Οι μωβ μέδουσες έχουν απασχολήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα την επικαιρότητα ενώ παράλληλα έχει ανοίξει η συζήτηση για τα είδη καρχαριών που επιβιώνουν στα ελληνικά ύδατα.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος εντόπισε και επισημαίνει μερικές ανακρίβειες που έχουν κυκλοφορήσει παράλληλα με τις ειδήσεις, προκειμένου να μην επικρατήσει η παραπληροφόρηση και ο φόβος για τα έμβια όντα των θαλασσών μας.
Συγκεκριμένα ως προς τις μέδουσες αναφέρει:
“Όσον αφορά τις μέδουσες, όντως παρατηρείται αυξητική τάση στους πληθυσμούς τους, αλλά η έκταση του φαινομένου είναι σίγουρα δυσανάλογη με την προβολή του θέματος. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα υπεραλιεύουμε συστηματικά τα ιχθυαποθέματα, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών θηρευτών των μεδουσών, αυτή η πληθυσμιακή αύξηση δε θα έπρεπε να μας εκπλήσσει.
Η πολιτεία επιμένει επί δεκαετίες να μην εφαρμόζει κανένα μέτρο ουσιαστικής αντιμετώπισης της υπεραλίευσης, αλλά και κανένα μέτρο αειφόρου διαχείρισης της αλιείας, ενώ ταυτόχρονα όλοι μας συμβάλλουμε στην εξάντληση των αλιευμάτων και των θαλάσσιων πόρων ως αλιείς, έμποροι ή καταναλωτές.
Αν μας ενδιαφέρει να είναι τα πράγματα καλύτερα την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σήμερα και αυτό θα έπρεπε να είναι το αντικείμενο της συζήτησης”.
Καρχαρίες και μύθοι
Αναφορικά με τα είδη καρχαριών που ζουν στις θάλασσες μας, το Αρχιπέλαγος επισημαίνει ότι έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 88 είδη καρχαριοειδών και σαλαχιών, τα οποία απαντώνται και σε άλλες θάλασσες ανά τον κόσμο, ωστόσο η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Οι καρχαρίες, αντιθέτως, έχουν κάθε λόγο να “μας φοβούνται”.
“Τα περισσότερα είδη καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες κρίνονται ως προστατευόμενα ή απειλούμενα είδη. Οι επιθέσεις από καρχαρίες που έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα μέσα σε διάστημα 2 αιώνων μετριούνται στα δάχτυλα και δεν είναι καν επιβεβαιωμένες.
Συνεπώς, είναι τουλάχιστον άστοχο να μας προκαλούν φόβο.
Από την άλλη είναι καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι καρχαρίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και έχουν τον ρόλο του εξυγιαντή των ιχθυαποθεμάτων, καθώς συχνά τρέφονται με αδύναμα ή άρρωστα ψάρια, τα οποία δεν πρέπει να φτάσουν σε φάση αναπαραγωγής.”
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων στη θάλασσα από το SafeWaterSports, σε διάστημα πέντε ετών σημειώθηκαν στις ελληνικές θάλασσες 1739 θάνατοι, εκ των οποίων οι 342 μόνο το 2021.
“Συνεπώς το σημαντικό πρόβλημα που αυτή την εποχή θα έπρεπε να μας απασχολεί σχεδόν καθημερινά δεν είναι η επικινδυνότητα ή μη κάποιων θαλάσσιων ειδών, αλλά οι πραγματικοί κίνδυνοι στις θάλασσές μας που προέρχονται από εμάς τους ίδιους.”
Αντλήθηκαν πληροφορίες από: Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, Θοδωρής Τσιμπίδης
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ