Το Καλλιμάρμαρο κατασκευάστηκε στη θέση του αρχαίου Σταδίου, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του άρχοντα Λυκούργου το 330-329 π.Χ. Ιδανική τοποθεσία κρίθηκε η χαράδρα που βρισκόταν ανάμεσα στο λόφο του Αρδηττού και στο λόφο Άγρα, όπου έρεε ο ιερός ποταμός, Ιλισσός.
Ήταν φυσικό κοίλωμα που ανήκε στον Δεινία, ιδιώτη ο οποίος το παραχώρησε στην πόλη χωρίς να ζητήσει αντάλλαγμα. Εκεί τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια τα Παναθήναια, η μεγάλη γιορτή της Αθήνας που ήταν αφιερωμένη στη θεά Αθηνά. Αρχικά το στάδιο ήταν χωμάτινο και οι θεατές κάθονταν στο έδαφος, ενώ υπήρχαν μόνο μερικά ξύλινα εδώλια για τους άρχοντες.
Κάτω από το ανατολικό ανάλημμα υπήρχε υπόγεια σήραγγα, από την οποία εισέρχονταν στον στίβο οι αθλητές.
Παρά τις συνεχείς ανακατασκευές του σταδίου, η συγκεκριμένη στοά είναι το μοναδικό κομμάτι του αρχαίου σταδίου που διατηρείται μέχρι σήμερα.
‘Ηταν διακοσμημένο από μαρμάρινα και χρυσά αγάλματα και δωρικούς κίονες.

Το Καλλιμάρμαρο κατασκευάστηκε στη θέση του αρχαίου Σταδίου, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του άρχοντα Λυκούργου το 330-329 π.Χ./ Wikimediamtx Commons
Τα μετέπειτα χρόνια συνδέθηκε με τις λαϊκές προλήψεις περί μαγισσών και διάφορους μύθους που έλεγαν, ότι εκεί κατοικούσαν οι Μοίρες και γίνονταν «μαντολόγια».
Γι’αυτό ονομάστηκε «τρύπα της μοίρας» και κατέληγε στο βάθος του σταδίου, στην αριστερή πλευρά του πετάλου.

Η στοά έχει μήκος 57 μέτρα και πλάτος 4 μέτρα. Διανοίχθηκε την εποχή του Λυκούργου και τα αρχαία χρόνια εκεί πραγματοποιήθηκαν θυσίες ζώων/ Wikimediamtx Commons
Η στοά έχει μήκος 57 μέτρα και πλάτος 4 μέτρα. Διανοίχθηκε την εποχή του Λυκούργου και τα αρχαία χρόνια εκεί πραγματοποιήθηκαν θυσίες ζώων.
Στα ρωμαϊκά χρόνια, το στάδιο μετατράπηκε σε αρένα, όπου γίνονταν θηριομαχίες και μονομαχίες και μέσα από τη στοά περνούσαν τα ζώα που θα αγωνίζονταν στην αρένα.
Μετά την απελευθέρωση, εκεί λειτουργούσαν τα πρώτα σφαγεία, τα οποία έκλεισε το 1850 η βασίλισσα Αμαλία.
Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα το 1896, πάνω από τη στοά δημιουργήθηκαν αποδυτήρια για τους αθλητές.
Αντλήθηκαν πληροφορίες από την ομάδα του Facebook: “Παγκράτι”
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Piqsels
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Πώς βγήκε η φράση «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο» και τι σχέση έχει με το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Από τα αρχαία Παναθήναια και τις ρωμαϊκές θηριομαχίες στο τεράστιο εργοτάξιο, πριν τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εντυπωσιακές φωτογραφίες
Ειδήσεις σήμερα:
- Το μοιρολόι της Παναγίας στις Καρυές Χίου. Ένα έθιμο που διαδραματίζεται μετά το τέλος της ακολουθίας των Παθών (βίντεο)
- Ποιες ώρες θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Μ. Παρασκευή. Υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα
- “Λαβράκι” της ΑΑΔΕ σε κρυφά Airbnb με κέρδη άνω των 8 εκατ. ευρώ. Πως τα εντόπισαν
- Αδειάζει η Αθήνα για το Πάσχα. Πάνω από 30΄οι καθυστερήσεις στην Αττική Οδό. Σύμμαχος η μείωση 12% στην τιμή της αμόλυβδης
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ