Πού βρίσκεται το σχολείο που γυρίστηκε το «Χτυποκάρδια στο θρανίο»; Εκεί είχε φοιτήσει και η Αλίκη Βουγιουκλάκη (drone)

Πού βρίσκεται το σχολείο που γυρίστηκε το «Χτυποκάρδια στο θρανίο»; Εκεί είχε φοιτήσει και η Αλίκη Βουγιουκλάκη (drone)

Στις 11 Νοεμβρίου 1963 έκανε πρεμιέρα μία από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της εποχής: τα «Χτυποκάρδια στο Θρανίο». Σε σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου και με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, το φιλμ έκοψε 591.675 εισιτήρια.

Η ταινία κατέκτησε τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 92 παραγωγές της ίδιας κινηματογραφικής περιόδου. Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε το μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη «Κάτι να καίει».

Η Λίζα Πετροβασίλη, μοναχοκόρη εύπορης οικογένειας και τελειόφοιτη γυμνασίου, προσποιήθηκε ασθένεια για να αποφύγει το σχολείο. Ο γιατρός Δημήτρης Παπαδόπουλος τη βοήθησε και εκείνη τον ερωτεύτηκε.

Ο ιατρός Δημήτρης Παπαδόπουλος (Δημήτρης Παπαμιχαήλ) εξετάζει τη μαθήτρια Λίζα Πετροβασίλη (Αλίκη Βουγιουκλάκη).

Τελικά, παντρεύτηκαν, αλλά η Λίζα ήθελε να ολοκληρώσει τη φοίτησή της και επέστρεψε κρυφά στο σχολείο. Οι συχνές απουσίες της από το σπίτι προκάλεσαν την καχυποψία του Δημήτρη, που νόμιζε ότι τον απατούσε.

Μετά από παρεξηγήσεις, ανακάλυψε την αλήθεια και τη συγχώρησε όταν έμαθε ότι ήταν έγκυος, γεγονός που αποκατέστησε την ισορροπία στη σχέση τους, σύμφωνα με τα ήθη της εποχής.

Η μαθήτρια Λίζα Πετροβασίλη στο σχολείο.

Τον Οκτώβριο του 1962, η Αλίκη Βουγιουκλάκη ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του θεάτρου «Κοτοπούλη» με το έργο «Καίσαρ και Κλεοπάτρα». Ωστόσο, το έργο δεν γνώρισε την αναμενόμενη επιτυχία.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1962, η Βουγιουκλάκη φόρεσε τη μαθητική ποδιά, για να ενσαρκώσει τη Λίζα Πετροβασίλη στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Χτυποκάρδια στο Θρανίο», βασισμένη στο ουγγρικό έργο «Αδικαιολόγητη Απουσία» των Ι. Μπέκεφι και Σ. Αντοργιάν, με μουσική του Μίμη Πλέσσα. Στο θέατρο, συμπρωταγωνιστής της ήταν ο Γιώργος Πάντζας.

Το 1963, το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο ενώ παράλληλα γυρίστηκε και τουρκική εκδοχή, αυτή τη φορά με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.

Τα αγαπημένα τραγούδια «Τικ Τακ», «Καροτσέρη», «Χόρευε Τουίστ», «Σ’ αγαπώ» και «Τα Νιάτα» πλαισίωσαν την ταινία, η οποία, με σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου, γέμισε τις κινηματογραφικές αίθουσες για μήνες.

Διαβάστε περισσότερα για την τουρκική εκδοχή της ταινίας «Χτυποκάρδια στο θρανίο»:

Σπάνια φωτογραφία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στα παρασκήνια της ταινίας “Χτυποκάρδια στο θρανίο”. Πως γυρίστηκε στα τουρκικά και την αποκαλούσαν “Χανούμ Μπουγιουκλάκ”

Πού βρίσκεται σήμερα το σχολείο;

Αν και το σενάριο ανέφερε ως τοποθεσία γυρισμάτων το Κολέγιο Φιλοθέης, στην πραγματικότητα το φιλμ γυρίστηκε στο 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου, κοντά στη Λεωφόρο Κηφισίας.

Στο ίδιο σχολείο είχε φοιτήσει και η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Δείτε από ψηλά το σχολείο που η Αλίκη Βουγιουκλάκη ενσάρκωσε τη Λίζα Πετροβασίλη, 62 χρόνια αργότερα, μέσα από τα πλάνα του Michael Miller:

Η ιστορία του σχολείου

Το 1860, κατασκευάστηκε το πρώτο δημοτικό Αμαρουσίου. Τότε, αν και η περιοχή ήταν χωριό, θεωρούταν εκπαιδευτικό κέντρο της βόρειας Αττικής, καθώς στο δημοτικό σχολείο και το σχολαρχείο του, φοιτούσαν και παιδιά από την Κηφισιά, το Χαλάνδρι, το Ηράκλειο, το Καπανδρίτι, Μελίσσια, Λυκόβρυση, τον Ωρωπό και το Μενίδι.

Υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Γαρδέλη, ανεγέρθηκε το εξατάξιο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, το μοναδικό τότε στην περιφέρεια των βορείων προαστίων. Αρχικά, στεγάστηκε στην παραχωρημένη οικία Χρυσοσπάθη και σταδιακά απέκτησε ολοένα μεγαλύτερη σημασία τόσο για το Μαρούσι όσο και για τα γύρω προάστια.

Το Μαρούσι τέλη 19ου αιώνα. Πηγή: Youtube

Με την αύξηση του αριθμού των μαθητών, το υπάρχον κτίριο δεν μπορούσε πλέον να καλύψει τις ανάγκες του σχολείου, δημιουργώντας την ανάγκη ανέγερσης νέου οικοδομήματος. Το αρχικό δίλημμα σχετικά με τη χωροθέτησή του – στην Κηφισιά ή στο Μαρούσι – λύθηκε υπέρ του Αμαρουσίου το 1920.

Οι δημότες συνέβαλαν οικονομικά, συγκεντρώνοντας 300.000 δραχμές για την αγορά οικοπέδου από τη Μονή Πετράκη, και η κατασκευή του σχολείου ξεκίνησε άμεσα.

Με την πάροδο των χρόνων, το σχολείο ενίσχυσε το κύρος του, απέκτησε κοινωνική υπόσταση και φιλοξένησε σημαντικές προσωπικότητες στα μαθητικά τους χρόνια. Η μορφολογία του άλλαξε με την προσθήκη νέων πτερύγων, διαμορφώνοντας τη σημερινή του εικόνα.

Κατά την περίοδο 1945-1950, υπέστη σοβαρές καταστροφές λόγω του πολέμου, ενώ βόμβα των Άγγλων προκάλεσε ζημιές στην είσοδο και κατέστρεψε το ηλιακό ρολόι δίπλα από το σημερινό κυλικείο.

Με εισήγηση του τότε υπουργού Παιδείας, Γεωργίου Παπανδρέου, επισκευάστηκαν το εργαστήριο φυσικής και χημείας, οι αίθουσες του κάτω ορόφου και οι τουαλέτες. Ζημιές υπέστη το κτήριο και μετά τον σεισμό της 8ης Ιανουαρίου 2006.

Το σχολείο το 1925. Πηγή: Youtube

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το σχολείο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ το 2004, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, φιλοξένησε αλλοδαπούς μαθητές-εθελοντές που συμμετείχαν στη διοργάνωση.

Αρχικά, το σχολείο λειτουργούσε ως αρρένων-θηλέων με εναλλασσόμενο ωράριο για αγόρια και κορίτσια. Αργότερα, έγινε μεικτό, ξαναχωρίστηκε σε αρρένων και θηλέων, και το 1949 επέστρεψε στη μεικτή μορφή του. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του 1967, διαχωρίστηκε ξανά, έως ότου το 1979 διαμορφώθηκε οριστικά ως μεικτό σχολείο.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.