Στη φωτογραφία βλέπουμε τον υποσμηναγό των αλεξιπτωτιστών Κάρλ Χάιντς Μπέκερ να αναπαύεται κάτω από μια ελιά στη Κρήτη. Η λήψη έγινε την 20η Μαΐου 1941, πρώτη μέρα της ιστορικής μάχης, λίγες ώρες μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.
Η επιχείρηση για τη κατάληψη της Κρήτης διήρκεσε συνολικά 10 μέρες. Δεν ήταν μια αστραπιαία και σύντομη μάχη, όπως σχεδίαζε το γερμανικό επιτελείο. Οι απώλειες τους ήταν τεράστιες, καθώς χιλιάδες αλεξιπτωτιστές σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις μάχες εναντίον Βρετανών, Νεοζηλανδών και Ελλήνων υπερασπιστών του νησιού. Επίσης ένα πολύ μεγάλο μέρος των περίφημων μεταγωγικών αεροσκαφών “Γιούνκερς” JU -52 καταστράφηκε από τα αντιαεροπορικά.
Συνολικά οι απώλειες του επίλεκτου σώματος των Γερμανών αλεξιπτωτιστών ξεπέρασαν τους 8.000 άνδρες. Σύμφωνα με αρχικό υπολογισμό του γερμανού διοικητή της επιχείρησης Κουρτ Στούντεντ, οι απώλειες ανέρχονταν σε 4.000 νεκρούς και αγνοούμενους αλεξιπτωτιστές και στρατιώτες της 5ης Ορεινής Μεραρχίας. Σήμερα στο Γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε βρίσκονται οι τάφοι 4.465 στρατιωτών της Βέρμαχτ.
Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη το Βρετανικό ναυτικό καθώς βυθίστηκαν 9 βρετανικά πλοία εκ των οποίων τα δύο ήταν θωρηκτά. Περίπου 14.500 άντρες των συμμάχων κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη Κρήτη και να πάνε στην Αίγυπτο. Όσοι δεν κατάφεραν να διαφύγουν, περίπου 5.000, παραδόθηκαν τη 1η Ιουνίου 1941 στους Γερμανούς.
Ο Χίτλερ λόγω των τεράστιων απωλειών που υπέστησαν οι αλεξιπτωτιστές του γερμανικού στρατού, δεν έδωσε την έγκριση του για καμία παρόμοια επίθεση αυτού του είδους στο μέλλον. Ο υποσμηναγός επιβίωσε των μαχών και τιμήθηκε με το σταυρό του Ιππότη.
Πολλοί στρατιώτες που παρασημοφορήθηκαν για την αφοσίωσή τους στον Χίτλερ, είχαν συμμετάσχει σε σφαγές αμάχων κυρίως στα χωριά των Χανίων, όπως αυτή στο Κοντομαρί. Η Βέρμαχτ δεν αναγνώρισε ποτέ ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Κρήτη, καθώς θεωρούσε ότι τα αντίποινα ήταν μέρος της πολεμικής μηχανής και ότι οι ντόπιοι που αντιστάθηκαν παραβίασαν τους κανόνες πολέμου επειδή δεν φορούσαν στολές ή εμβλήματα πολιτοφυλακής. Χαρακτηριστικά ανέφεραν: “Οι Κρητικοί πολίτες για να μας ξεγελούν κουβάλαγαν σημαίες με την Σβάστικα. Δεν τους κάλυπτε ούτε ο Κανονισμός Πολέμου Εδάφους της Χάγης, ούτε η σύμβαση της Γενεύης. Τους αποκαλούσαμε ελεύθερους σκοπευτές και ήμασταν πολύ θυμωμένοι” (Αρχείο Μ. Φαφαλιού, Μαρτυρία Άντολφ Στράους, Ε.Λ.Ι.Α).
Ο Μπέκερ έφυγε πλήρης ημερών το 2000.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: WW2 Colourised Photos
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι γυναίκες της φωτογραφίας σκότωσαν 775 Γερμανούς. Ήταν οι θανατηφόροι ελεύθεροι σκοπευτές του σοβιετικού στρατού
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr