Χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο αθλητικό έργο στην Ελλάδα. Η δημιουργία του Ολυμπιακού Σταδίου στην περιοχή της Καλογρέζας ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου 1980.
Ένα στάδιο που χτίστηκε σε μια έκταση 1.000 στρεμμάτων και χωρητικότητας 80.000 θεατών, που θα περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους και θα είναι εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά και τεχνικά μέσα, ήταν έτοιμο να ανεγερθεί. Μέσα στους σκοπούς της κατασκευής του ήταν η ανάληψη και η οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων ευρωπαϊκού και παγκοσμίου επιπέδου.
Η πρώτη μεγάλη αθλητική διοργάνωση που φιλοξένησε το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας ήταν οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Στίβου το 1982. Η μεγαλύτερη όμως ήταν το 2004 με του ολυμπιακούς Αγώνες. Τότε η Αθήνα επιλέχθηκε να διοργανώσει για δεύτερη φορά Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1896, με ψήφους 66 έναντι 41 της Ρώμης, στην ψηφοφορία που διεξήχθη στη Λοζάνη.
Το ενδιαφέρον και ο ζήλος για τον αθλητισμό εκείνη την εποχή αναδείχθηκε από πολιτεία και πολίτες παράλληλα. Από τη μία, την πενταετία 1974-79 διατέθηκαν γενικά για την εκτέλεση έργων και την ανάπτυξη του αθλητισμού 6 δισ. δραχμές, ποσό ανώτερο από όσα είχαν δαπανηθεί την προηγούμενη 15ετία, σύμφωνα με την ομιλία του υφυπουργού Προεδρίας, Αχιλλέα Καραμανλή. Ο φίλαθλος κόσμος ανταποκρίθηκε στη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς ο αριθμός των νέων που ασχολήθηκε συστηματικά με τον αθλητισμό αυξήθηκε σε μια 5ετία από 190.000 σε 350.000.
Ο θεμέλιος λίθος μπήκε από τον πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, σε μια συγκινητική τελετή, ενώ το άκουσμα του ολυμπιακού ύμνου από τη μπάντα της Χωροφυλακής συγκίνησε τους παρευρισκόμενους. Επίσημοι και απλοί φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν το σπουδαίο γεγονός για τη χώρα.
Η τελετή θεμελίωσης εκτυλίχθηκε σε ένα πιεστικό πλαίσιο συγκυριών. Η εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν ήταν πολύ πρόσφατη (25 Δεκεμβρίου 1979) και δημιούργησε σκέψεις και τοποθετήσεις πολιτικοποίησης της Ολυμπιακής Ιδέας, κάτι που αποδοκιμάστηκε πλήρως από τον Κ. Καραμανλή.
«Είναι ανάγκη για να σώσουμε την Ολυμπιακή Ιδέα να την απαλλάξουμε από την πολιτική και την εμπορία», επισήμανε στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης. Με αυτόν τον τρόπο του δόθηκε η αφορμή για επαναφορά της πρότασης του για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.
Η πρόταση μπορεί να μην ευοδώθηκε, αλλά το Ολυμπιακό Στάδιο υπάρχει ακόμη και αποτελεί το μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο της χώρας.
Όσοι αναγνώστες επιθυμούν να στέλνουν κείμενα μπορούν να μας τα στέλνουν στη διεύθυνση: info@mixanitouxronou.gr Εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με το ύφος της ιστοσελίδας, θα δημοσιεύονται. Η ΜτΧ δεν ευθύνεται για τυχόν ανακρίβειες στα κείμενα των αναγνωστών
Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Πώς βγήκε η φράση «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο» και τι σχέση έχει με το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Από τα αρχαία Παναθήναια και τις ρωμαϊκές θηριομαχίες στο τεράστιο εργοτάξιο, πριν τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εντυπωσιακές φωτογραφίες
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr