Πού βρίσκεται ο τάφος του Χαρίλαου Φλωράκη. Η τελευταία του επιθυμία ήταν να’ χει αγνάντιο και να μην τον ξεχώσουν τα αγρίμια

Πού βρίσκεται ο τάφος του Χαρίλαου Φλωράκη. Η τελευταία του επιθυμία ήταν να’ χει αγνάντιο και να μην τον ξεχώσουν τα αγρίμια

Ο Χαρίλαος Φλωράκης υπήρξε ο εμβληματικός ηγέτης της κομμουνιστικής Αριστεράς και ο επί σειρά ετών Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

Διώχθηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε πολλές φορές για την πολιτική του δράση και στην Κατοχή, έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο “Καπετάν Γιώτης“.

Όταν έφυγε από τη ζωή, στις 22 Μαΐου 2005, σε ηλικία 90 ετών, δεν ενταφιάστηκε στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών, όπως πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας, αλλά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο χωριό Ραχούλα (πρώην Ζογλώπι) στην Καρδίτσα, στην περιοχή των θεσσαλικών Αγράφων.

xarilaos_florakis_karditsa_xorio_edit

Ο Χαρίλαος Φλωράκης καταγόταν από το χωριό Ραχούλα της Καρδίτσας και ζήτησε να ταφεί στο Παλαιοζογλώπι. Πηγές εικόνων: ΑΠΕ / STR και Up Stories

“Να φραχτεί, για να μην με ξεχώσουν τα αγρίμια”

Σύμφωνα με το αποχαιρετιστήριο σημείωμα που έγραψε ο Φλωράκης και παρέδωσε στην Αλέκα Παπαρήγα, η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στην περιοχή Παλαιοζογλώπι και να μην τον φάνε τα αγρίμια:

Θέλω να επιστρέψω και να ταφώ στον τόπο που γεννήθηκα στο Παλιοζογλώπι και συγκεκριμένα στον Αηλιά, για νά’ χω αγνάντιο. Ο τάφος να είναι απλός, μόνο να φραχτεί, για να μην με ξεχώσουν τα αγρίμια. Δεν θέλω λόγους και στεφάνια. Αυτά να εκφραστούν με βοήθεια στο Κόμμα

Σεπτέμβρης 1994

Γεια σας

Χαρίλαος Φλωράκης“.

collage_mnima_floraki_epigrafi_edit

Πάνω η επιγραφή στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη. Κάτω το πίσω μέρος του μνήματος. Πηγή εικόνων: Up Stories

Στο μνήμα του έχει τοποθετηθεί η εξής επιγραφή: “Οι ζευγάδες φεύγουν, μα η σπορά μένει…“. Σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται η οικία του “Καπετάν Γιώτη“, ένα διώροφο πέτρινο κτίσμα, με πέτρινη περίφραξη και με τα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών κατοικιών της περιοχής των Αγράφων.

Αναστηλώθηκε και πλέον λειτουργεί ως μουσείο, όπου εκτίθενται φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και άλλα ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση του Φλωράκη, όπως επίσης ιστορικά και άλλα βιβλία και πίνακες ζωγραφικής.

mouseio_floraki_collage

Το πατρικό σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη στο Παλαιοζογλώπι Ραχούλας στην Καρδίτσα που έχει μετατραπεί σε “Ιστορικό Μουσείο Χαρίλαου Φλωράκη”. Πηγή εικόνων: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΩΗΣ

Μία από τις λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ είναι ότι πήγαινε σε φροντιστήριο, όταν ήταν μαθητής.

Όπως είχε πει στη “Μηχανή του Χρόνου” ο Γιώργος Κωνσταντάρας, διαχειριστής του Ιστορικού Αρχείου Φροντιστών (ΙΑΦ), ο Φλωράκης γράφτηκε στο φροντιστήριο του Αριστείδη Πάλλα, επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη στην Αθήνα και κατάφερε, έτσι, να περάσει στη Σχολή ΤΤΤ (Ταχυδρομείων, Τηλεγραφίας και Τηλεφωνίας).

Το 1955, κατά τη διάρκεια μιας δίκης του στη Λάρισα, είπε ξεκινώντας την απολογία του: “Εκφράζω τη χαρά μου και χαιρετίζω εγκάρδια την παρουσία γυναικών στα έδρανα. Είναι μία κατάκτηση των γυναικών“.

Συνήθιζε να χρησιμοποιεί παρομοιώσεις, ρητά και παροιμίες στις δημόσιες παρεμβάσεις του, ενώ εξίσου ιστορική έχει μείνει η φράση του “Αυτός ο κόσμος μπορεί ν’ αλλάξει και θ’ αλλάξει!“, απευθυνόμενος σε οπαδούς του ΚΚΕ.

Δείτε τον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη. Βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή στις κορυφές των Αγράφων στα 1.000 μέτρα υψόμετρο στο Παλαιοζογλόπι Καρδίτσας απ’ όπου καταγόταν. Την παραγωγή έκανε ο συνεργάτης μας, Up Stories:

Ο τάφος του Χαρίλαου Φλωράκη στις κορυφές των Αγράφων. Οι ζευγάδες φεύγουν, μα η σπορά μένει...

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Up Stories και ΑΠΕ/STR

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr