Όταν ακούς Αράχωβα το μυαλό ταξιδεύει αμέσως στoν Παρνασσό. Αποτελεί έναν θαυμάσιο τουριστικό προορισμό και δεν απέχει πολύ από την Αθήνα. Στον χάρτη της Ελλάδας όμως υπάρχουν και άλλα χωριά που έχουν την ίδια ακριβώς ονομασία. Αναζητήσαμε τα πιο γνωστά και σας παρουσιάζουμε ομοιότητες και διαφορές.
Ετυμολογική σημασία
Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, το όνομα Αράχωβα ή Αράχοβα προέρχεται από τη σλαβική λέξη «orechova» που σημαίνει καρυδότοπος. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη δύο εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας της.
Η περιοχή ήταν γνωστή στα χρόνια της Επανάστασης ως «Ράχωβα», μια λέξη με ελληνικές ρίζες η οποία προέρχεται από το συνδυασμό «ράχις» και «ωβάς». Η ονομασία αυτή δηλώνει την οικιστική ένωση κατοίκων που ζούσαν σε μικρότερα μορφώματα. Σύμφωνα πάντως με τον Αραχωβίτη συγγραφέα Γεώργιο Θ. Σύρο, η ονομασία αυτή είναι πολύ πιθανόν να προέρχεται από το παλαιό χωριό Ράχωβο Γρεβενών, από το οποίο ήρθαν κάτοικοι διωγμένοι από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
Σύμφωνα με την άλλη εκδοχή η λέξη προέρχεται από την ελληνική «ράχις» και τη σλαβική «ova» που σημαίνει «τόπος», άρα η Αράχωβα ή Αράχοβα σημαίνει «ραχότοπος».
Αράχωβα Παρνασσού
Η πιο γνωστή Αράχωβα είναι χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, που καταλήγουν με μια χαράδρα, στο βάθος της οποίας ρέει ο ποταμός Πλείστος. Το υψόμετρο του οικισμού είναι 950 μέτρα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός φτάνει τους 2.657 κατοίκους.
Πρόκειται για ένα δημοφιλές χειμερινό θέρετρο, εξαιτίας του χιονοδρομικού κέντρου που βρίσκεται κοντά και της μικρή της απόσταση από την Αθήνα, μόλις 160 χιλιόμετρα μακριά. Η θέση στην οποία βρίσκεται ο οικισμός είναι ουσιαστικά πάνω σε ένα σημαντικό πέρασμα. Βρίσκεται πάνω στην κύρια οδό που συνδέει από την αρχαιότητα τους Δελφούς και την πεδιάδα της Άμφισσας με την Βοιωτία. Ο οικισμός απέχει 12 χιλιόμετρα από τους Δελφούς.
Το περίφημο ρολόι της Αράχωβας που χρονολογείται από το 1860 ήταν το καμπαναριό του Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου. Το 1870 δυστυχώς κατέρρευσε από το σεισμό. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, Γρηγόριος Καμβασινός, με δικά του έξοδα φρόντισε για την ανακατασκευή του, δίνοντας έτσι τη σημερινή μορφή του.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως ο βράχος στον οποίο στέκεται το ρολόι χρησίμευε ως φυσικό ψυγείο για τη φύλαξη τυριών. Για αυτό και έλαβε την ονομασία «Τυριάς». Κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι ντόπιοι έκρυβαν εκεί διάφορα αντικείμενα. Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, εκεί ανέβαινε ο ντελάλης για να ανακοινώνει τα νέα του χωριού.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένας από τους δύο ενοριακούς ναούς του χωριού και βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην κορυφή του χωριού. Ο χώρος γύρω από την εκκλησία έχει συνδεθεί με την ιστορία του τόπου ως στρατηγείο του Καραϊσκάκη στη μάχη της Αράχωβας το 1826, όπου νίκησε 2000 Τούρκους και Αλβανούς καθώς και με τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όλα αυτά τα μαρτυρούν ο ιστορικός περίβολος με τις πολεμίστρες, το παλιό κανόνι και ο τοίχος της εκκλησίας που είναι χτυπημένος από σφαίρες. Για αυτό το λόγο ο ναός, ο περίβολος και το παρεκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνος έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 2000.
Αράχοβα Ναυπακτίας
Η άλλη λιγότερο γνωστή Αράχοβα βρίσκεται στην Ναυπακτία. Είναι ένας ορεινός οικισμός κτισμένος στις νοτιοδυτικές πλαγιές του βουνού Κοκκινιά σε υψόμετρο 960 μέτρων και έχει θέα την τεχνητή λίμνη του Ευήνου ποταμού. Ο πληθυσμός που έχει είναι 314 κάτοικοι. Στο παρελθόν το όνομα του οικισμού γραφόταν με «ω», όμως το 1940 το όνομα άλλαξε σε «ο».
Το χωριό έχει διατηρήσει τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Χαρακτηριστική είναι η πέτρινη γραφική πλακόστρωτη πλατεία, τα λιθόχτιστα σπίτια, οι βρύσες και οι ρεματιές με τα πλατάνια, τα πέτρινα αλώνια, τα καφεπαντοπωλεία, οι νερόμυλοι και η πλούσια δασική βλάστηση που κατακλύζει τη περιοχή.
Στη μέση του χωριού είναι χτισμένος εδώ και 500 χρόνια, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, πολιούχου και προστάτη του χωριού, με τον μεγάλο αιωνόβιο πλάτανο στον περίβολό του. Είναι ένας τόπος ιδανικός για τους ταξιδιώτες που αγαπούν τη φύση και θέλουν να αποδράσουν για λίγο από το καυσαέριο της Αθήνας.
Αράχοβα Αρκαδίας
Υπάρχει και η Αράχοβα της Αρκαδίας. Είναι ένα ορεινό χωριό που ανήκει στο Δήμο Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας. Ο οικισμός έχει 223 κατοίκους και απέχει 20 χιλιόμετρα από τα Λαγκάδια και 16 χιλιόμετρα από τη Δημητσάνα.
Αποτελείται από δύο οικισμούς, ένα παλιό και ένα καινούριο. Ο παλιός είναι χτισμένος στην πλαγιά του βουνού και ερείπια του βρίσκονται διάσπαρτα στη πλαγιά. Χαμηλότερα, σε καλύτερη τοποθεσία, δίπλα από τον επαρχιακό δρόμο, έχει κτιστεί ένας νέος μικρός οικισμός. Ο Άνω οικισμός έχει περισσότερο έντονη την παραδοσιακή πετρόχτιστη αρχιτεκτονική της περιοχής. Επίσης στο πάνω μέρος του χωριού είναι χτισμένη η κεντρική εκκλησία και η κεντρική πλατεία του χωριού.
Κάποιοι πιστεύουν πως στην Αράχοβα βρισκόταν το μικρό κάστρο του Αράκλοβου του Βουτσαρά Δοξαπατρή, ενός θρυλικού Έλληνα, άρχοντα και πολεμιστή της Πελοποννήσου του 13ου αιώνα.
Δείτε τις περιοχές από ψηλά:
Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Που βρίσκεται η Κολοπετινίτσα, η πατρίδα του Κώστα Χατζηχρήστου. Γιατί ονομάστηκε έτσι (drone)
Ειδήσεις σήμερα:
- Πρωτοπορεί η Σερβία. Τα μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα
- Επικύρωσε το δικαστήριο την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί. Θα εκτίσει την ποινή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι
- Μάτι. «Δεν έχω σχέση με τη φωτιά. Απαλλάξτε με» λέει ο άνδρας που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr