Στην ορεινή πόλη Λα Παζ στη δυτική Βολιβία, στα 11 χιλιάδες πεντακόσια πόδια υψόμετρο πλησίον των Άνδεων, βρίσκεται το Σαν Πέδρο, η πιο παράξενη φυλακή του κόσμου.
Θεωρείται η μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, αφού στεγάζει περισσότερους από 2.400 τροφίμους. Φυλάσσεται μόνο εξωτερικά, ενώ το προσωπικό επεμβαίνει σπάνια, κυρίως σε περιπτώσεις απόδρασης. Αυτό σημαίνει πως οι κρατούμενοι έχουν αυτονομίας και διαχειρίζονται την ζωή τους εντός των τειχών.
Το καθεστώς της φυλακής και η διαμονή παιδιών
Από τη στιγμή που οι τρόφιμοι περνάνε το κατώφλι της φυλακής πρέπει να πληρώσουν έναν φόρο εισόδου και να ενοικιάσουν το κελί στο οποίο θα διαμείνουν από τον λεγόμενο «δήμαρχο της φυλακής» ή τον «ανεξάρτητο μεσίτη».
Το Σαν Πέδρο αποτελεί μια πλήρως λειτουργική κοινωνία εγκλείστων με σύστημα διακυβέρνησης. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκλέγονται 9 αντιπρόσωποι, ένας για κάθε τμήμα της φυλακής, ο οποίος συνοδεύεται και από ένα μικρό συμβούλιο, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών της.
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, πολλοί από τους τροφίμους του Σαν Πέδρο ζουν μαζί με τις συζύγους και τα παιδιά τους. Από την τελευταία απογραφή έχει προκύψει ότι στη φυλακή ζουν και μεγαλώνουν 200 παιδιά.
Για να μην κινδυνεύουν τα ανήλικα, οι βιαστές και οι παιδόφιλοι ζουν απομονωμένοι από τους υπόλοιπους. Αντιμετωπίζονται με βαναυσότητα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν μέσα στη φυλακή. Συνήθως καταλήγουν πνιγμένοι στην πισίνα της φυλακής.
Ταξικές διαφορές
Οι συνθήκες σε κάθε τμήμα διαφέρουν. Στους πιο φτωχούς τομείς, η κατάσταση είναι ασφυκτική, με τους τροφίμους να στοιβάζονται ανά τέσσερις σε κάθε κελί. Αντίθετα, στα πρώτης θέσης τμήματα, τα οποία έχουν την ονομασία «La Posta», τα πολιτικά πρόσωπα ή οι έμποροι ναρκωτικών ζουν πολυτελέστατα. Ο καθένας έχει το δικό του κελί με ιδιωτικό λουτρό, κουζίνα και καλωδιακή τηλεόραση.
Στο Σαν Πέδρο υπάρχει η δυνατότητα οι κρατούμενοι να ασκούν το επάγγελμα τους και να βγάζουν χρήματα.
Από καταστηματάρχες και μπαρμπέρηδες, μέχρι μάγειρες, τσαγκάρηδες και παπάδες. Ακόμη και τα βαποράκια μπορούν να διακινούν κοκαΐνη. Λέγεται μάλιστα ότι στο εσωτερικό της φυλακής πωλείται η πιο ανόθευτη κοκαΐνη της Βολιβίας.
Παράλληλα, πολλοί τρόφιμοι αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά που αγγίζουν τις 20 χιλιάδες δολάρια είτε από το τζόγο είτε από τα στοιχήματα στους ποδοσφαιρικούς αγώνες που διοργανώνονται από τους ίδιους.
Από τις αρχές του 1990, οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα έχουν τη δυνατότητα να κόβουν εισιτήριο και να μπαίνουν στο εσωτερικό της φυλακής. Αν και η ξενάγηση θεωρείται παράνομη από την κυβέρνηση, οι φύλακες δέχονται φιλοδωρήματα και τους περνάνε από την πίσω πόρτα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:: Η κυλινδρική φυλακή που οι κρατούμενοι δεν μπορούσαν να δουν τους φύλακες! Εκεί φυλακίσθηκαν τα αδέλφια Κάστρο και μετά φυλάκισαν οι ίδιοι τους αντιπάλους τους
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr