Η Θεσσαλονίκη είχε και δεύτερο Πύργο. Δείτε που βρισκόταν πριν γκρεμιστεί μαζί με το θαλάσσιο τείχος. Ψηφιακή αναπαράσταση δείχνει τα χαμένα κτίσματα (βίντεο)

Η Θεσσαλονίκη είχε και δεύτερο Πύργο. Δείτε που βρισκόταν πριν γκρεμιστεί μαζί με το θαλάσσιο τείχος. Ψηφιακή αναπαράσταση δείχνει τα χαμένα κτίσματα (βίντεο)
Μια δεύτερη αναλυτική ανάγνωση της φωτογραφίας ντοκουμέντο που εντοπίστηκε στα Ουγγρικά Αρχεία και απεικονίζει το θαλάσσιο τείχος της Θεσσαλονίκης,  αποτυπώνει και τον χαμένο δεύτερο Πύργο της Θεσσαλονίκης, που βρισκόταν στα σημερινά Λαδάδικα.

Η φωτογραφία αποτελεί μέρος ενός άλμπουμ των Αρμένιων αδερφών Αμπντουλάχ, επίσημων φωτογράφων του Σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ. Τραβήχτηκε μεταξύ 1864 και 1866 από τον Λευκό Πύργο, ενώ εικάζεται ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότερες λήψεις από διαφορετικά σημεία, που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

Στη φωτογραφία δεσπόζουν τα θαλάσσια τείχη της Θεσσαλονίκης, όπως επισκευάστηκαν μετά τον σεισμό του 1829. Διακρίνεται ακόμα η περιοχή από τον Μεβλεβιχανέ μέχρι την παλιά Παλιά Καραντίνα και το πρώτο Τελωνείο στο λιμάνι.

Ο πίνακας με τα θαλάσσια τείχη. Aριστερά διακρίνεται ο Πύργος της αποβάθρας. Ο Uberto Mouratore, κόμης του Salerno, είχε στην κατοχή αυτήν την ακουαρέλα του 1825. Πρόκειται για έργο άγνωστου Ιταλού ζωγράφου.

Στο βάθος διακρίνονται τα δέντρα του Μπέχτσιναρ και του Δενδροποτάμου. Αυτό που διακρίνει το έμπειρο μάτι είναι ο γκρεμισμένος σήμερα Πύργος της Αποβάθρας, ο οκταγωνικός πύργος της Θεσσαλονίκης, αλλά ένα μικρό κομμάτι στεριάς, όπου οι ψαράδες άπλωναν τα πανιά τους και τραβούσαν τα καΐκια τους.

Δείτε την τρισδιάστατη απεικόνιση και ανάλυση του παραθαλάσσιου τείχους, όπου διακρίνεται (ανάμεσα σε άλλα) ο δεύτερος πύργος του παραθαλάσσιου μετώπου. Το βίντεο δημιούργησε ο Αρχιτέκτονας Γεώργιος Αρτόπουλος:

Ο πύργος της αποβάθρας βρισκόταν στο δυτικό άκρο στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας. Σύμφωνα με την τεκμηρίωση του κ. Αρτόπουλου, τα θεμέλια του  πύργου ίσως να βρίσκονται θαμμένα στην οδό Οπλοποιού, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο Μπρίστολ.

Σύμφωνα με την τεκμηρίωση του κ. Αρτόπουλου, τα θεμέλια του  πύργου ίσως να βρίσκονται θαμμένα στην οδό Οπλοποιού, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο Μπρίστολ.

Ο πύργος είχε τρεις κανονιοθυρίδες και πρέπει να χτίστηκε πάνω σε βυζαντινό Πύργο που προστάτευε την είσοδο του ρωμαϊκού λιμένα. Κοντά του υπήρχε πλάτωμα της ακτής και στις φωτογραφίες διακρίνονται ξύλινες γέφυρες για να δένουν οι βάρκες Που πλησίαζαν. Τουλάχιστον μία κατοικία ψαράδων φαίνεται έξω από το τείχος

Γραφιστική απεικόνιση του δυτικού μέρους του παραθαλάσσιου τείχους με τον πύργο της αποβάθρας αριστερά. Το στιγμιότυπο προέρχεται από την τρισδιάστατη αναπαράσταση που έκανε ο Ιωάννης Αρτόπουλος.

Στην πανοραμική λήψη αποτυπώνονται τα θαλάσσια τείχη που βρίσκονται πάνω στην σημερινή οδό Προξένου Κορομηλά μέχρι και τον πύργο της Αποβάθρας, στη σημερινή περιοχή των Λαδάδικων. Ο προσεκτικός παρατηρητής και γνώστης της παλιάς πόλης εντοπίζει τον μιναρέ του Χαμζά Μπέη στη σημερινή Βενιζέλου και Εγνατία, και το τριώροφο σπίτι της οικογένειας Χαρίση, όπου αποτέλεσε και το πρώτο αγγλικό προξενείο.

Δείτε την περιγραφή και την ανάλυση της φωτογραφίας που έκανε στην Μηχανή του Χρόνου ο αρχιτέκτονας Γιάννης Επαμεινώνδας του Πολιτιστικού Κέντρου ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης:

Διαβάστε στη “ΜτΧ: Φωτογραφία ντοκουμέντο από την Θεσσαλονίκη με παραθαλάσσια τείχη! Σπάνια απεικόνιση της πόλης από το σημείο του Λευκού Πύργου το 1864

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.