Που βρίσκεται η Χιονότρυπα που μένει παγωμένη ακόμα και το καλοκαίρι. Είναι ένα από τα βαθύτερα σπήλαια της Ελλάδας και οι επιστήμονες το θεωρούν “χρονοκάψουλα” (drone)

Που βρίσκεται η Χιονότρυπα που μένει παγωμένη ακόμα και το καλοκαίρι. Είναι ένα από τα βαθύτερα σπήλαια της Ελλάδας και οι επιστήμονες το θεωρούν “χρονοκάψουλα” (drone)
Ένα από τα βαθύτερα παγοσπήλαια της Ελλάδας είναι στο όρος Φαλακρό στη Δράμα και είναι γνωστό ως “Χιονότρυπα”. Το βάθος του είναι 111 μέτρα και η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει ποτέ τον ένα βαθμό Κελσίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει πάντα χιόνι στον πάτο του, ακόμα και το καλοκαίρι.
Το βάραθρο της Χιονότρυπας είναι το μεγαλύτερο της Μακεδονίας

Η Χιονότρυπα στο Φαλακρό βρίσκεται περίπου στα δυο χιλιάδες μέτρα ύψος. Πρόκειται για καταβόθρα που κατέρρευσε η οροφή της. Το εσωτερικό χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο και ανοιχτό κομμάτι της Χιονότρυπας έχει βάθος 60 μέτρα και το χιόνι διατηρείται όλες τις εποχές. Το δεύτερο κομμάτι του σπηλαίου είναι προσβάσιμο έπειτα από κατάβαση 20 μέτρων και οδηγεί σε έναν σκοτεινό θάλαμο, με εντυπωσιακό διάκοσμο στα τοιχώματα και οπές. Μια ακόμη κατάβαση 15 μέτρων οδηγεί στο τρίτο και τελευταίο τμήμα του σπηλαίου.

Το βάραθρο της Χιονότρυπας στο Φαλακρό όρος, όπως φαίνεται από ψηλά. Αερολήψη: DIMITRIOS KATRANTZIS

Όσοι εξερευνητές κατάφεραν να φτάσουν έως το τέλος του σπηλαίου περιέγραψαν με δέος την εμπειρία τους. Τους έκανε εντύπωση το κρύο, η ησυχία, και το απόκοσμο σκηνικό.

Η αποστολή επιστημόνων στο Φαλακρό όρος και η ανησυχία των ερευνητών

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ομάδα ερευνητών βρέθηκε στο βάραθρο της Χιονότρυπας για να συλλέξουν πολύτιμο υλικό που θα τους επέτρεπε να μελετήσουν τα δεδομένα αλλων περιοδων της ιστορίας. Αντιμετώπισαν το βάραθρο ως χρονοκάψουλα που διατηρεί άθικτα πολλά δεδομένα από προηγούμενες γεωλογικές περιόδους. Τα δείγματα οργανικής ύλης που βρίσκονται σε κάθε τοίχο είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς με βάση αυτά μπορούσαν να συμπεράνουν το κλίμα της κάθε χρονικής περιόδου.

Ο σκοτεινός θάλαμος στο εσωτερικό της Χιονότρυπας. Κρατά πάντα χιόνι (Πηγή φωτογραφίας: Canyoning – Caving)

Ο προβληματισμός που εξέφρασαν οι ερευνητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. Αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που τα μέλη της ομάδας επισκέφτηκαν τη Χιονότρυπα, αυτή τη φορά διαπίστωσαν σημαντική μείωση στη στάθμη του πάγου. Όπως εξήγησε ο σπηλαιο-εξερευνητής  Σταύρος Ζαχαριάδης “φέτος το επίπεδο ήταν δραματικά χαμηλότερο. Οι αισθητήρες που είχαμε εγκαταστήσει παλιότερα ήταν μη προσβάσιμοι, γιατί σε κάποια μέρη έπεσε ο πάγος περισσότερο από δύο μέτρα”.

Δείτε το βίντεο του Δημήτρη Κατραντζή, που κατέγραψε με drone το βάραθρο της Χιονότρυπας: https://youtu.be/vuGuBDT38qY?t=69

“Δράμα, άγνωστες φυσικές ομορφιές”

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school

Αντλήθηκαν πληροφορίες από την Καθημερινή. φωτογραφίες DIMITRIOS KATRANTZIS

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Δείτε το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου: διαθέτει δική του ζούγκλα και ποτάμι. Το φαντασμαγορικό μυστικό έμεινε κρυμμένο για εκατομμύρια χρόνια και το ανακάλυψε τυχαία ένας αγρότης! (φωτο και βίντεο)

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr