“Η δημοκρατία κοστίζει”. Αυτή η φράση ακούγεται στη ελληνική βουλή κάθε φορά που συζητείται ο μισθός των βουλευτών.
Αν στην Ελλάδα κοστίζει στην Ευρώπη αξίζει καλύτερα να είσαι βουλευτής παρά CEO.
Το πακέτο παροχών για τους ευρωβουλευτές περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το μισθό τους, την ημερήσια αποζημίωση, ένα μη φορολογητέο ποσό για την κάλυψη εξόδων του γραφείου τους, πολλά δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια και τη δυνατότητα πρόσκλησης 110 καλεσμένων ετησίως.
Οι απολαβές
Ο μεικτός μηνιαίος μισθός κάθε Ευρωβουλευτή ανέρχεται στα 8.757,70 ευρώ, ο οποίος μετά τις κρατήσεις διαμορφώνεται στα 6.824,85 ευρώ.
Η αποζημίωση για κάθε ημέρα παρουσίας στην ευρωβουλή είναι 320 ευρώ και αφορά έξοδα διατροφής και διαμονής. Αν ένας Ευρωβουλευτής δεν απουσιάσει ούτε μια μέρα αυτό το ποσό φθάνει μηνιαίως τα 7.040 ευρώ. Συνολικά μόνο ο μισθός των βουλευτών προσεγγίζει τα 14.000 ευρώ το μήνα.
Στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα σημαντικό ποσό που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο μισθός είναι εξασφαλισμένος για πέντε χρόνια, τον κάνει δυσεύρετο ακόμη και για στελέχη επιχειρήσεων
Ενδεικτικά ο βασικός μεικτός μισθός στην Ελλάδα είναι 650 ευρώ, στην Πορτογαλία 580, στην Τσεχία 473.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περίπου στα 1500 ευρώ, στην Ολλανδία 1.578 και στο Λουξεμβούργο φτάνει τα 2.071.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο μισθός του ευρωβουλευτή είναι μεγαλύτερος από τις περισσότερες βουλευτικές αποζημιώσεις των χωρών μελών.
Τα “γενικά έξοδα”
Στο πακέτο παροχών του κάθε Ευρωβουλευτή προστίθεται μηνιαίως και το μη φορολογητέο ποσό των 4.513. Η αποζημίωση αυτή αποσκοπεί κυρίως στην κάλυψη εξόδων όπωςέξοδα γραφείου, τα τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη, καθώς και η αγορά, λειτουργία και συντήρηση ηλεκτρονικού και τηλεματικού εξοπλισμού. Πρόκειται για χρήματα που δίνονται στους Ευρωβουλευτές με τίτλο “γενικά έξοδα”, που δεν προσδιορίζει που ακριβώς θα ξοδευτούν.
Κατά την ισχύουσα νομοθεσία, οι ευρωβουλευτές δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν την αποζημίωση Γενικών Εξόδων για να χρηματοδοτήσουν το πολιτικό κόμμα τους ή ιδίους σκοπούς. Ακόμη, προβλέπονται οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργούν τα εθνικά γραφεία που χρηματοδοτούνται με χρήματα του ΕΚ: «Τα γραφεία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις των Μελών του Κοινοβουλίου».
Ταξίδια και μετακινήσεις
Κάθε µέλος του Ευρωκοινοβουλίου δικαιούται έως 24.943 ευρώ τον µήνα για αμοιβές συνεργατών του, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να ασκήσει ουσιαστικό έργο. Το ποσό αυτό δεν καταβάλλεται στους βουλευτές αλλά απευθείας στους συνεργάτες, επειδή στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί πολλά παρατράγουδα.
Ως προς τα ταξίδια που έχουν σχέση με τα καθήκοντα τους δικαιολογείται κάθε χρόνο το ποσό των 4.454 ευρώ. Το Κοινοβούλιο καταβάλλει το κόστος μετακίνησης των αεροπορικών εισιτηρίων, σε business class. Αν επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο για το ταξίδι τους, όπως συμβαίνει με όσους μένουν σε γειτονικές χώρες, δικαιούνται 53 λεπτά του ευρώ για κάθε χιλιόµετρο µέχρι τα 1.000 χιλιόµετρα.
Οι Ευρωβουλευτές μόλις συμπληρώσουν το 63ο έτος δικαιούνται σύνταξη η οποία ισούται με το 3,5% του µισθού για κάθε χρόνο υπηρεσίας στο Ευρωκοινοβούλιο, µε ανώτατο όριο το 70% του µισθού.
Όσοι βουλευτές δεν επανεκλεγούν δικαιούνται επίδομα “μετάβασης” στην επαγγελματική ζωή. Το ποσό που αντιστοιχεί είναι ένας µισθός για κάθε χρόνο θητείας. Αν εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα το λαμβάνουν ολόκληρο, αν απασχοληθούν σε δημόσιο αξίωμα γίνεται συμψηφισμός.
Οι βουλευτές είναι 751. Η Ελλάδα εκλέγει 21 και η Κύπρος 6.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Wikipedia
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Xρεοκοπία, golden boys και «μεγαλόψυχοι» δανειστές, της Ελλάδας. Η πρώτη Τρόικα που ήρθε στην χώρα και επέβαλε τους όρους της, ακυρώνοντας τη βουλή
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr