Πώς ξεκίνησε η μόδα να ντύνουν τα μικρά παιδιά “ναυτάκια”; Γιατί σταμάτησε να είναι δημοφιλής

Πώς ξεκίνησε η μόδα να ντύνουν τα μικρά παιδιά “ναυτάκια”; Γιατί σταμάτησε να είναι δημοφιλής

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

To 1846 η βασίλισσα Βικτωρία έντυσε τον πεντάχρονο μεγαλύτερο γιο της, πρίγκιπα Εδουάρδο, με μια στολή που ήταν αντίγραφο ναύτη. Όταν ο σύζυγός της, πρίγκιπας Αλβέρτος, είδε τον μικρό Εδουάρδο ενθουσιάστηκε και παρήγγειλε μία προσωπογραφία του με τη ναυτική του φορεσιά. Η πρωτότυπη ιδέα της Βικτωρίας είχε σαν αποτέλεσμα για  ένα αιώνα να γίνει μόδα στα παιδάκια η ναυτική στολή.

Ο μικρός πρίγκιπας

Εικόνες του διαδόχου με ναυτικά ρούχα κυκλοφόρησαν ευρέως στη Βρετανία και έκαναν θετική εντύπωση στην κοινή γνώμη. Η Βικτωρία το έμαθε αυτό και έτσι έντυνε τακτικά με ναυτικές φορεσιές τους μικρότερους γιους της καθώς και τις κόρες της. Στη δεύτερη περίπτωση, τα ναυτικά σακάκια και τα καπέλα ήταν ίδια με εκείνα των αγοριών αλλά αντί για παντελόνια φορούσαν φούστες.

Προσωπογραφία του πρίγκιπα Εδουάρδου του 1846 από τον Franz Xavier Winterhalter. Πηγή: Wikipedia

Οι πλούσιοι Βρετανοί γονείς σχεδόν αμέσως υιοθέτησαν και εκείνοι τα ναυτικά ρούχα για τα μικρά αγόρια, και λίγο αργότερα για τα κορίτσια τους.

Πρακτικά ρούχα

Οι παιδικές ναυτικές στολές ήταν πραγματικά πολύ πρακτικές σε μια εποχή που τα παιδικά ρούχα ουσιαστικά δεν υπήρχαν. Μέχρι τότε, τα παιδιά των εύπορων οικογενειών φορούσαν εκδοχές ρούχων ενήλικων. Τα μικρά κορίτσια φορούσαν φούστες με πολλά μεσοφόρια, όπως οι μητέρες τους. Αντίστοιχα, τα αγόρια φορούσαν κουστούμια και γραβάτες.

Έτσι ήταν σημαντική βελτίωση η ναυτική ενδυμασία με τη μονόχρωμη, φαρδιά μπλούζα με ανοιχτό λαιμό σε σχήμα «V» πάνω από μακρύ ή κοντό παντελόνι για αγόρια ή μια απλή φούστα χωρίς πολλά μεσοφόρια για κορίτσια. Τα παιδιά λάτρεψαν τα ρούχα αυτά αφού ήταν άνετα και τους επέτρεπαν να κινούνται και να παίζουν.

Οι βρετανικές “ναυτικές φορεσιές”

Μέχρι και τη δεκαετία του 1860, στη Μεγάλη Βρετανία η παιδική ναυτική στολή αφορούσε αποκλειστικά τα μικρότερα αγόρια, μέχρι έξι ή επτά ετών. Τα μεγαλύτερα αγόρια τότε ακόμη φορούσαν ρούχα που αντέγραφαν αυτά των μεγάλων, δηλαδή κουστούμια. Όμως, τη δεκαετία του 1870 ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή στυλ για αγόρια έως 12 ή 13 ετών.

Μικρός Βρετανός στα τέλη του 19ου αιώνα. Φορά ενδυμασία που σε μεγάλο βαθμό αντιγράφει τη ναυτική στολή της εποχής. Πηγή: Pinterest

Αρχικά το καπέλο ναύτη των μικρών Βρετανών είχε φαρδύ γείσο και ήταν ψάθινο. Προς το τέλος του 19ου αιώνα, υιοθετήθηκε ένα υφασμάτινο καπέλο που αντέγραφε αυτό των σύγχρονων Βρετανών ναυτών με μια κορδέλα να κρέμεται στο πίσω μέρος.

Στις αρχές του 20ου αιώνα στη Βρετανία διαδόθηκε το παντελόνι μέχρι τα γόνατα για την παιδική ναυτική στολή ως μια συμβιβαστική λύση μεταξύ το παντελονιού και του σορτς..

Η μόδα σε άλλες χώρες

Από τη Βρετανία η μόδα των ναυτικών παιδικών ρούχων σύντομα έγινε δημοφιλής και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Αμερική και την Ιαπωνία.

Φωτογραφία των αρχών του 20 αιώνα της οικογένειας Μιχαήλ Θεοτοκά από τη Χίο. Ο γιος φορά ναυτική ενδυμασία. Πηγή www.amanivoice-chios.gr

Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι Έλληνες αστοί υιοθέτησαν ναυτικά ρούχα για τα παιδιά τους. Στην Ελλάδα, τα ναυτικά ρούχα για παιδιά αντέγραφαν τη ναυτική στολή της χώρας. Αντίθετα από τη Βρετανία, τα αγόρια στις ευρωπαϊκές χώρες φορούσαν σορτς με τα ναυτικά τους ρούχα.

Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και οι μικροί Βρετανοί υιοθέτησαν τη μόδα των σορτς στη ναυτική ενδυμασία.

Το τέλος

Τα παιδιά συνέχισαν να φορούν ναυτικά ρούχα στην Ευρώπη και τις δεκαετίες του 1920 και 1930. Αυτό ίσχυε τόσο για μικρά αγόρια και κορίτσια αλλά και για έφηβους. Ακόμη και τον 20ο αιώνα, τα κορίτσια φορούσαν ναυτικά ρούχα με φούστα, και ποτέ με παντελόνι.

Η μόδα των ναυτικών ρούχων για τα παιδιά συνέχισε απρόσκοπτα για ένα αιώνα μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε τα παιδιά σταμάτησαν να φορούν ρούχα που αντέγραφαν στρατιωτικές στολές, κάτι που συμπεριλάμβανε και του ναυτικού. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εμφανιστεί παιδικά ρούχα που θυμίζουν ναυτικές στολές, δίχως όμως να είναι πιστά αντίγραφα των πραγματικών στολών.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr