Η κλασσική μαραθώνια διαδρομή των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα έδωσε έμπνευση για να ξεκινήσει ο μαραθώνιος της Βοστώνης. Στον πρώτο αγώνα κατάφεραν να τερματίσουν μόνο 10 αθλητές.
Αγωνίζονταν για την τιμή τους και ένα δάφνινο στεφάνι. Στο αγώνισμα συμμετείχαν μόνο άντρες. Οι γυναίκες ήταν αποκλεισμένες, καθώς επικρατούσε η άποψη ότι ο μαραθώνιος ήταν υπερβολικά κουραστικός για τον ευαίσθητο γυναικείο οργανισμό και η προπόνηση που απαιτούνταν θα έκανε τα σώματά τους «μυώδη» και «αντρικά».
19 Απριλίου 1897. Μόλις 15 αθλητές παρατάχθηκαν μπροστά από το Μέκαλφ Μιλ στην πόλη Άσλαντ στη Μασαχουσέτη. Σκοπός τους ήταν να διανύσουν μια απόσταση 24,5 μιλίων. Την έναρξη έδωσε ο Τομ Μπρουκ, πρωταθλητής στα 100 και στα 400 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας την προηγούμενη χρονιά. Κάθε δρομέας συνοδευόταν από έναν ποδηλάτη κατά τη διάρκεια όλης της διαδρομής. Η διοργάνωση έγινε ανήμερα της Ημέρας των Πατριωτών, η οποία γιορτάζεται στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, σε ανάμνηση των δύο πρώτων μαχών του πολέμου της αμερικανικής ανεξαρτησίας.
Το κατόρθωμα του τερματισμού
Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο ιρλανδοαμερικανός Τζον Μακ Ντέρμοτ με χρόνο 2:55:10, ο οποίος μάλιστα κέρδισε με άνεση τον αγώνα, καθώς είχε διαφορά 7 λεπτών από τον δεύτερο. Ο τερματισμός ήταν κατόρθωμα. Όποιος κατάφερνε να τερματίσει θεωρούταν ότι είχε ολοκληρώσει ένα “επικίνδυνο εγχείρημα.
Οι ελληνικές πρωτιές στη διοργάνωση είναι δύο κι έγιναν σε δύσκολους καιρούς. Στις 20 Απριλίου 1946 ο κύπριος πρωταθλητής των δρόμων αντοχής Στέλιος Κυριακίδης, που ζούσε στην Αθήνα, έγινε ο πρώτος μη βορειοαμερικανός αθλητής που κέρδισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Αρκετά χρόνια νωρίτερα, στις 19 Απριλίου 1920, ένας άλλος Έλληνας, ο Παναγιώτης Τριβουλίδης, νίκησε στον σπουδαίο αυτό αγώνα, αλλά έτρεξε με αμερικανικά χρώματα.
Η μαραθώνια διαδρομή για τα αμερικανικά δεδομένα υπήρξε πρωτόγνωρη. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1897, έναν χρόνο μετά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η χρονολογία δεν είναι τυχαία, καθώς ο αγώνας της Βοστώνης εμπνεύστηκε από την κλασσική μαραθώνια διαδρομή. Συγκεκριμένα, ο Τζον Γκράχαμ ταξίδεψε στην Αθήνα το 1896 ως μέλος της αμερικανικής αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί παρακολούθησε με ενδιαφέρον τη μαραθώνια διαδρομή.
Όταν επέστρεψε στην Αμερική εμπνευσμένος από το αγώνισμα, αποφάσισε να δημιουργήσει μια παρόμοια διαδρομή με αγωνιστικό χαρακτήρα στην πόλη του. Έτσι, με τη βοήθεια ενός τοπικού παράγοντα σχεδίασαν τη διαδρομή και συγκέντρωσαν 15 αθλητές για να λάβουν μέρος.
Οι αλλαγές και οι καινοτομίες
Ο μαραθώνιος της Βοστώνης θεωρείται η πιο παλαιά διοργάνωση μαραθώνιου δρόμου με εξαίρεση τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1908, άλλαξε η απόσταση της διαδρομής και από 24,5 μίλια μετατράπηκε σε 26,2, που ισχύει μέχρι σήμερα. Οι αθλητές συμμετείχαν στη διοργάνωση ελεύθερα χωρίς να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια έως το 1970, όταν για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν χρόνοι συμμετοχής. Στη μαραθώνια διοργάνωση της Βοστώνης σημειώθηκε μια σπουδαία καινοτομία. Το 1975 οι διοργανωτές αποφάσισαν να εντάξουν κατηγορία με αναπηρικά καρότσια, καθιστώντας τη Βοστώνη την πρώτη πόλη που δεχόταν ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να συμμετάσχουν στη γιορτή της.
Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης δεν υποχρέωνε κανέναν να πληρώσει συνδρομή για να συμμετάσχει. Ήταν μια ελεύθερη εκδήλωση που επιβράβευε τον πρώτο με ένα δάφνινο στεφάνι και μια κατσαρόλα με βοδινό κρέας, το οποίο το σέρβιραν στα αποδυτήρια του Αθλητικού Σωματείου της Βοστώνης. Οι δρομείς πάλευαν για την τιμή και δοξάζονταν μόνο με τους επαίνους. Χρήματα δεν μεσολαβούσαν στην προσπάθεια και στη νίκη έως το 1986, όταν και εντάχθηκε χρηματικό έπαθλο. Σήμερα το ποσό που λαμβάνουν οι πρωταθλητές του Μαραθωνίου αγγίζει τα 150.000 δολάρια και παράλληλα, αυξάνουν τα κέρδη τους με 50.000 δολάρια αν σπάσουν το ρεκόρ του αγώνα.
Με την πάροδο του χρόνου η διοργάνωση γιγαντώθηκε και διεθνοποιήθηκε. Πλέον οι συμμετέχοντες ξεπερνούν τους 30.000 και οι θεατές τους 500.000 χιλιάδες.
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Γιάννης Κούρος, ο σύγχρονος Φειδιππίδης που «έσπασε» τα ρολόγια και έφτασε στη Σπάρτη πριν προλάβουν να ετοιμάσουν την τελετή τερματισμού. Έκοψε πρώτος το νήμα σε 53 υπερμαραθώνιους και μπήκε στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr