Τα τεχνητά δέντρα αποτελούν μέρος των Χριστουγέννων εδώ και αιώνες και προέρχονται από τη Γερμανία. Στην αρχή ήταν κατασκευασμένα από μέταλλο και δημιουργήθηκαν από ανάγκη, για να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 61% των πολιτών επιλέγουν τεχνητό δέντρο, ενώ μόνο το 20% προτιμά το φυσικό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έρευνα του 2024, το 46% των Αμερικανών θα γιορτάσουν με τεχνητό δέντρο, σε αντίθεση με το 26% που επιλέγει το φυσικό.
Τα πρώτα τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα
Τον 19ο αιώνα, η Γερμανία αντιμετώπιζε πρόβλημα με την αποψίλωση των δασών, το οποίο οδήγησε σε έλλειψη φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων. Επιπλέον, οι άνθρωποι άρχισαν να ανησυχούν ότι τα ξερά κλαδιά θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά δίπλα στα τζάκια.
Έτσι, δημιούργησαν απομιμήσεις με μεταλλικές ράβδους ως κλαδιά και πούπουλα φτερών, βαμμένα με πράσινο χρώμα, ως φύλλα. Αυτό το πρότυπο χριστουγεννιάτικου δέντρου σύντομα εξαπλώθηκε στη βικτωριανή Αγγλία και στις ΗΠΑ.
Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις Ηνωμένες Πολιτείας για τεχνητό δέντρο χορηγήθηκε στον Αugust Wengenroth το 1882.
Με το πέρασμα των χρόνων, εφευρίσκονταν διάφορες πατέντες για την κατασκευή τους. Μέχρι το 1960, πολύ δημοφιλή υπήρξαν αυτά από αλουμίνιο. Τότε, ήταν που αναπτύχθηκε το ενδιαφέρον για τη δημιουργία πιο ρεαλιστικών δέντρων. Ο άνθρωπος που έκανε την προσδοκία πράξη ήταν ο Σι Σπίγκελ. Υπήρξε πρώην πιλότος βομβαρδιστικών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μηχανικός στην εταιρεία «American Brush Machine Company», η οποία παρήγαγε μηχανήματα για την κατασκευή βουρτσών.
Όσο εργαζόταν στην επιχείρηση, εφηύρε διαδικασία για την παραγωγή τεχνητών δέντρων από πολυβινυλοχλωρίδιο. Χρησιμοποίησε μηχανήματα που δημιουργούσαν τα κλαδιά από πλαστικό, τα οποία είχαν το σχήμα και την υφή των βελονών ενός έλατου.
Αυτή η καινοτομία οδήγησε στο να κατασκευάζονται τεχνητά δέντρα υψηλότερης ποιότητας, γρήγορα και με λιγότερο κόστος. Ο Σπίγκελ ανέλαβε το δικό του τμήμα στην εταιρεία, το οποίο ονόμασε «American Tree and Wreath». Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η εταιρεία παρήγαγε 800.000 δέντρα το χρόνο, ένα κάθε τέσσερα λεπτά.
Βιωσιμότητα: τεχνητό VS φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο
Η σύγκριση μεταξύ φυσικών και τεχνητών χριστουγεννιάτικων δέντρων αναφορικά με τη βιωσιμότητα δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται.
Τα φυσικά δέντρα καλλιεργούνται σε φάρμες και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος με το να φιλοξενούν άγρια ζωή, να προστατεύουν τους υδροφόρους ορίζοντες και να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα. Ενώ τα τεχνητά δέντρα κατασκευάζονται από πλαστικά και μέταλλα και απαιτούν ενέργεια για την παραγωγή τους, συνήθως έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά η εκπομπή CO2 από τη μαζική παραγωγή τους και η ανάγκη να μεταφερθούν σε όλο τον κόσμο από την Κίνα μειώνουν την περιβαλλοντική τους αξία.
Επιπλέον, τα φυσικά δέντρα συνήθως ανακυκλώνονται σε λίγες κοινότητες, ενώ τα τεχνητά δεν μπορούν να ανακυκλωθούν και καταλήγουν σε χωματερές. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τα τεχνητά δέντρα συχνά περιέχουν χημικά όπως φθαλικές ενώσεις και πολυβινυλοχλωρίδιο, οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία.
Πηγή αρχικής εικόνας: Pexels
Κάλαντα με τριγωνάκι, λαούτο και κρητική λύρα. Γνωρίζετε τα παραδοσιακά κάλαντα της περιοχής σας;
Ειδήσεις σήμερα:
- Με ήλιο τα Θεοφάνια. Αστάθεια του καιρού τις υπόλοιπες ημέρες. Αναλυτική πρόγνωση
- ΕΟΠΥΥ. Αλλαγές στα ραντεβού με ιδιώτες γιατρούς. Πως θα τα κλείνουν οι ασφαλισμένοι. Οι πρώτες αντιδράσεις
- Δέκα νεκροί στη Νέα Ορλεάνη. Οδηγός έπεσε στο πλήθος με το όχημα του. Ερευνώνται διασυνδέσεις με τον ISIS
- Πέντε νεκροί σε αιματηρό επεισόδιο σε εστιατόριο στο Μαυροβούνιο
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ