Πηγή: ΠΗΓΗ: «Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών. Ο Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος (5-10 Ιουνίου 1967)», Randolph S. / Winston S. Churchill εκδόσεις Γκοβόστη
Δευτέρα 5 Ιουνίου 1967. Ώρα 07.45. Εξαπολύεται το πρώτο κύμα επιθέσεων της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας με στόχο δέκα αεροδρόμια της Αιγύπτου: El Arish, Gebel Libni, Bir Gifgafa, Bir Thamada, Abu Sueir, Kabrit, Innchas, Cairo West, Beni Sueif και Fayid.
Τη στιγμή της επίθεσης βρίσκονταν στον αέρα μόλις τέσσερα αιγυπτιακά αεροσκάφη χωρίς οπλισμό, ενώ το σύνολο των μαχητικών MIG -21 που είχε αγοράσει η Αίγυπτος από την ΕΣΣΔ, βρισκόταν στο έδαφος.
Οκτώ σχηματισμοί MIG-21 καταστράφηκαν την ώρα που τροχοδρομούσαν, ενώ οι Ισραηλινοί είχαν παρασύρει τους Αιγύπτιους να μεταφέρουν άλλα 12 MIG -21 και 8 MIG 19 στον νότο, μακριά από το Κάιρο και τη διώρυγα του Σουέζ.
Η παγίδα είχε στηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε πολλές αναγνωριστικές πτήσεις νότια, στις βάσεις στην περιοχή Hurgada. Οι Αιγύπτιοι φοβήθηκαν επίθεση στο νότιο άκρο της χερσονήσου του Σινά και όχι στη Μεσόγειο, όπου εκδηλώθηκε τελικά η ισραηλινή επιδρομή.
Τα 20 MIG σηκώθηκαν και πέταξαν προς τη Διώρυγα, αλλά μόλις έφτασαν διαπίστωσαν ότι οι διάδρομοι των αεροδρομίων είχαν καταστραφεί και έγιναν εύκολη λεία για τους ισραηλινούς πιλότους.
Μόνο δύο σμήνη κατάφεραν να καταρρίψουν δύο ισραηλινά αεροσκάφη προτού καταρριφθούν και αυτά από την ισραηλινή αεροπορία. Τα μαχητικά του Ισραήλ πέταξαν σε χαμηλό ύψος έως και 30 ποδών για να μην εντοπιστούν από τα ραντάρ της Αιγύπτου, αλλά και από τα πλοία των Αμερικανών και των Ρώσων που έπλεαν στην περιοχή.
Ούτε οι Βρετανοί τους είδαν από τη βάση στην Κύπρο και εικάζεται ότι οι Ισραηλινοί είχαν ενεργοποιήσει ηλεκτρονικά αντίμετρα προκειμένου να παραπλανήσουν τους πάντες.
Οι Αιγύπτιοι αιφνιδιάστηκαν από την ταχύτητα των ισραηλινών επιδρομών
Το μυστικό της επιτυχίας της επιχείρησης ήταν η ταχύτητα. Η επιδρομή στις βάσεις του Σουέζ είχε τα εξής χρονικά στοιχεία:
- Πτήση προς τον στόχο: 22,5 λεπτά
- Πτήση πάνω από τον στόχο: 7,5 λεπτά
- Επιστροφή στη βάση: 30 λεπτά
- Ανεφοδιασμός και απογείωση: 7,5 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: 57,5 λεπτά
Άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας που συνετέλεσε στην επίτευξη του στόχου της καταστροφής των αεροδρομίων ήταν μία «έξυπνη» βόμβα, η οποία διαπερνούσε το σκυρόδεμα των διαδρόμων και ακολουθούσε η έκρηξη.
Κατά τη διάρκεια των εφορμήσεων τα πυροβόλα των ισραηλινών αεροσκαφών εξουδετέρωναν τα αιγυπτιακά αεροπλάνα που βρίσκονταν στο έδαφος. Το χαμηλό ύψος από το οποίο επιχειρούσαν οι επιδρομείς ακύρωνε την αποτελεσματικότητα των σοβιετικών αντιεροπορικών πυραύλων SA-2, οι οποίοι αργούσαν να αναπτύξουν ταχύτητα και δύσκολα έβρισκαν στόχο κάτω από τα 4.000 πόδια.
Το πρώτο κύμα επιδρομής διήρκεσε 80 λεπτά. Ακολούθησε ένα διάλειμμα 10 λεπτών και στη συνέχεια εκδηλώθηκε η δεύτερη επιχείρηση που διήρκεσε άλλα 80 λεπτά. Μέσα σε 2 ώρες και 50 λεπτά η ισραηλινή αεροπορία είχε εξουδετερώσει το μεγαλύτερο μέρος της αιγυπτιακής πολεμικής αεροπορίας.
Στο τέλος της πρώτης ημέρας του πολέμου, 19 αεροδρόμια είχαν δεχθεί επίθεση και καταστράφηκαν περίπου 300 από τα 340 αξιόμαχα αιγυπτιακά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων τα 30 βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας TU -16.
Στο τέλος της δεύτερης ημέρας, οι Ισραηλινοί είχαν καταστρέψει 416 αεροσκάφη εκ των οποίων τα 393 βρίσκονταν στο έδαφος, ενώ είχαν χάσει 26 δικά τους μαχητικά και 21 πιλότους. Η Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία είχε υποστεί συντριπτικό πλήγμα, ενώ στο ίδιο διάστημα είχαν καταστραφεί στρατηγικοί στόχοι και αεροδρόμια στη Συρία, την Ιορδανία και στο Λίβανο.
Με τη συντριβή της εχθρικής αεροπορίας οι Ισραηλινοί απέκτησαν πλήρη κυριαρχία στον αέρα και σφυροκοπούσαν ανενόχλητοι σχεδόν τις εχθρικές θέσεις στις χερσαίες επιχειρήσεις.
Η μάχη είχε κριθεί και βασικό στοιχείο την επιχειρησιακή ταχύτητα της Ισραηλινής Αεροπορίας. Αρκετοί πιλότοι πραγματοποίησαν έως και οκτώ εξόδους σε μία ημέρα με τον χρόνο άφιξης και αναχώρησης των αεροσκαφών να μην υπερβαίνει τα 10 λεπτά.
Αντίθετα, οι Αιγύπτιοι υπολόγιζαν δύο εξόδους τη μέρα και ο χρόνος επιστροφής και αναχώρησης του αεροσκάφους έφτανε τις δύο ώρες.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Νάσερ παραιτήθηκε στις 9 Ιουνίου σημειώνοντας ότι το «πλήγμα που δέχθηκε η Αίγυπτος ήταν πολύ ισχυρότερο απ΄ ότι επέτρεπαν οι δυνάμεις του εχθρού».
Το Ισραήλ αντιμετώπισε την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία, που υποστηρίχθηκαν από το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και την Αλγερία.
Σε λιγότερο από μία εβδομάδα είχε αποκτήσει τον έλεγχο της ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης, της Λωρίδας της Γάζας, των υψιπέδων του Γκολάν και της Χερσονήσου του Σινά, με βασικό όπλο την υπεροχή στον αέρα.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Αγρότες, οπωροπώλες, ταξιτζήδες και γυναίκες επιστρατεύτηκαν σε χρόνο ρεκόρ από το Ισραήλ. Ο πόλεμος των 6 ημερών με τον αραβικό κόσμο και η επέκταση των εδαφών
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr