3 Σεπτεμβρίου 1967. Η πρώτη μέρα που οι Σουηδοί οδηγούν στη δεξιά μεριά του δρόμου μετά από 233 χρόνια.
Από το 1734, όταν ακόμα στους δρόμους κυκλοφορούσαν κάρα, οι Σουηδοί οδηγούσαν στα αριστερά όπως οι Βρετανοί.
Το 1916, όταν πια υπήρχε αρκετά μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων στον δρόμο, η οδήγηση στα αριστερά έγινε νόμος.
Όμως η Σουηδία ήταν η μόνη Σκανδιναβική χώρα που οδηγούσε στα αριστερά, στοιχείο που δυσκόλευε πολύ τους γείτονές τους, όταν την επισκέπτονταν με αυτοκίνητο.
Άλλο μεγάλο πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι οι περισσότεροι Σουηδοί αγόραζαν αμερικάνικα αυτοκίνητα, που είχαν το τιμόνι στα αριστερά, αντί να το έχουν στα δεξιά όπως οι Βρετανοί.
Η σουηδική αγορά ήταν πολύ μικρή και οι αμερικάνικες εταιρίες αυτοκινήτων θεώρησαν ότι δεν άξιζε να κατασκευάσουν διαφορετικά αυτοκίνητα μόνο και μόνο για τους Σουηδούς.
Από το 1920, η Βουλή της Σουηδίας πρότεινε να αλλάξουν την οδήγηση από τα αριστερά στα δεξιά για να λύσουν αυτά τα προβλήματα, αλλά ο κόσμος ήταν αρνητικός.
Το 1955 έγινε δημοψήφισμα, όπου το 83% του πληθυσμού ψήφισε κατά της αλλαγής.
Όμως μετά από περίπου μία δεκαετία, ο κόσμος πείστηκε ότι η αλλαγή ήταν απαραίτητη.
Βέβαια πριν πραγματοποιηθεί, έπρεπε να γίνουν αμέτρητες άλλες μικροαλλαγές. Έπρεπε να μεταφέρουν όλες τις στάσεις των λεωφορείων στην άλλη μεριά του δρόμου, να αλλάξουν τη ροή στους μονόδρομους και να αντιστρέψουν 360 χιλιάδες σήματα σε όλη τη χώρα.
Ένα χρόνο πριν από την επίσημη αλλαγή, όλοι οι κάτοικοι της χώρας άρχισαν να παρακολουθούν σεμινάρια οδηγικής ασφάλειας που τους έδειχναν πώς να οδηγούν στα δεξιά.
Παρά τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί, στις 3 Σεπτεμβρίου οι οδηγοί βγήκαν στους δρόμους και ακολούθησε το κομφούζιο που απεικονίζεται στη φωτογραφία.
Υπήρξαν 198 τροχαία ατυχήματα, χωρίς θύματα.
Την επόμενη βδομάδα, ο αριθμός των τροχαίων μειώθηκε στα 125 και μέσα δύο χρόνια, έφτασε στα φυσιολογικά επίπεδα για τη χώρα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, στα ραδιόφωνα και την τηλεόραση παιζόταν το τραγούδι “Håll dig till höger, Svensson”, δηλαδή “Μείνετε στα δεξιά” από το συγκρότημα “The Telstars”, με το οποίο υπενθύμιζαν στους ακροατές ότι η μέρα της αλλαγής πλησίαζε.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Γιατί οδηγούμε δεξιά και στη Μεγάλη Βρετανία πάνε ανάποδα; Η αρχή έγινε στον Μεσαίωνα από τους καβαλάρηδες που κρατούσαν σπαθί. Μετά ήρθαν οι άμαξες και οι Αμερικανοί που άλλαξαν τις οδηγικές συνήθειες…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr