριο λόγω της εντεινόμενης αντιστασιακής δραστηριότητας των Χαϊντούκ (Hajduk) στην περιοχή.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
- Άγνωστοι μπήκαν σε σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης και προκάλεσαν φθορές σε πόρτα ασφαλείας
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025. Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε κάθε ταμείο
- Νίκος Πλακιάς: «Τα ηχητικά του 112 για τα Τέμπη υπάρχουν από τα τέλη Μαΐου του 2023». Οι απομαγνητοφωνήσεις με τα τελευταία λόγια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ