Πως υψώθηκε η αμερικανική σημαία στην Ιβοζίμα ένα μήνα πριν από την λήξη της φονικής μάχης. Η αλήθεια πίσω από το διάσημο κλικ. Τι απέγινε η ομάδα των πεζοναυτών

Πως υψώθηκε η αμερικανική σημαία στην Ιβοζίμα ένα μήνα πριν από την λήξη της φονικής μάχης. Η αλήθεια πίσω από το διάσημο κλικ. Τι απέγινε η ομάδα των πεζοναυτών
Στις 19 Φεβρουαρίου 1945 ξεκίνησε η απόβαση των Αμερικανών στο νησί της Ιβοζίμα. Λίγες μέρες μετά Αμερικανοί πεζοναύτες ανέβηκαν στη κορυφή του νησιού και ύψωσαν την αμερικανική σημαία. Η πράξη αυτή των Αμερικανών έγινε ταινία πολλά χρόνια αργότερα. Ποια είναι όμως η αληθινή ιστορία;

Η πρώτη σημαία φαίνεται να σηκώθηκε την τέταρτη ημέρα της μάχης από την ομάδα του υπολοχαγού Schrier, ο οποίος μαζί με τους άντρες του ανέβηκε στο όρος Σουριμπάτσι  προκαλώντας τεράστιο ενθουσιασμό στον αμερικανικό στρατό. Αρχικά πίστευαν ότι θα συναντήσουν ισχυρή αντίσταση από τους Ιάπωνες, αλλά έφθασαν στην συγκεκριμένη κορυφή χωρίς μεγάλη δυσκολία, καθώς οι υπερασπιστές του νησιού είχαν οργανώσει σε άλλα σημεία την κύρια άμυνά τους.

Οι πεζοναύτες ύψωσαν σ’ ένα κομμάτι σωλήνα την αμερικάνικη σημαία και την έμπηξαν στο έδαφος. Επειδή όμως η συγκεκριμένη σημαία ήταν μικρή, η διοίκηση έκρινε ότι δε θα εντυπωσίαζε την αμερικανική κοινωνία. Έκρινε λοιπόν ότι πρέπει να υψωθεί μια δεύτερη μεγαλύτερη σημαία.

Το πρωί της τέταρτης μέρας της μάχης το βουνό Σουριμπάτσι αποκόπηκε από το υπόλοιπο νησί και οι πεζοναύτες το κατέλαβαν. Τότε έγινε η ανύψωση της πρώτης σημαίας. Ο Φωτογράφος Louis Lowery τραυματίστηκε.

Η πρώτη φωτογράφηση έγινε από τον φωτογράφο Louis R. Lowery ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά και αχρηστεύθηκε η μηχανή του. Λίγες ώρες αργότερα, όταν η γύρω περιοχή ήταν πλέον πιο ασφαλής, ανέβηκε στην κορυφή μια δεύτερη ομάδα πεζοναυτών μαζί με τον φωτογράφο του «Associated Press» Τζο Ρόζενταλ και τον οπερατέρ Bill Genaust ο οποίος τραβούσε πλάνα.

Το ανέβασμα της δεύτερης σημαίας 

Η νέα ομάδα πεζοναυτών επανέλαβε την προσπάθεια και σήκωσε μια μεγαλύτερη σημαία στη κορυφή του υψώματος. Το στιγμιότυπο απαθανάτισε ο δεύτερος φωτογράφος και αυτή η λήψη πέρασε στην ιστορία. Οι φήμες έλεγαν ότι οι στρατιώτες επανέλαβαν πολλές φορές τη σκηνή, μέχρις ότου ο Ρόζενταλ να πετύχει την καλύτερη φωτογραφική στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι ο φωτογράφος κινδύνευσε να χάσει την σκηνή από λανθασμένη επιλογή να κάνει τη λήψη από πολύ χαμηλά. Ευτυχώς όμως πέτυχε το σωστό καρέ.

Καρέ από το κινηματογραφικό φιλμ του Bill-Genaust που κατέγραφε και αυτός την ανύψωση της σημαίας. Οι έξι πεζοναύτες ήταν οι Τζον Μπράντλεϊ, Ρενέ Γκανιόν, Άιρα Χέιζ, Χάρλον Μπλοκ, Μάικλ Στρανκ και Φράνκλιν Σούσλι.

Παρά την απώλεια του συγκεκριμένου υψώματος η μάχη δεν κρίθηκε εκεί. Οι Γιαπωνέζοι συνέχισαν να πολεμούν στο υπόλοιπο νησί με σθένος για έναν ολόκληρο μήνα, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους Αμερικανούς. Οι εχθροπραξίες σταμάτησαν το πρωί της 26ης Μαρτίου 1945 αφού είχαν απομείνει ελάχιστοι μαχητές. Τρεις από τους στρατιώτες της φωτογραφίας σκοτώθηκαν λίγο μετά στις εχθροπραξίες. Τα έξι ονόματα των πεζοναυτών που δόθηκαν στη δημοσιότητα ήταν οι Τζον Μπράντλεϊ, Ρενέ Γκανιόν, Άιρα Χέιζ, Χάρλον Μπλοκ, Μάικλ Στρανκ και Φράνκλιν Σούσλι.

Ιβοζίμα. Η συγκεκριμένη εικόνα πρωταγωνίστησε στην διαφημιστική εκστρατεία για το 7ο Πολεμικό Δάνειο. Γι’ αυτό το λόγο εκτυπώθηκε σε 3,5 εκατομύρια αφίσες! Ορισμένοι αμφισβήτησαν αν η φωτογραφία έγινε “εκ του φυσικού” ή είχε σκηνοθετηθεί.

Η φωτογραφία με την σημαία έγινε διάσημη και προωθήθηκε για προπαγανδιστικούς λόγους μετά την κατάληψη του νησιού. Τρεις από τους άντρες που ύψωσαν τη δεύτερη σημαία, δύο λευκοί και ένας Ινδιάνος, κλήθηκαν πίσω στην πατρίδα τους για να τιμηθούν για τον ηρωισμό τους. Πήραν μέρος σε δεκάδες εκδηλώσεις στις ΗΠΑ. Σκοπός της εκστρατείας αυτής ήταν να πουληθούν τα πολεμικά ομόλογα και να ενισχυθεί οικονομικά ο αμερικανικός στρατός.

Όπως αποδείχτηκε πολλές δεκαετίες αργότερα ένας από τους πεζοναύτες που ύψωσαν τη σημαία στη μάχη της Ίβο Τζίμα είχε αναγνωριστεί λάθος. Σύμφωνα με νεότερη έρευνα του Σώματος των Πεζοναυτών, που έγινε ντοκιμαντέρ από το Smithsonian Channel ο έκτος φαντάρος ήταν ο Χάρολντ Σουλτς, ο οποίος μετά τον πόλεμο εργάστηκε για την Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ στο Λος Άντζελες. Ο ίδιος δεν θέλησε ποτέ να διαψεύσει την επίσημη ιστορία, αλλά οι ερευνητές βρήκαν ένα αντίγραφο της διάσημης φωτογραφίας, ένα από τα λίγα υπάρχοντά που άφησε πίσω του όταν πέθανε το 1995.

Η συγκεκριμένη ιστορία έγινε κινηματογραφική ταινία με τίτλο «Οι σημαίες των προγόνων μας» από τον Κλιντ Ίστγουντ.

Με πληροφορίες από το περιοδικό Φωτογράφος και τον Άλκη Ξανθάκη.

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Ο στρατιώτης που ορκίστηκε να διασώσει τη σημαία του ιστορικού 5ου Συντάγματος, που είπε «ΟΧΙ» στον Μουσολίνι. Μετά τον πόλεμο αρνήθηκε διορισμό στην Εθνική Τράπεζα

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.